Van haszna is az oroszellenességnek: Elkezdték megsemmisíteni a lengyelek a szovjet emlékműveket

A kelet-európai kommunizmus alatt számos szovjet emlékmű épült régió-szerte. Legtöbb a “felszabadításra” emlékeztet. A szobrokat az elmúlt 30 évben már rég meg kellett volna szüntetni, de hazánkhoz hasonlóan a térség legtöbb országában ezek állnak még. Lengyelországban – igaz, hogy etnicista, soviniszta indíttatásból, de – végre elkezdték felszámolni őket. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az egyre fokozódó oroszellenesség szinte az élet minden területét áthatja Európa-szerte. Sportolók, zenészek kitiltása, “Z” betű egy szintre hozása a sarló-kalapáccsal, akár orosz eredetű ételek tiltása. Most azonban a helytelenül értelmezett helyzetszemlélet és a fokozódó sovinizmusnak hála Lengyelország megszabadul a kommunista időszakban épült, az emberek millióinak haláláért felelő ideológiának emléket állító szobroktól.

Csupán a mai napon (szerdán) három szobor került felszámolásra. Siedlecben így hullott a porba egy emlékmű, az Intézet vezetőjének jelenlétében:

A szovjet katona eredetileg más helyen állt, egy 130 szovjet maradványait rejtő sír felett. De a halottakat rég exhumálták és elszállították, most pedig a szobrot is megsemmisítették.

Międzybłociében ezt a méretes emlékkövet döntötték le:

Garncarsko városában pedig így végezte a budapesti Szabadság téri szovjet emlékmű kisöccse:

A Nemzeti Emlékezet Intézetének friss tweetje szerint még 60 szovjet emlékmű áll Lengyelországban, feltehetőleg már nem sokáig:

A Megváltó templomából materialista bálvány, majd proletárfürdő – 90 éve robbantották fel a Megváltó Krisztus-székesegyházat

Magyar katonák emlékművét gyalázták meg antifasiszták Varsóban

(444.hu nyomán Szent Korona Rádió)