A Száhel-öv anarchiáját kihasználva szállhatja meg Afrikát Kína?

Kína Afrikával kapcsolatos jövőbeli prognosztizálásaira sokan csak legyintenek egyet, hogy miért kéne a kelet-ázsiai ország törekvéseit aggodalommal figyelni, mikor az USA már rég uralma alá hajtotta a világ nagy részét. Azonban arról nem feledkezhetünk meg, hogy nem kell a két lehetőségből egyiket sem választanunk, nem kérünk a balliberális USA, sem a kommunista Kína ellenbirodalmából. 

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió Jobbklikk oldala >>>
Csatlakozz!

Afrika földje jelentős energiahordozó és erőforrás tartalékokat rejt, ugyanakkor az országok szegénysége okán nem tudják saját kincseiket kibányászni, vagy ha arra van is már lehetőségük, feldolgozóipar nem kapcsolódik hozzá így mindenképpen a fekete kontinensen kívüli országok gazdasági kapcsolataira van szükség. Ezt használja ki egyre nagyobb mértékben Kína, melyet az alábbi kép is jól bizonyít:

Kínai beruházások mértéke Afrikában 2010 óta

A jelenleg még viszonylag független, ugyanakkor anarchisztikus jegyeket mutató, főleg fekete-afrikai, ezen belül is a Száhel-övi államok a fokozódó erőszakosság okán a közeljövőben önként hajthatják be fejüket a kínai iga alá. Az utóbbi időben ugyanis az ISIS és az Al-Kaida terrorszervezetek, továbbá számos szabadcsapat tartja rettegésben a lakosságot, nem egyszer több száz halottat eredményező támadásokat hajtottak végre. A helyzetet tovább fokozza, hogy az említett területet egyre jobban fenyegeti a Szahara déli irányba való terjeszkedése, melynek eredménye az egyre gyakoribb éhínségek, ugyanakkor ezen jelenséget nagyrészt saját maguknak köszönhetik, mivel a túllegeltetés és a nem megfelelő művelés következtében sivatagosodik el a Száhel-övezet.

A terrorcselekmények elsősorban Burkina Fasóban, Nigerben és Maliban rendszeresek, az e három ország hármashatárán fekvő Tillaberi régió az erőszak epicentrumának nevezhető. Az erőszak azonban folyamatosan terjed, már Nigériában és Kamerunban is követtek el terrorcselekményeket ezek a szervek.

Vörössel jelölve a legsúlyosabb helyzetben lévő országok, és sárgával a veszélyzónába kerültek

Látszólag végeláthatatlan az erőszak a Száhel-övben, kis túlzással heti rendszerességűek a brutális mészárlások. Ez a helyzet igazán 2012-től szabadult el, amikor Maliban a tuaregek lázadását teljesen elcsaklizták a dzsihadisták.

Az itteni országok így mind gazdasági, mind társadalmi válságot szenvednek el, melyből a helyieknek már igencsak elegük van. Aissata Tall Sall, Szenegál külügyminisztere kijelentette, hogy nagyon reméli, Kína közbe fog avatkozni a Száhel-övben, az erőszak csillapodásának érdekében. Mint fogalmazott, reméli, hogy Kína a régióban eluralkodó terrorizmus elleni harc élére fog állni.

Ahhoz azonban nem kell gazdasági elemzőnek és Afrika szakértőnek lennünk, hogy kikövetkeztessük, miszerint egy jó, sőt megerősödött gazdasági pozíciókkal rendelkező “felszabadító” állam nem fogja elhagyni a területet az anarchia felszámolása után.

Miért és hogyan használják a pickupokat az afrikai háborúkban?

Elszakadt a cérna a dél-afrikai farmereknél egy fehér srác kegyetlen megkínzása és kivégzése után

(Liner.hu nyomán Szent Korona Rádió)