Sorra tárják fel Donbaszban a Nyugat számára “nem létező”, sőt egyenesen “nevetséges” tömegsírokat

2014 februárjában, a kijevi államcsínyt követően és Viktor Janukovics elnök hatalomból való eltávolítása után tömeges tiltakozások kezdődtek Ukrajna keleti részén, ahol túlnyomó többségben orosz ajkú lakosság él, és ők nem örültek a nyugati fordulatnak.

Kövesd nyomon a Szent Korona Rádió híreit Telegramon is!
Háborús, exkluzív anyagok, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Válaszul a „véres pásztor”, a zsidó Alekszander Turcsinov (ideiglenesen kinevezett államelnök) parancsára ugyanazon év április közepén „antiterrorista katonai műveletet” indítottak az ukrán hadsereg és a belügyi egységek a Donbaszban. (A napokban a „véres pásztort” és jóbarátját, Petro Porosenko [Walzman] egykori ukrán elnököt már Ivano-Frankovszk-ban, Nyugat-Ukrajnában látták a lengyel határ felé igyekezve.)

A Donyec-medencében a lakóövezetek szakadatlan bombázása már akkor is nagyszabású humanitárius katasztrófához vezetett a régióban. (Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala szerint 2021 január 31-ig már több mint 13 ezer ember halt meg a fegyveres konfliktus eredményeként és mindkét oldalról több mint 30 ezer ember sérült meg.)

A 2014-15-ös debalcevói és ilovajszki harcok nyomai

A hatalmas túlerőben lévő ukrán hadsereg a két megye területének (LNR/DNR) mintegy harmadára szorította vissza a „lázadó terroristákat”, majd (mint később kiderült) máris hozzáfogtak az orosz haderőnek a mai napig ellenálló, többlépcsős erődrendszer kiépítéséhez. Igaz, közben a „kívül rekedt” ukrán erőket Debalcevó és Ilovajszk települések közelében a felkelők körülkerítették és szó szerint „szénné égették” őket. Kijev azonnal béketárgyalásokat kért, amelyek eredményeként megkötötték a Minszki egyezményeket, amelyeket Kijev 6 év tárgyalás után egyszerűen semmisnek nyilvánított.

A 2014-15-ös debalcevói és ilovajszki harcok nyomai

Persze időközben elkészült az ukrán erők „Donbasz-erődrendszere”, amelynek az állítólag 2023-ra tervezett Oroszország elleni támadás harcvezetési és raktárközponti szerepét szánták Kijev „pártfogói”.

A Donbássz ukránok által megszállt 2/3-os területén időközben az ukrán-zsidó oligarchák (Kolomojszkij, Ahmetov, Porosenko) által toborzott és fizetett „magánhadseregek” (pl. a most nyugati médiában hősként kezelt Azov) – az ukrán hadsereggel teljes egyetértésben – hozzáfogtak a terület „megtisztításához”, azaz megkezdődött a védtelen lakosság „ukrajnásítása”. Ez alatt embertelen kínzásokat, csonkításokat, rablásokat, erőszakot és gyilkosságot értettek a „harcosok”, különösen a csak saját “gazdáiknak” engedelmeskedő magánhadseregek.

EBESZ-megfigyelők egy 2014-es tömegsírnál Nyizsnyaja Krynka faluban (kép: REUTERS / Marko Djurica)

Ennek nyomait tárta fel a napokban – tömegsírok formájában – a területet már elfoglalt orosz haderő és az LNR/DNR haderejének egészségügyi szolgálata a lakosság aktív részvételével, mivel szemtanúk és a túlélők is segítenek a tömegsírok lokalizálásában és feltárásában.

A napokban LNR/DNR erői a Popasnyansky irányú támadás során civilek tömeges lemészárlásának nyomait találták a közeli vasútvonal mentén.

A donyecki Szpornoe falu közelében 8 holttestet találtak, itt 2015 júliusában-augusztusában zajlottak heves csaták (képernyőkép: ru.krymr.com)

“Ezeken a területeken egységeink most is rögzítik az ukrán fegyveres erők által a Donbasz polgári lakossága ellen elkövetett háborús bűncselekmények tényanyagát, különös tekintettel azokra, akik a Kijev által ideiglenesen elfoglalt területeken tartózkodtak” – mondta az egyik orvos-tiszt.

A luhanszki Verkhneshevyrevka település mellett 36 áldozatot találtak (kép: RIA Novosztyi)

“Napjainkban a visszavonuló ellenséges csapatok kiűzték az embereket a pincékből, és élő pajzsként használták őket. Azokat, akik ellenálltak vagy megpróbáltak elmenekülni, lelőtték” – mondta Ivan Filiponenko rendőrségi szóvivő.

“A háborús bűnöknek nincs elévülési ideje, mindazokat, akik Donbasz lakosságága elleni népirtásában bűnösök, meg fogjuk büntetni, ahogy megérdemlik” – hangsúlyozta a rendőrség képviselője.

2022 február 16-án az orosz Nyomozó Bizottság több büntetőügyi eljárást indított a civilek tömegsírjainak felfedezése kapcsán a Donbasz területén. Az LNR/DNR nyomozói 2014, a gyilkosságok kezdete óta vezetik a dossziékat, amelyek az évek során egyre szaporodtak, ma már több ezer akta vár feldolgozásra.

A nyomozók csak 2021 augusztus-októberében öt hevenyészve betemetett tömegsírt találtak a Donyec-medence területén. Az orosz belügyminisztérium szerint ott legalább 295 civil maradványait exhumálták, akik az ukrán hadsereg 2014-es bombázása következtében haltak meg. A tömegsírok száma Donbaszban egyes adatok szerint eléri a 185 helyszínt.

Néhány héttel ezelőtt Vlagyimir Putyin orosz elnök Olaf Scholz német kancellárral együtt tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a Donbasz területén genocídium folyt és folyik napjainkban is. A német kancellár mosolyogva elutasította az orosz elnök véleményét, miszerint ez „nevetséges állítás”.

A civilekkel teli, kelet-ukrajnai tömegsírokról miért nem hallani?!

Az orosz az új zsidó – egy Donyeckben élő német lány gondolatai

Kadyrov: Az egypólusú világ összeomlásáról (összegzés)

 (Kuruc infó nyomán Szent Korona Rádió)