Ukrán propagandát közvetítenek: Dilettáns “szakértők” háborúról

A magyar média jelenleg a legmélyebb pillanatait éli meg. A tárgyilagosság és objektív tájékoztatás nyomokban létezik, az oroszellenesség azonban a tetőfokára hág. Nevetséges és felháborító “szakvéleményekkel” büfögik tele az internetet, mintha egyenesen Ukrajnából, vagy a CIA-től kapnák a fizetésüket. Az alábbiakban állításról állításra haladva elemzünk egy általunk kiválasztott anyagot, ami mintegy állatorvosi lóként az összes létező hibát, tévedést, csúsztatást felsorakoztat, amit az elmúlt hetekben olvasni lehetett az ukrán-orosz háború tipikus félreértelmezéseként. Fontos leszögezni, hogy mi nem vagyunk oroszpártiak, de az ukrán háborús propaganda ilyen szintű térnyerése felháborító. Jegyezze meg mindenki, hogy a területi veszteségeket a térképen fogják jelölni a végén, az áldozatokat pedig a hullaházban. Nem a Facebookon, vagy médiába kell megvívni ezt a háborút…

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Mint már rámutattunk, olyan, mintha a nyugati modern liberálisok másik háborút néznének, mint amiről lehet tájékozódni máshonnan. Teljesen más híradások és térképek jelennek meg egyik, illetve másik oldalon. Lásd itt. A médiaháború is dúl.

Élelemért kuncsorognak az orosz katonák az ukrán parasztok portáin – adja hírül az Indexen .

Valamiért nem veszi figyelembe, hogy többszáz tonna élelmiszert és egyéb segélyt osztottak szét az oroszok a megszállt területeken… De ha úgy is van, hogy egyes orosz alakulatoknak valamiért logisztikai problémái vannak, azt nem lehet kiterjeszteni mind a három hadműveleti irányában résztvevő csapatokra.

Botrányos szervezés, elaggott, lestrapált felszerelés, hosszúra nyúlt utánpótlási vonalak, üzemanyag- és élelmiszerhiány. Ezek jellemzik a világ egyik legerősebbnek tartott hadseregét az ukrajnai háborúban.

Nem ez jellemzi. Délen sorra foglalják el a városokat és területeket… Az most már jól látszik, hogy az első egy hétben tudatosan alig vetettek be az orosz fegyveres erők modern, elsőosztályú technikát és különleges erőket is csak minimálisan, illetve egyértelmű, hogy a katonai elrettentő erejét meg akarja őrizni Oroszország az elit alakulatok és a legmodernebb technika kímélésével. Az is látszik, hogy a második hullámban megjelentek a szerződéses alakulatok, a csecsenek, különleges erők stb., ahol sokkal is gyorsabb is volt az előrenyomulás, jöttek az eredmények, amiről a kedves elemzést készítő nem akar tudomást venni.

“Mindenki azt hitte, hogy az orosz a világ egyik legerősebb hadserege, amelynek Ukrajna legfeljebb néhány napig tud ellenállni. EHHEZ KÉPEST MÁR TIZENEGYEDIK NAPJA TART A HÁBORÚ – VAGY AZ OROSZ MEGFOGALMAZÁS SZERINT KÜLÖNLEGES KATONAI MŰVELET –, AHELYETT, HOGY PUTYIN A KIJEVI FÜGGETLENSÉG TERÉN, AZ IKONIKUS MAJDANON SÉTÁLNA. Ahogy az tíz napja még a papírforma volt, a félelmetesnek hitt orosz hadigépezet nem igazán működik. “

Azt jó lenne tudni, hogy ezen szakértő, hogyan értelmezi a villámháborút. Németország sem végzett Lengyelországgal 11 nap alatt a II. Világháborúban. Az oroszok sem mondták, hogy kell nekik Kijev, vagy hogy villámháború lesz. Akkor sétálhatna Putyin 10 nap után a Majdanon, ha azonnal letették volna a fegyvert az ukránok – amit a CIA nem enged meg az ukránoknak. Vélhetően Krím védőgyűrűjének kialakítása és a keleti területek a prioritás, nem Kijev, pláne nem az egész ország elfoglalása.

Ukrajna 44 milliós ország, 600 ezer négyzetkilométernyi terület, 200 ezer fős hadsereggel, 1 millió főnyi tartalékossal. Nem egy sivatagi porfészek, mint amiket az USA támadott meg (például hamis indokokkal, 2003-ban Irakot), de ők sem haladtak sokszor gyorsabban. Ukrajna Európa 3-4. legerősebb hadseregével bírt Oroszország és Törökország mögött. Az elmúlt években az USA és a NATO-országok pénzt és felszerelést nem kímélve szerelték fel az országot, hadserege folyamatosan fejlődhetett a a Donbasszban dúló harcokból tanulva. Egyedül a légierejét nem fejlesztették. A CIA hírszerzése pedig ott áll mögöttük…

Az orosz inváziós sereget eleve 170-200 ezer főre tették, magyarul egy nagyjából ugyanolyan létszámú hadsereg támadta meg Ukrajnát, mint az ország hivatásos hadseregének létszáma.

“A területi nyereségek csekélyek, eddig csak egyetlen számottevő nagyvárost sikerült elfoglalni, Herszont, és ukrán híradások szerint – amelyek persze lehetnek eltúlzottak – már több mint kilencezer katonát vesztettek az oroszok, a sebesülteket nem is számolva. Ez pedig kilencszer több, mint ahány katonát hét év leforgása alatt Szíriában veszítettek.”

A legfőbb probléma, hogy kritikátlanul elfogadják az ukrán propagandát. Nyilván az oroszok lefele, ők meg felfele túloznak, de a 9000 főnyi veszteség az olyan irreális, hogy már nevetséges. Magát valamire adó szakértő nem írhatna le ilyet. Nem mellesleg, pont most jött ki, hogy  még a CIA is 2000 és 4000 fő közé teszi az orosz veszteségeket.

Továbbá a légi fölényt még mindig nem sikerült biztosítani, annak ellenére, hogy már a hadjárat első napján olyan hírek kaptak szárnyra, hogy az ukrán légvédelmet és légierőt megsemmisítették. Dacára annak, hogy az orosz hadi költségvetés több mint tízszerese az ukránnak és a háború kezdetén 1328 repülőgépet állítottak szembe az ukránok 146 légi alkalmatosságával szemben.

Egyetlen jogos észrevétel ez: a totális légifölény kivívásának hiánya valóban érdekes. Ez minket is különösen érdekel, szándékozunk is róla bővebben írni (illetve elgondolkoztató az az orosz állítás, miszerint Ukrajna szomszédos országaiból indítanak ukrán gépek bevetéseket – ez például tényleg magyarázat lehetne az amúgy magyarázhatatlanra).

“Egy mondatban összegezve: az ukrán hadsereg teljesítménye messze felülmúlja a várakozásokat, míg az orosz hadigépezet alulteljesít.”

Igen, az ukránok valóban helytállnak, de nem szabadna leírni az oroszokat, akik ráadásul az első héten látványosan kímélték a polgári lakosságot a lehetőségekhez képest: tüntetéseket tűrtek el, civilekből álló úttorlaszokon nem átrobogtak, hanem tárgyaltak, ezzel napokat vesztve.

“MINDENNAPOS LÁTVÁNY AZ ORSZÁGÚTON VAGY A MEZŐN A SÁRBAN REKEDT TANK, AMELYNEK KIFOGYOTT AZ ÜZEMANYAGA. BEJÁRTA AZ INTERNETET AZ A VIDEÓ, AMELYEN A KIJEVI ORSZÁGÚTON MEGÁLL AZ AUTÓS A VESZTEGLŐ OROSZ TANK MELLETT, ÉS A SOFŐR FELAJÁNLJA, HOGY VISSZAVONTATJA OROSZORSZÁGBA, HA NINCS ÜZEMANYAGA…”

Mindennapos látvány az interneten, mert jól “telefostátok” vele a médiát két darab (lehet megrendezett) felvétellel. Az ukránok amúgy tényleges tudatosan támadják a puhább célpontokat jelentő utánpótlási konvojokat, de ez csak legfeljebb lassítja az előrenyomulást, de megakadályozni nem tudják…

“Az üzemanyaghiány általános jelenség, szemmel láthatóan nem gondolt az orosz hadvezetés az utánpótlási vonalak megszervezésére”

Nyilván tök hülyék ülnek az orosz hadvezetésben, és a tisztjeik azt sem tudják, hogyan kell egy ilyet megszervezni… nonszensz állítás.

“mivel az volt a mantra, hogy az ukrán nép elégedetlen a kormányával, és felszabadítóként várja a testvéri orosz csapatokat.”

Lehet a propaganda ez volt, de egy hadműveleti tervezésben ott is a ráció játszik főszerepet. Ezt azért tudni kellene egy olyan újságírónak, aki katonai elemzőnek képzeli magát.

“CSAKHOGY ENNEK ÉPPEN AZ ELLENKEZŐJE TÖRTÉNT: AZ EMBEREK A MAGUKÉNAK ÉRZIK A KIJEVI KORMÁNYT, ÉS VOLODIMIR ZELENSZKIJ ELNÖK NÉPSZERŰSÉGE AZ EGET VERDESI.”

Na és? Mi köze van ennek az oroszellenes propaganda magyarországi terjesztéséhez és a hadműveletek egyszerű elhazudásához? Amúgy az állítás az északi, kijevi területekre igaz. Keleten vegyes a kép, Délen pedig sok helyen tényleg felszabadítóként fogadják az oroszokat (erről is kerültek ki felvételek…)

“De nemcsak az üzemanyaghiány hátráltatja az orosz előrenyomulást. A katonáknak egyszerűen nincs mit enniük, több olyan esetről is beszámoltak már, amikor orosz katonák kopogtattak ukrán parasztok házának ajtaján egy kis kenyérért esedezve, sőt, még olyan szürreális jelenet is előfordult, hogy egy orosz harckocsi egy ukrán benzinkútnál próbálta teletankolni gázolajjal a tartályát.”

Forrás?! Egy-két kiragadott, vagy éppen humorból, vagy leleményességből (kúton tankolni harckocsit az menő) megtörtént esetet általános jelenségként leírni az elképesztő, felelőtlen csúsztatás.

“AZ IRÁNYÍTÁS ELÉGTELENSÉGÉT MUTATJA, HOGY A KATONÁK SZÁMOS ALKALOMMAL ELTÉVEDTEK, ÉS AZ UKRÁN PARASZTOKTÓL ÉRDEKLŐDTEK, HOGY MERRE IS VAN KIJEV.”

Na várjál, a következő bekezdésed cáfolja is ezt a nettó baromságot… (elnézést az egyre jobban szlengessé alakuló ellen-elemzésért, de nem lehet komolyan venni ezen állításokat).

“Ismertek azok az esetek is, amikor a hadifogságba esett orosz újoncok – 19 éves, frissen besorozott kölykök – arról panaszkodnak, nem is sejtették, hogy háborúba küldik őket, sőt, volt olyan baka, aki arról beszélt, hogy ő még mindig azt hitte, hogy Belaruszban van hadgyakorlaton, nem pedig Ukrajnában, háborúban.”

Hol panaszkodnak az ukrán propaganda szerint? Az okostelefonjaikat mutogatják a szegény sorkatonáknak. Tehát okostelefonnal vannak “felszerelve”, aminek alapfelszereltsége a GPS-vevő. Az oroszoknak amúgy saját műholdas-navigációs rendszere is van, saját műholdakkal. Hol tévednének el? Megnézik ők is telefonon… Egyébiránt jeleznénk, hogy van olyan, hogy napiparancs-kihirdetés minden fegyveres alakulatnál. Körülbelül csak a hülyék hiszik el, hogy nem mondták el az orosz katonáknak, hogy mennek a háborúba. Csak feltűnt nekik, hogy a vaktöltény helyett éles lőszerjavadalmazás került kiosztásra, meg az is, hogy a “célpontok” vissza is lőnek.

“A nyugati katonai szakértők hitetlenkedve figyelik a történéseket. B. A. Friedman hadtörténész szerintitt nem arról van szó, hogy egy jó hadsereg egy rossz haditervet hajt végre. Ez egy rossz hadsereg.”

Persze-persze, ami nem nyugati, vagy nem éppen maga az USA, az már rossz…

“Ezer sebből vérzik a hadjárat. Rossz tervezés, elavult felszerelés, régi, rosszul karbantartott járművek – ez mind együtt a kudarc oka. Ezért van az, hogy a 60 kilométer hosszú menetoszlop nem igazán halad Kijev felé.”

De honnan tudják a nyugati elemzők, hogy mi a terv? Lehet nem is (fő)cél Kijev elfoglalása, hanem egy csaliként funkcionál, hogy minél több ukrán alakulatot oda vonzzon, majd be lehet keríteni, illetve közben délen lehet szépen haladni…

“De itt van még az olcsó kínai abroncsok problémája is. Carl Muth, a chicagói egyetem szakértője észrevette, hogy az orosz járműveken az ócska YS20 mintájú, kínai licensz alapján gyártott gumiabroncsok vannak, amelyek egyszerűen alkalmatlanok ebben a félig fagyos, félig sáros kora tavaszi időben. Trent Telenkónak, a Pentagon nyugalmazott szakértőjének pedig az tűnt fel – ahogy a Mirror írja –, hogy ezeket az abroncsokat nem tartották karban, a teherautók, egyéb járművek hónapokig, sokszor évekig álltak a laktanya udvaron tűző napsütésben, majd hóban, fagyban, és a gumiköpenyek tönkrementek, szétporladnak.”

Kiváló meglátás. A nagy egészből kiragadni egyetlen momentumot, majd azt kivetíteni az egészre szintén szakmaiatlan. Lehet amúgy, hogy tényleg van ilyen… arra majd mit fogsz írni, amikor a TOS-1 és társai alkotta rakétatüzérség harcjárművein nem fog a gumiabroncs szétrohadni, mert javarészük lánctalpas (amikkel a katlanba szorított ukrán alakulatokat fogják szétlőni vagy megadásra kényszeríteni napokon belül, ha közvetítetek róla, ha nem…)?

“ÉS AZ ORSZÁGÚTON VESZTEGLŐ JÁRMŰVEK – VADÁSZNYELVEN „ÜLŐ KACSÁK” – AZ UKRÁN HADSEREG KÖNNYŰ CÉLPONTJAI.”

Könnyű célpontjai lehetne, de aki katlanba van zárva, az nem éppen kacsavadászatra gondol, hanem arra, hogy ő az agyaggalamb a Grad-rakéták előtt…

“Hamish de Bretton-Gordon, az 1. brit királyi harckocsizó ezred nyugalmazott parancsnoka szerint egy tank ellen két halálos bűnt lehet elkövetni: ha beleragasztják a sárba, vagy ha hagyják, hogy kifogyjon az üzemanyaga. Mindkét esetben védtelenné válik. MÁRPEDIG KÖNNYŰ KIFOGYNI A DÍZELBŐL: EGY TANK AKKOR IS NAPI EZER LITERT FOGYASZT, HA NEM HALAD, CSAK HELYBEN JÁRATJÁK A MOTORJÁT!”

A benzin vér, tudjuk a Halál 50 órájából is.

“Van még valami. A tankok szemmel láthatóan csak nappal mozognak, ami arra enged következtetni, hogy nincs éjjellátó felszerelésük. Plusz nincs GPS-ük, úgy tűnik, hogy az idejétmúlt papír térképekkel tájékozódnak, mintha még mindig a Nagy Honvédő Háborúban lennének. Ehhez hozzájárul, hogy a leleményes ukrán lakosok minden útjelző és városnév-táblát eltávolítottak az utakról, úgyhogy az oroszok sokszor azt sem tudják, merre járnak.”

De leleményesek, de inkább csak vicces… okostelefonban lévő GPS ésatöbbi. Már az autós GPS is idejétmúlt, amióta mindenkinek ott a zsebében a telefon. Papíralapú térkép?! De szörnyű! Pont ez mutatja egy hadsereg magas színvonalát: az alapkiképzésen lévő tereptan és tájékozódás kiképzési ágon csak papíralapú térképekkel történik a tájékozódás és nem véletlenül. Magára valamit is adó hadsereg a mai napig használ papíralapú térképeket. Nem merül le, nem törik be a kijelzője mint az okostelefonnak, áttekinthetőbb, körbe lehet állni, lehet rajta jelölgetni, előre és hátrametszéseket végezni (iránymeghatározás) ésatöbbi.

Ha nem volna éjjellátó felszerelésük, akkor hogyan tudnak éjszaka is településeket elfoglalni?

“Ugyancsak bejárta az internetet az a kép, amelynek a jelentése: Minden út Hágába vezet. Mint tudjuk, a háborús bűnök nemzetközi bírósága van Hágában.”

És ez most mit bizonyít? Amúgy a civilek felfegyverzése és felelőtlenül harcba küldése molotov-koktélokkal (!) vagy egy tárnyi lőszerjavadalmazással, vagy talán a menekülők kocsiból kirángatása és főbelövése az nem vezet Hágába? Jah nem, erről nem kell elemzést írni. Azon a kérdésen se rágódjatok kedves liberális újságírók, hogy vajon mi következményekkel jár, ha az orosz hadsereget első perctől kikiáltottátok civileket vadászó hordának… Vajon akkor innentől nem fogják azt gondolni, hogy a kommunikációs háborút elvesztették, ígyis-úgyis ártatlanok gyilkolásával vádolja őket a nyugat, akkor nem fognak tekintettel lenni a polgári lakosságra és inkább a “villámháborút” erőltetik?

“Egybehangzó felderítési jelentések szerint az orosz csapatokat három napra elegendő élelmiszerrel küldték a háborúba, mivel biztosra vették, hogy addigra bőven Kijevben lesznek.”

Vagy éppen annyi van a személyes felszerelésükben, mert a többit viszik utánuk…

“Most úgy tűnik, túlságosan optimistán terveztek Moszkvában.”

Vagy éppen úgy tűnik, hogy a háború elején “kiszivárgott” 20 napos hadműveleti terv valósul meg napról napra, de egyesek 9 nap után hirdetnek eredményt. Mintha egy focimeccsen a 40. percben mondanák meg, hogy a két góllal vezető csapat veszteni fog, mert lesántult az egyik védőjük és teszik ezt úgy, hogy a 3 világsztár még a cserepadon van.

Interjú egy katonai elemzővel az oroszok és az ukránok katonai teljesítményéről – Kettévághatják Ukrajnát?!

Néhány gondolat az oroszok elleni propagandáról és a nyugati kettős mércéről