Kabaréba illő az élet egy elektromos autóval

Az elektromos autók egyre jobban felkapottá válnak, több országban hatalmas kedvezményekkel, támogatásokkal lehet őket megvásárolni. A technika azonban koránt sincs azon a szinten, melyet a propagandisztikus reklámok sugallnának. Egy elektromos autóval rendelkező család mesélt a HVG-nek, hogy milyen egy ilyen gépjárművel élni a mindennapjukat:

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió HunDub oldala >>>
Csatlakozz!

Először is olvassuk el változatlanul a család által leírtakat. Popcorn készítése erősen javallott.

Történetünk egy szép nyári szombaton játszódik, amikor is egy a főváros közelében élő magyar család, Lászlóék kitalálták, hogy egy egynapos kirándulást szerveznek Aggtelekre. Két felnőtt, három kisgyermek és némi csomag pattant be egy, a mai trendeknek maximálisan megfelelő kocsiba, vagyis egy új elektromos szabadidő-autóba.

Villanyautóról lévén szó, a töltéssel kapcsolatos problémák minimalizálása érdekében gyors tervezés előzte meg az utazást – Hűbele Balázs nem tartozik az elektromos autósok ismeretségi körébe. A 250 kilométerre lévő úti cél mellé adott volt egy 85 százalékos töltöttségű aksi, és mivel tudtuk, hogy az elméleti 400 helyett a gyakorlatban sokkal inkább 300 kilométer a teljes hatótáv, így már a 120. kilométerre beterveztünk egy gyorsnak ígérkező töltést.

Majd pedig útnak indultunk.

Apa, kezdődik!

A kiszemelt töltőhelyhez érve szinte már meg sem lepődtünk azon, hogy egy elektromos töltésre alkalmatlan benzines autó foglalta el a két beálló egyikét, de sebaj, a mi kocsinkat szépen töltőre dugtuk a másik sloton.

Ezen a helyszínen 50 kW a felvehető legnagyobb teljesítmény, ami korrekt közepes töltési sebességnek mondható. Esetünkben körülbelül 1,5 órát jelentett volna egy teljes töltés, de nem terveztünk ennyi ideig lógni a töltőn. Azt viszont terveztük, hogy a procedúra alatt kellemes környezetben elfogyasztunk némi ételt is italt.

Gyorsan csalódnunk kellett, mert az amúgy nagy forgalmú benzinkúton bent alig volt ülőhely, a szemét és bűz által meghatározott kint tartózkodáshoz pedig nem igazán volt kedvünk. Nem baj, a gyerekek falták a villanyautósoknak féláron kínált hotdogot, egész gyorsan telt az idő.

Abban bízva, hogy az akkumulátor már egész jól megszívta magát, a kocsihoz battyogtunk, és meglepve tapasztaltuk, hogy egy másik villanyautó is tölt az oszlopnál. Azért lepődtünk meg, mert tudtuk, hogy ezen a helyszínen egy időben sajnos csak egy autót lehet egyenárammal tölteni.

Mint kiderült, a mi autónkat valamiért ledobta a töltő, és ily módon tudott töltést kezdeményezni a másik autós. És hát arra is fény derült, hogy a mi kocsinkba szinte semmi Amper nem ment a rövidke töltés alatt. Így hát meg kellett várnunk, amíg a kolléga – nem túl etikus, de végül is korrekt módon – 100 százalékra töltötte a kocsiját, és csak ezután kezdődött el a mi töltésünk.

Örömmel vettük volna, ha legalább a töltés megszakadásáról értesítést küldött volna az okostelefonos alkalmazás, erre azonban nem került sor. A hiba bejelentésére viszont igen, na nem mintha ettől javult volna a közérzetünk. A pulzusunk már jóval meghaladta a normális szintet, pedig még csak az odafele út felénél sem tartottunk.

Drága Miskolc

Rendben eljutottunk Aggtelekre, ahol nemcsak a cseppkőbarlangot, hanem a páratlan hazai Cadillac gyűjteményt is alaposan megnéztük, majd pedig a hazafele vezető útra beterveztünk egy kellemes vacsorázással megspékelt miskolci gyorstöltést.

A belvárosi töltőnél keresztben parkolt egy benzines SUV, melynek sofőrje a tolatólámpánk fényéből szerencsére viszonylag gyorsan kitalálta, hogy milyen szándékkal közelítünk a felfestett töltőpontra, így elhajtott. A töltés viszont sehogy sem akarta az igazat, és bár a LED-ek és kijelzők szerint minden stimmelt, a kocsi nem tudott felvenni egyetlen elektront sem a rendszerből.

20 percnyi próbálkozás és a központtal történt telefonálás után kiderült, hogy a töltőpont meghibásodott. Az ügyfélszolgálatos elárulta, hogy a hibát korábban már bejelentették, de még nem volt idejük orvosolni. Arra viszont már nem tudott választ adni, hogy az okostelefonos applikáció ezt miért nem jelzi az egyszerű villanyautós számára.

Emberünk azt tanácsolta, hogy keressünk fel egy másik töltőt, konkrétan egy, a város külső részén lévő példányt. Megtettük, mert szerencsére nem porzott még az akkumulátorunk az ürességtől, a gyomrunk viszont egyre hangosabban jelezte az éhséget. A töltést végül fel tudtuk venni, viszont a belvárosi étkezés helyett be kellett érnünk egy kései bevásárlóközpont menüvel.

Mint kiderült, 1 óra alatt sajnos csak 36 kWh-t sikerült felvenni a rendszerből, pedig elvileg 50 kWh-t kellett volna. Ez egyrészt azért szomorú, mert kevesebb hatótávot nyertünk adott idő alatt, másrészt azért, mert jelen esetben nem kWh-, hanem percalapú volt az elszámolás. Tehát drágán jutottunk a reméltnél kevesebb energiához. Sebaj, ez van, irány haza!

Az autópályán normál tempóval haladtunk, sem hűteni, sem fűteni nem nagyon kellett, melyek ugyebár a villanyautó hatótáv esküdt ellenségei. Abban bíztunk, hogy simán haza fogunk érni, de aztán kiderült, hogy óvatos becsléssel 5 százaléknyi töltöttséggel érnénk haza, amit inkább nem kockáztattunk meg.

Így aztán este 11 órakor egy újabb töltés következett, ezúttal Hatvan környékén az autópálya mellett. A feleség kárpótlásul kapott egy cappuccinót, a három gyermek közül kettő ekkor már aludt, egy pedig netflixezett.

Közben érkezett egy villanyautós, aki tölteni szeretett volna, de inkább nem várta meg, amíg mi végzünk a félórás történettel. Sebaj, legyintett, szerencsére egy hatótávnövelő kis benzinmotor ott röfögött a kocsijában.

Utózönge

A miskolci percalapú töltéssel kapcsolatos anomáliát telefonon ugyan már szombat este bejelentettük, azt végül elektronikus levélben is meg kellett ismételni – ez adta meg a vasárnap délelőtt szépségét. Vélhetően az egész történet a feledés homályába merült volna, ha két hónappal később nem reagált volna a szolgáltató.

Öröm az ürömben, hogy a cég végülis elismerte a problémát: kiderült, hogy a töltő aznap többször is túlmelegedett és emiatt nem tudott normál teljesítménnyel üzemelni. Fájdalomdíjként 5000 forintnyi jóváírást kaptunk a töltő alkalmazásba, de mivel azt nem használtuk fel december 31-ig, végül elbuktuk – több is veszett Mohácsnál.

Hipertöltés

Míg az otthoni konnektorból 2 kW, a normál gyorstöltőkből pedig általában 50 kW vehető fel, addig a hipergyors töltők akár 350 kW-ot is képesek leadni, így elvileg 20-30 perces “teletankolással” kecsegtetnek. Más kérdés, hogy egyelőre csak egyetlen villanyautó létezik, ami 270 kW-ot képes felvenni, és a legtöbb modell esetében be kell érnünk 100-200 kW-tal – ami persze még mindig igen korrekt.

Az otthoni 38 forintos és az átlagos publikus töltők 100-140 forintos kWh árának azonban a többszörösét, listaáron 280 forintot kérnek el ezeken a helyeken 1 kWh-ért. Vagyis a gyorsaságért adott esetben 15-20 liternyi benzin árát kell kifizetnünk 100 kilométerenként. És konkrétan ennyi ilyen töltő található Magyarországon:

Konklúziók

Természetesen a HVG cikkének végén azért beindul a villanyautó és a bálványozott technológia mosdatása is. A jól megszokott sablonszövegeket olvashatjuk, hogy még nem jó, de milyen nagyszerű lesz, amikor már rendesen működik a technika. Mindenesetre azt láthattuk, hogy a minden lépésünket követő alkalmazások nem figyelmeztetnek minket egyszerű hibákra sem, és egyelőre úgy tűnik, az elektromos autós rendszernél is – mint más, a modernitás képviselői által támogatott jelenségnél – nagyobb a propaganda körülötte számos háttérjátszma miatt, mint amennyire az emberek életét megkönnyítené.

Rengeteg Teslat hívnak vissza, amiért azok egyre veszélyesebbé válnak

Súlyos balesetet okozott egy Tesla Franciaországban

(HVG nyomán Szent Korona Rádió)