Bolti eladónőkre és nadrágokra támadtak a bátor antifasiszták

Baloldali agresszív elemek támadtak meg több ruhaboltot Németországban, az eladónőket sem kímélve. Az akció oka vélhetően a ruhamárkával való ellenszenvük, melynek termékeit tönkre is tették az üzletekben, valamint ember alatti jellemüket megvillogtatva, az ott dolgozó hölgyeket is megverték.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra… 

Megdöbbentő támadássorozatról számolt be a Junge Freiheit német lap. Baloldali szélsőségesek berontottak egy erfurti ruhaboltba, majd a földre tepertek egy nőt és gumibottal ütni kezdték a fejét, végül paprika spray-vel lefújták az arcát. Az áldozat egy édesanya, aki öt éve dolgozik az Erfurt belvárosában, a Neuwerkstraße-n található üzletben. Elmesélte, hogy a kék maszkot viselő támadók farmernadrágot kerestek. Az utolsó emléke az volt, hogy megmutatta nekik a nadrágokat, a következő, amire emlékszik pedig az volt, hogy gumibottal ütik.

“A földön feküdtem, nagyon hangosan kiabáltam segítségért, azt hittem, hogy az ajtó nyitva van, és a járókelők meghallják, de senki sem jött”

-mesélte a nő, aki azt is elmondta, hogy végig arra gondolt, hogy a gyereke érdekében túl kell élnie a támadást. A biztonsági kamera felvételén az is látszik, hogy miközben a támadók az eladót verték, két társuk megjelent a boltban és festékszóróval megrongálták a falakat és az árukat. A négytagú banda ezután elmenekült a helyszínről, helikopterrel és rendőrkutyákkal keresték őket a környéken, de eltűntek a rendőrök elől. Az eladónőt zúzódásokkal és égési sebekkel szállították kórházba.

A hatóság szerint összehangolt akcióról lehet szó, mert az erfurtival szinte azonos időben más városokban is hasonló támadásól számoltak be az áldozatok. Magdeburgban négy elkövető egy ruhaboltban gázspray-vel fújt le egy idős vásárlót és a kutyáját, de az eladónőt is bántalmazták. Ugyanolyan spray-vel fújta le a vásárlókat egy férfi Schwerinben és Halléban is be akartak törni, ott azonban az elkövetőknek nem sikerült bejutniuk az üzletbe. Berlinben és Drezdában a boltosok arról számoltak be, hogy “feltűnő személyek figyelik az üzleteket”, de egyelőre nem történt támadás egyik városban sem.

A hatóság úgy véli, hogy az akciók egyidejűsége és a brutalitás arra utal, hogy baloldali szélsőséges csoportok állnak a támadássorozat hátterében. A “Thor Steinar” márkát évek óta azzal vádolják, hogy népszerű a jobboldali szélsőségesek körében. A vezetők azonban évek óta tagadják a szélsőjobboldali érzelmeket. A baloldali szélsőségeset azonban ez nem érdekli és tiltakozásul rendszeresen megtámadják azokat a boltokat, amelyek ilyen márkájú termékeket árulnak.

Az erfurti eset azonban minden korábbi esetet háttérbe szorít – vélekedik Joachim Paul, az Alternatíva Németországért (Alternative für Deutschland, AfD) párt politikusa. Ahogy fogalmazott,

“ezek az összehangolt támadások egyenes következményei a hatóságok szemet hunyó magatartásának, amelyek évtizedek óta bagatellizálják a baloldali szélsőséges erőszakot, valamint a régi pártok politikájának, amelyek közvetlenül vagy közvetve finanszírozzák ezt az antiszociális és szélsőséges szcénát. A félrenézés, a bagatellizálás és a támogatás végzetes politikáját szimbolizálják azok a képek, amelyeken a csúcspolitikusok a régi pártpolitikával szoros kapcsolatban állnak. Gondoljunk csak arra a képre, amelyen az SPD politikusa, Faeser belügyminiszter az “Antifa” szélsőségesek közvetlen politikai közelségében látható”

-jelentette ki Joachim Paul , majd megjegyezte, hogy a belügyminiszter és a hatóságok nemtörődömségének “az lett a következménye, hogy most baloldali szélsőségesek által elkövetett erőszakkal van dolgunk, amely már-már terrorizmusba torkollik, és veszélyezteti a közbiztonságot”.