Milyen tanulságokat vontak le a Forum Dextrum szervezetei a 2006-os eseményekből?

Összecsapásokról, politikai haszonszerzésről, a nemzeti radikalizmus széthullásának okairól, nem utolsó sorban pedig a jelenről és jövőről beszélgettek a Forum Dextrum jobboldali kerekasztal szervezetei.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió Jobbklikk oldala >>>
Csatlakozz!

A teltház előtt lezajlott beszélgetés múltidézéssel vette kezdetét, hiszen a hallgatóság soraiból számos személy, és az előadók is aktív részesei voltak az utcai eseményeknek. Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője fogalmazott úgy, hogy “A mi generációnk ordított már egy ilyen helyzetért. Na, ez volt a tv ostrom.” Utalva ezzel arra, hogy a politikai elit akkori viszonyulása a nemzeti sorskérdésekhez olyannyira vérlázító volt, hogy szükségszerűen megtörtént az ellenállás radikalizálódása. Barcsa-Turner Gábor, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom társvezetője az akkori közhangulatot felidézve jegyezte meg, hogy a fideszes média sok prominensének akkori kommunikációja szerint akik tevőlegesen is szembeszálltak a hatalommal, illetve a rendőri brutalitással az utcákon, azokat provokátoroknak minősítették, akik baloldali érdekeket szolgálnak ki.

A beszélgetőpartnerek mind kiemelték, hogy a különböző pártok akkori és jelenlegi tematizációjától függetlenül a harcosok szándéka tiszta volt. Tyirityán Zsolt kijelentette, hogy napjaink deheroizációs kísérletei rendkívül károsak, hiszen akik előre megtervezett forgatókönyvről beszélnek, azok nem akarnak tudomást venni arról, hogy Budapest utcáin a kőkemény magyar genetika mutatkozott meg. “Azok, akik az első sorban harcoltak, hősök, egytől egyig.” – mondta.

Barcsa-Turner Gábor ezzel a jelenséggel kapcsolatban megjegyezte, hogy “amíg a harcosok harcoltak, a politika sajnos nélkülük zajlott, de ettől függetlenül ez volt a kötelességük, és nem mérlegeltek, hogy ki húz hasznot a harcukból.” Incze Béla erre reflektálva kifejtette, hogy nem azzal van a baj, akár a Fidesz akár a Jobbik részéről, hogy az utcai események után learatták a politikai hasznot. Olyan még soha nem fordult elő a történelemben, hogy ezt egy politikai erő ne tette volna meg. Ez viszont csak abban az esetben ideális, ha alkalmasak a feladat elvégzésére, később nem válnak hűtlenné, és nem hazugságra építenek mindent. Különböző árnyalatokban, de mindhárom probléma jelen volt az elmúlt 15 évben.A politikai haszon témakörében a legtöbb szó természetesen a Jobbikról esett. Tyirityán Zsolt az alábbi gondolatokkal vezette fel a témát: “Azt vártuk el a jobbikosoktól, hogy képviseljék a jobboldali értékeket, erre történelmi árulást hajtottak végre.” Barcsa-Turner Gábor kiemelte velük kapcsolatban, hogy “Ezek nem államférfiak, csak odasodródtak a politikusi pályára, ami kényelmes, és ezt már nem akarták kockáztatni.” Incze Béla a világnézeti elkötelezettségüket összegezte az alábbiakkal: “Az elég szomorú, ha valaki úgy lehet országgyűlési képviselő, hogy a világnézete olyannyira nem forrott ki, hogy az egyik végletből a másikba át tud kerülni. Ők viszont még büszkék is erre.”

A beszélgetés záróblokkjában tértek rá a jelenre és a jövőre. Ezzel kapcsolatban Tyirityán Zsolt az alábbiakat fogalmazta meg: “Minél erősebben azon kell dolgoznunk, hogy olyan pozícióba hozzuk a radikális szélsőjobbot, hogy iránymutató és irányadó legyen. A Forum Dextrum is azt szolgálja, hogy a vegytiszta jobboldaliságot nyilvánítsuk meg, ami soha nem lesz pártfüggő.”Barcsa-Turner Gábor hangsúlyozta, hogy a jelen és a jövő formálása kapcsán a legfontosabb egy olyan embertípus kinevelése, amely életprogramjának, létszemléletének tekinti a jobboldaliságot, a tradicionalitást. Ha ez nem lesz sikeres, akkor fog meghasonulni, és jellemtelen lesz az illető, ezért az önfejlesztés és a nevelés a legfontosabb. Az nem elég, ha csak a közéleti kérdésekben gondolkozunk máshogy, mint az átlag, hanem az élet minden területén szembe kell szállni a modernitással.

Incze Béla zárógondolataként kifejtette, hogy egy olyan szélsőjobb létrehozásán dolgoznak, amely autonóm módon tud működni. Ami nem függvénye négy éves ciklusoknak, nem függvénye éppen aktuális politikai trendeknek. “A rendszerváltás óta a magyar szélsőjobb tragédiája, hogy nem tudott 10 vagy 20 évben gondolkozni, mert pártok függvényeként értelmezte önmagát. 4 év alatt nem lehet stratégiát meghatározni, csak taktikázni, az pedig nem volt elég semmire” – mondta.

A Forum Dextrum nyilvános tevékenysége kapcsán elmondták, hogy további kerekasztal-beszélgetések és egyéb kulturális események szervezésben gondolkoznak, illetve a HVIM által életre hívott Duo Gladii című kiadványban állandó rovatot fog kapni az egyeztető kerekasztal, ahol lehetőség nyílik szellemi és világnézeti kérdések részletes kibontására.

Forum Dextrum jobboldali kerekasztal szervezetei:

Betyársereg
Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom
Légió Hungária

(Szent Korona Rádió)

Az ellentétek kibékítése önfeladáshoz vezet – A Forum Dextrum állásfoglalása Kassai és Gulyás beszélgetése kapcsán

A Forum Dextrum a jobboldaliság 21. századi keretrendszerének lefektetésére jött létre