Több mint 500 éves miseruhát találtak a régészek a jáki templom feltárása során

A jáki templomban folyamatos régészeti feltárásokat végeznek, és már számos meghatározó leletre bukkantak a feltárt sírokban. Február elején nagy szenzációnak számított az, hogy nagy valószínűséggel megtalálták az alapító, Jáki Nagy Márton sírját, most pedig egy újabb kuriózumnak számító emlék került elő. 

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió HunDub oldala >>>
Csatlakozz!

Feltehetően egy hajdani jáki apát arany és ezüst színű fémszálakkal gazdagon átszőtt öltözetére bukkantak, közölte szerdán a feltárás helyszínén tartott sajtótájékoztatón Székely János szombathelyi megyéspüspök, melyben rávilágított, hogy a miseruha nagyjából 500 éves lehet, és Itáliában készíthették. Hozzáfűzte: a kereszténység ősidők óta használ ünnepélyes alkalmakkor liturgikus öltözeteket. Már az ószövetségi szentírásban arról lehet olvasni, hogy a papság általában hófehér alapon színesen díszített gyönyörű papi ruhákban léphetett a szentélybe, de az Újszövetségben is találhatunk leírást például menyegzős köntösről.

Pap Ildikó Katalin, a jáki templomban végzett ásatásokat vezető régész a sajtótájékoztatón azt mondta: nem tudnak arról, hogy Magyarországon sírból előkerült volna hasonló egyházi vonatkozású textília. A feltáráskor számítottak arra, hogy a templom főhajójában, a főszentély előtt rangos személyek temetkezésének maradványaira találhatnak, de nem számítottak egyházi méltóság nyughelyére – tette hozzá.

A papi sírt sajnos a 17.-18. századi temetkezések megbolygatták, emiatt csak a halott lábcsontjai és koporsójának egy része maradt érintetlen, a miseruhát azonban hajdan “összegubancolva” visszahelyezték a sírba, így találtak rá most a régészek – beszélt a részletekről Pap Ildikó.

Alább a feltárásról és a miseruhától láthatóak képek, továbbá egy videofelvétel, miként tisztítják meg a régészek a korábban talált leleteket:

(Magyar Kurír és Ugytudjuk.hu nyomán Szent Korona Rádió)

Aba Sámuel DNS-e lehet a kulcs az Árpád-ház hun eredetének kérdésében

13. századi falazatot és útrészletet tártak fel Esztergomban (videó)

Jézus keresztjének egy darabját találhatták meg Csehországban