HIVATALOS: 32 F-16-ost vásárol Románia

Norvégia használt vadászgépeit veszik meg 354 millió Euróért.

Noha a repülőgépek közel negyven évesek,  megfelelő mélységű korszerűsítéssel és élettartam hosszabbítással bizony szemben a magyar kormány retorikájával, nem a magyar légierő lesz a térség meghatározó légiereje. A már meglévő 17 darab F-16-hoz csatlakozna az újabb 32 példány, így ha a magyar Gripeneken végig is fut a jelenleg előkészítés alatt lévő modernizáció, és a román gépek színvonala nem éri majd el azt, akkor is óriási létszámbéli fölényben lesznek majd, ha magyar részről nem történik érdemi lépés.

A korábbi 17 darab F-16 közül három darabot az Egyesült Államoktól, a maradék 14-et Portugáliától vették, a norvég gépekhez hasonlóan koros A és B változatúakat.

Persze a flotta harcértékét nagyban befolyásolja, hogy az egyébként hatalmas román hadi kiadások meddig lesznek tarthatóak és az eszközbeszerzéseken felül mennyi jut karbantartásra és kiképzésre, arra építeni Magyarország biztonságát, hogy Románia túlköltekezi magát, nem bölcs dolog.

Érdekesség, hogy sokáig F-35 beszerzésről ábrándozott a román vezetés legalábbis egy része, így viszont ez a lehetőség valószínűleg kútba esett egy jó időre, ugyanis a szóban forgó egy ezrednyi Falcon ugyanis 2030-ig kerülne leszállításra. Kivéve persze, ha réskitöltésre szánják a típust egy modernebb érkezéséig ebben az esetben viszont kérdésesebbé válik a modernizáció és az üzemidő hosszabbítás mértéke. Tehát, ha mélyen belenyúlnak a leendő román F-16-okba, akkor az a logikus, hogy minél tovább rendszerben tartsák őket, hiszen úgy a bekerülési költségük több évre oszlik el egy újabb típus megvételéig, viszont addigra olyan öregek lesznek, mint a most eső-kelő MiG-21 Lance-R -ek, ugyanis az első norvég F-16 1979. december 12-én szállt fel, azaz két nap híján 42 éve!

 

Vanek úr

Kapcsolódó:

Még több F-16-ost akar a román védelmi miniszter

Teljes átfegyverzés Romániában?