A románok a magyaroktól félnek a legjobban

Kétharmaduk szerint Magyarország fő célja Erdély visszaszerzése… bárcsak így lenne. Jobban félnek tőlünk, mint Kínától vagy az oroszoktól.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a 20 éves HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Egy új felmérés szerint a románok mintegy kétharmada úgy véli, Magyarország legfőbb célja Erdély visszaszerzése – idézi a román Információs Hadviselést és Stratégiai Kommunikációt Elemző Laboratórium (LARICS) kutatását a Főtér.

AZ EZER FŐ MEGKÉRDEZÉSÉVEL KÉSZÜLT REPREZENTATÍV ÁPRILISI FELMÉRÉS EREDMÉNYE SZERINT A VÁLASZADÓK 66,2 SZÁZALÉKA ÉRT EGYET AZZAL AZ ÁLLÍTÁSSAL, HOGY MAGYARORSZÁG CÉLJA ERDÉLY ELSZAKÍTÁSA ROMÁNIÁTÓL.

63,6 százalék úgy gondolja, hogy Magyarország „megengedhetetlen módon beavatkozik Románia belügyeibe”, bár a felmérés arra nem tért ki, hogy ez konkrétan miben nyilvánul meg.

A kolozsvári lap megjegyzi, hogy eszerint Romániában gyakorlatilag jobban tartanak Magyarországtól, mint Oroszországtól, vagy Kínától. Azzal az állítással, hogy Oroszország jelenti a legnagyobb veszélyt Románia biztonságára, kevesebb mint a válaszadók fele, 46,3 százalék értett egyet, Kína esetében pedig mindössze 21,9 százalékuk vélekedett így.

Érdekesség ugyanakkor, hogy míg Magyarországgal szemben alapvetően ellenséges a megközelítés, Orbán Viktorról már pozitívabb a románok véleménye, 47,5 százalékuk szerint inkább a béke elkötelezettje és „csupán” 39,2 százalék szerint akar háborúskodni.

(Index nyomán Szent Korona Rádió)