Szándékosan teszi tönkre az Instagram vezetősége a fiatal lányok életetét?

A közösségi média mindig is testképzavart okozott a felhasználóknak, a képek nagy része vagy tökéletesen beállított, vagy különböző képszerkesztő programokkal agyonszerkesztett. Az Instagram megjelenése ezt a tendenciát növelte tovább, azóta mindenki egy hamis képet akar mutatni magáról, ugyanis a népszerű “modellek” képeit – melyek korántsem valósághűek – próbálja lemásolni. Napjainkban a közösségi oldal gyakorlatilag már pornóoldalnak is minősülhet, ugyanis az a népszerű, ha valakin minél kevesebb ruha van, és a kezdeti időkhöz képest ezekért már nem tiltás jár, hanem egyre nagyobb megjelenési relevancia. Az Instagram tulajdonosa és munkatársai mindezt pontosan tudták, és több millió tinédzsert kihasználva kísérleteztek azzal, milyen hatást gyakorol rájuk a jelenség.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió Jobbklikk oldala >>>
Csatlakozz!

A tinédzser lányok az egyre nagyobb megfelelési kényszer nyomása alatt próbálnak a legnépszerűbb képekhez hasonlókat gyártani, ugyanakkor mivel olyan test képszerkesztés nélkül nem létezik, csalódottakká, depressziósokká válnak, melynek egyenes következménye a súlyos testképzavar.

Minderről pontosan tud az Instagram tulajdonosa, a Facebook, ugyanis évek óta kutatják, hogy milyen hatással van a közösségi média használata a fiatalokra. A kutatások fő csapásvonalával körülbelül 2 éve végeztek, ugyanakkor továbbra sem hozták nyilvánosságra, most a Guardian leplezte le őket egy kiszivárgott jelentésre hivatkozva.

A dokumentum kimutatja, hogy többször is vizsgálták a közösségi média-platformok, azon belül az Instagram káros hatását különösen a tizenéves lányokra koncentrálva. Egy 2019-es belsős prezentációban a következő olvasható:

„Minden harmadik tinédzser lánynál rontjuk a fennálló testképzavaraikat.”

Egy 2020-as előadás szövegében pedig ez szerepelt:

„A tizenéves lányok 32 százaléka azt mondta, hogy amikor rossz érzéseik voltak a testükkel kapcsolatban, az Instagram hatására még rosszabbul érezték magukat.”

Majd egy másik belsős kiadványukban:

„A tinédzser lányok az Instagramot hibáztatják a szorongásaik és depressziójuk miatt. Ez a reakció minden csoportban következetesen megjelent.”

Az évek alatt végzett vizsgálatok kutatási eredményei rávilágítanak, hogy az Instagram tisztában van vele, miszerint a felületük rossz hatást gyakorol a tinédzserek mentális egészségére.

A nyilvánosság felé a tudott információk birtokában is egy teljesen más képet suggaltak. Mark Zuckerberg idén márciusban arról beszélt, hogy ha a közösségi média hatást gyakorol a mentális egészségre, az inkább pozitív, mint negatív. Májusban pedig Adam Mosseri, az Instagram vezetője mondta azt, hogy az Instagram hatása a tinédzserek mentális egészségére valószínűleg meglehetősen kicsi.

A tényfeltárás után kedden az Instagram megígérte, hogy a jövőben visszafogják a gyönyörű test mítoszát népszerűsítő bejegyzéseiket. A tények ellenére viszont továbbra is visszautasítják azt a vádat, hogy az oldal használata káros hatással lenne a tinédzser lányokra. Ezen kijelentésükkel szemben tökéletes példa, amit már szinte napi szinten tapasztalhatunk, hogy nem 16-18 éves, hanem már 10-13 éves lányok teszik közszemlére testüket a like-ok gyűjtésének érdekében.

Természetesen a felelősségelhárítás sem maradhatott el, ugyanis a vállalat közösségi kapcsolatokért felelős vezetője a libikókahatásra fogja az Instagramnak tulajdonított veszélyeket. Szerinte a tinédzserek a közösségi médiában gyakran tapasztalják a libikókahatást, mely forrása a vádaknak, és ezért nem tehető felelőssé az Insatgram: a fiatalok egyik nap örülnek neki, ha kapcsolatba léphetnek a barátaikkal a hálózaton, de másnap össze is veszhetnek ugyanezekkel a személyekkel. Továbbá azt is kifejtette, hogy a szorongás világjelenség, így ők nem hibáztathatók, azt azonban elfelejtik, hogy pont a modern világrend, melynek szerves része a közösségi média használata, okozza a személyiségzavaros problémákat.

Ahogyan fentebb említettük, megígérték, hogy a későbbiekben nagy hangsúlyt fognak fektetni arra, hogy visszafogják a gyönyörű test mítoszát. Azonban ennek sem örülhetünk, ugyanis ha jobban belegondolunk, ez még inkább tönkreteheti a fiatal lányok életét. Nem a csinos megjelenést, az adottságaikból fakadó szolíd szépséget, a nőiség kiteljesedését fogják szorgalmazni, mely által egy nő a valódi gyönyörűséget érheti el, hanem a liberálisok által oly nagyon óhajtott igénytelenséget. Így a prostituálttal azonosítható kinézet propagálásából lassan átcsúszhatunk a mélyigénytelenségbe.

Instagram vs valóság:

(444 nyomán Szent Korona Rádió) 

A modern világ szerint a férfiasság mérgező

Jézus és Szűz Mária pornográf ábrázolása nem sérti az Instagram közösségi irányelveit (18+)