Oroszország megkérdőjelezi Izrael szuverenitását a Golán-fennsík és Jeruzsálem felett

Izrael szerves részeként tekint a Golán-fennsíkra, és fővárosaként kívánja elismertetni a megszállt Jeruzsálemet. Ezeddig a nagyobb hatalmak el is ismerték igényeit, viszont most fordult a kocka. 

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Oroszország és Izrael helyzetileg jelenleg igen hasonló cipőben járnak, ugyanis mindketten olyan területekre tartanak igényt, melyek egy másik szuverén ország részeit képezik. Oroszország nyugat-ukrajnai területeket, Izrael pedig a Golán-fennsíkot tekinti magáénak.

A Golán-fennsík 1967-ig Szíria része volt, melyet ekkor elfoglalt, majd 1980-ban annektált Izrael. A területet a cionista állam létfontosságúnak nevezi maga számára, ugyanis onnan ered a Jordán folyó, mely lényegében az egyetlen komolyan vehető vízforrása Izraelnek. Oroszország is hasonló, létfontossági okokra hivatkozva ismerte el a nyugat-ukrajnai köztársaságokat és indította meg a háborút.

Egészen eddig Oroszország elismerte a fennsíkot Izrael részeként, sőt az első volt, aki még 2017-ben Nyugat-Jeruzsálemre is annak fővárosaként tekintett, most azonban retorikát váltottak. Ennek kiváltó oka az volt, hogy a zsidó állam elítélte tettei miatt az orosz rezsimet.

Az orosz ENSZ-nagykövet-helyettes Twitter üzenetében a következőket írta:

 “Aggodalommal figyeljük Tel Aviv terveit a megszállt Golán-fennsíkon a telepes tevékenység kiterjesztéséről. Ez a lépés ellentétes az 1949-es Genfi Egyezmény rendelkezéseivel. Oroszország nem ismeri el Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett, amely Szíriához tartozik.”

A közösségi felületen közzétett üzenetben ahogyan olvashattuk, nem Jeruzsálem, hanem Tel-Aviv kerül megemlítésre, mely az eddigi orosz hozzáállással teljes mértékig szembemegy.

Az oroszok helyzetváltásával újabb állam kérdőjelezi meg Izrael területének legitimitását. Vajon lesznek ennek komolyabb következményei?

Az ENSZ felszólította Izraelt!

Liberális kettősmérce: az “értelmetlen” életáldozat most hősiesség, nem úgy mint az 1945-ös budavári kitörés esetében

(Middle East Eye és Hetek.hu nyomán Szent Korona Rádió)