Ön élne génmódosított sertésszívvel a mellkasában? Az USA-ban van lehetősége rá!

A modern tudomány legkülönfélébb lehetőségeivel az ember számos betegséget és problémát képes – ideiglenesen – enyhíteni, vagy megszüntetni. Ennek kapcsán az egyik fő kérdés, vajon meddig lehet elmenni azért, hogy a földi életet minél tovább meghosszabbítsuk, és milyen következményekkel járhat az adott megoldás. Most az USA-ban újabb szintre léptek: állat szívét ültették emberbe.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió Jobbklikk oldala >>>
Csatlakozz!

Az Amerikai Egyesült Államokban a világon először ültettek genetikailag módosított sertésszívet emberbe. Az 57 éves David Bennett egyelőre jól érzi magát a hétórás beavatkozás után. A műtétre utolsó reményként tekintettek, noha

hosszú távú túlélési esélyekről egyelőre keveset tudni.

A páciens a műtét előtt hat héten át ágyhoz kötötten, gépek segítségével élt, miután halálos szívbetegséget mutattak ki nála.

“Vagy meghalok, vagy elvégzik a transzplantációt. Tudom, hogy ugrás a sötétbe, de ez az utolsó esélyem” – mondta Bennett.

A Marylandi Egyetem klinikájának orvoscsapata rendkívüli engedélyt kapott a hatóságoktól az eljárásra azzal az indokkal, hogy ellenkező esetben Bennett meghalt volna. A szakemberek úgy ítélték meg, hogy emberi szívet nem kaphat, mivel egészségi állapota nagyon rossz. Így ‘ha ló nincs, jó a szamár is’ alapon jött a “B-terv”, a disznó szívének beültetése…

Az átültetéshez használt sertés számos génjét módosították, ezek kilökődést okozhattak volna, azt azonban nem tudni pontosan, mi fog történni.

“Egy lépéssel közelebb kerül a világ a szervhiány okozta válság megoldásához” – közölte Bartley Griffith sebész.

Állati szervek transzplantációjának lehetőségét régóta mérlegelik, a sertésszívbillentyűk beültetése már elterjedt. Októberben New York-i sebészek bejelentették, hogy sikeresen ültettek be sertésvesét emberbe, azonban a páciensnél ekkor már beállt az agyhalál, felépülésére nem volt remény. Bennett azonban azt reméli, folytathatja életét. Hétfőn már önállóan lélegzett, bár folyamatos, alapos megfigyelés alatt áll.

Vajon erkölcsileg, szellemileg, biológiailag rendben van, hogy állati szív dobogjon emberi testben? Valóban megoldja a problémát, hogy bizonytalan jövővel, egészséggel, problémák közepette folytatja mindennapjait? Egy biztos: az elkerülhetetlen földi halált nem tudja megkerülni. A jelenség megítélését több aspektusból lehet szemlélni, de a megoldás mindenképpen kétségesnek és emberalattinak tűnik.

Laboratóriumi körülmények között kereszteztek embert majommal

Giorgio Agamben: ​Az orvostudomány mint vallás

(Origo nyomán Szent Korona Rádió)