Nagy sikerrel zárult az első 100 Katona Emlék- és Teljesítménytúra

Lezajlott hétvégén az első ízben megrendezett emléktúra, amely kifejezetten annak a 100-150 katonának állít emléket, akik utolsó vérükig védték Esztergomot a rájuk rontó szovjet túlerővel szemben. Alább Nagy Norbert főszervező beszámolója olvasható.

Iratkozz fel a HVIM YouTube csatornájára!
Kövesd őket a Telegramon is! 

“Nagy izgalommal vártuk a túra napját, és hát nem tudtuk, mi fog kisülni belőle. Nagyon sok energiát beleraktunk, kifejezetten akartam, hogy tökéletes legyen, de mivel első rendezésű, nem bejáratott eseményről volt szó, bármire számíthattunk. Reggel 6-kor már a helyszínen voltam, és vártam a szervezetek beérkezését. A Tábori Betyárok már előző este felállították az indító sátrat, így a Vármegyés adminisztrátor lányok hamar berendezkedhettek és felkészültek a túrázók fogadására és indítására.

Vármegyés adminisztrátor lányok

7 óra előtt meg is jelentek az első nevezők, akik legalább úgy várták a túrát, mint mi, szervezők. Voltak környékbéliek és távolabbról érkezők egyaránt. Pest, Heves, Somogy, Nógrád, Tolna, Győr-Moson-Sopron, Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom megyék mellett még Nyitra (Felvidék) is képviseltette magát. Nagyon szívmelengető érzés volt ezt a sok lelkes arcot látni.

Az indító pont

7-től 9-ig volt a 45-ös távra nevezők indítása, majd amikor az utolsó “hosszútávú versenyzőnk” is elhagyta az indító sátrat, elkezdtek szállingózni a 8 km-es, családbarátabb távra érkezők. Ez egy vezetett túrának ígérkezett, amit maximális profizmussal Kató János barátom koordinált és vezényelt le, ezt mindenféle túlzás nélkül állíthatom. Annak ellenére is, hogy kétszer annyian jöttek a 8-asra, mint amennyien előregisztráltak rá, igen meglepve ezzel minket. 😊Jánosék 9:30-kor elindultak a Majális-forrás felé, majd fel a Sas-hegyre, onnan leereszkedve a Hideglelős-kereszthez, végül fel a Szamárhegyre, ahol is mécsest gyújtottak annak a 100-150 katonának, akik miatt ide jöttek.

A rövid táv túrázói

Eközben mi meglátogattunk minden ellenőrző pontot. A Mi Hazánkosokat Barát-kútnál, a Tábori Betyárokat a Sasfészeknél, Mi Hazánk Ifjait Két Bükkfa Nyeregnél, a Farkasokat a ráró-hegyi katonasírnál, a Betyársereg esztergomi klánját Pilismaróton a Kádár-kútnál, a MÖM Komárom srácait Pilismarót község külterületén, a 11-es főút bekötőútjánál, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjait a Hideglelős-keresztél és nem utolsó sorban a párkányi és környékbeli hagyományőrzőket a Szamárhegyen a 100 katona emlékhelynél.

Farkasok pont

Beérve a célba helyi lelkes lokálpatrióta civilek várták üstben készült babgulyással a megfáradt túrázókat. Minden egyes pontról sütött a lelkesedés és profizmus, úgy gondolom, a legjobb embereket találtuk meg erre, és úgy érzem, valódi összefogás alakult ki a különböző csapatok és szervezetek között. Bajtársiasság, mely annál a 100-150 katonánál is jelen volt, akik a kilátástalanságban csak egymásra számíthattak. Azt hiszem, úgy hiányzott  Esztergomnak ez az esemény, mint egy falat kenyér. Jövőre ugyanitt!”

Dicsőség a hősöknek!

További képek a túráról:

A hosszú táv útvonala térképen

Mi Hazánk Mozgalom pont
Esztergom Tábori Betyárok pont

Mi Hazánk Ifjai pont

Betyársereg pont

Magyar Önvédelmi Mozgalom pont

Célba érkezők fogyasztják megérdemelt vacsorájukat

A cél
Duo Gladii folyóiratot is lehetett vásárolni a célban.
100 katona emlékhely

Idén is áttörték az antifák satnya ostromgyűrűjét – HVIM és Farkasok a Kitörés 60-on

Balassagyarmat márpedig magyar marad! – XII. Legbátrabb Város Emléktúra (képes beszámoló)

(Szent Korona Rádió)