Rengeteg Teslat hívnak vissza, amiért azok egyre veszélyesebbé válnak

Az eddig eladott autói csaknem negyedét kénytelen visszahívni Elon Musk cégóriása, amiért a legyártott autók egyre több veszélyhelyzetet okozó hibát produkálnak. A milliárdos felelőtlenségéről és arról, hogy technológiai mindenhatónak gondolja magát eddig is tudtunk, de az elvárható lenne, hogy biztonsági és minőségi kritériumokat betartja.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió Jobbklikk oldala >>>
Csatlakozz!

Bár az autógyártók körében nem szokatlan, hogy különböző típushibák miatt időnként vissza kell hívniuk valamelyik modelljüket, a Tesla néhány napja bejelentett intézkedése az értintett autók számát tekintve semmiképp sem nevezhető általánosnak: a The New York Times beszámolója szerint a visszahívás 356 309 darab Model 3-at és 119 009 darab Model S-t érint, ami összességében csaknem annyi autó, mint amennyit a gyártó az egész 2020-as év során eladott.

A Model 3-nál a 2017 és 2020 között gyártott autók érintettek, amelyekről kiderült, hogy a tolatókamera kábele a csomagtartó felnyitásától és lecsukásától megsérülhet, ez pedig tolatásnál balesetveszélyes helyzetet idézhet elő. A 2014 és 2020 között gyártott Model S-ek esetében ettől teljesen független problémáról van szó, ezeknél az autóknál a visszahívást azzal indokolta Tesla az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hatósághoz (NHTSA) december 21-én eljuttatott levélben, hogy azoknál egy gyártási hiba miatt előfordulhat, hogy a motorháztető menet közben kinyílik. A Tesla az NHTSA-val azt is közölte, hogy a szervizekben a fent említett hibákat ingyenesen fogják javítani.

Musk vállalata az utóbbi időben nem először ad munkát a közlekedésbiztonsági hatóság szakembereinek: augusztusban az NHTSA vizsgálatot indított a vállalat Autopilot rendszerével szemben, miután kiderült, hogy azok az autók, amelyeknél a vezetéssegítő rendszer be van kapcsolva, viszonylag gyakran ütköznek az út szélén parkoló rendőr-, mentő- és tűzoltóautókkal. Az NHTSA-hoz összesen 12 ilyen esetről érkezett bejelentés, amelyek számos sérülés mellett egy halálos áldozatot is követeltek. Decemberben az NHTSA-nak egy másik ügyben is vizsgálnia kellett a Teslát, mivel arról kaptak bejelentést, hogy az autók központi kijelzőjén bizonyos játékokat akkor is el lehet indítani, amikor a jármű mozgásban van. A vizsgálat hírére a Tesla gyorsan kiadott egy frissítést, ami letiltotta ezt a funkciót.

Bár ilyen nagyságrendű intézkedésre nem került sor, a Teslának az elmúlt hónapokban is számos autót kellett visszahívnia kisebb-nagyobb hibák miatt: november elején 12 ezer autót hívtak vissza szoftverkommunikációs problémák miatt, alig néhány nappal korábban pedig 2700 Model Y-nal kellett hasonlóan tenniük az autók felfüggesztésének lehetséges hibája miatt.

Súlyos balesetet okozott egy Tesla Franciaországban

Agyi chip és robotizált világ – Ez a jövő, ha Elon Muskon múlik

(Rakéta.hu – Szent Korona Rádió)