Spanyol polgárháború pap áldozata: őt lőjék le utoljára, hogy még feloldozhassa társait

Idén február 26-án a spanyolországi granadai székesegyházban avatták boldoggá a spanyol polgárháború (1936-1939) újabb tizenhat mártírját, akik a kommunisták vallásüldözésének váltak áldozataivá. A vértanúk közt 14 pap, egy szeminarista és egy civil volt. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A boldoggá avatott papok között találjuk Cayetano Giménez Martínez atyát, aki a granadai érsekség szerint „jámbor, szigorú, jótékonykodó, az Úr jóságos, bölcs, alázatos és körültekintő szolgája” volt. A leírás hozzáteszi, hogy Martínez atya „a békés és tiszteletre méltó idős ember a béke embere” volt. Egyházközösségének tagjai a Jóisten szolgáját látták benne, aki „szenvedélyes imádattal volt az Eucharisztia iránt”. Sok idejét töltötte szentségimádással a tabernákulum előtt.

1936. július 23-án, amikor kitört a polgárháború, elmenekülhetett volna egy teherautóval, ám ő a plébánián maradt. A templom hamarosan leégett. Az atya egy orvos barátja házában rejtőzködött el mindaddig, míg rátaláltak.

Három napig volt börtönben, majd hatodmagával a granadai Loja város temetőjébe hurcolták. A terv az volt, hogy a csoport tagjait ott végzik ki. Ott, a halállal szembenézve egy kérése volt hóhérjai felé. Azt kérte, hogy őt öljék meg utoljára, mivel haláluk előtt szeretett volna társainak feloldozást adni.

A mexikói cristero felkelőkhöz hasonlóan – akiket szintén a hitük ellen érzett gyűlölet miatt üldöztek és mészároltak le -, Cayetano Giménez Martínez atya mártírhalála előtt így kiáltott: Éljen Krisztus, a Király!

Boldoggá avatási ügyének dokumentumaiban szerepel, hogy „az idős ember bátorságát” még gyilkosai is elismerték.

A 69 évesen mártírhalált halt Martínez atya földi maradványai azonosítatlanul nyugszanak a lojai temetőben.

A katolikus hit elleni kommunista gyűlölet eme mártírcsoportja boldoggá avatásának a mottója a következő volt:

„A Te kegyelmed többet ér, mint az élet.”

Vértanúnak minősítette a pápa a párizsi kommün által lemészárolt papokat

A szovjet titkosszolgálat ölette meg a magyar püspököt

(Katolikus.ma nyomán Szent Korona Rádió)