Nehézfémszennyezés érkezett Romániából a Szamoson keresztül (videóval frissítve)

Bányameddőből nehézfémszennyezés jutott Románia területén a Szamosba, mely ma hajnalban érte el hazánkat. Románia a szennyezés felszámolásában Magyarország figyelmeztetésén kívül érdemi lépést nem tett. Az évek folyamán a Romániából és Ukrajnából érkező folyóinkon rendszeresen tapasztalhattunk nagy mennyiségű szennyezést, melynek megszüntetése és annak anyagi fedezése folyamatosan a magyar hatóságokra hárul.  

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió HunDub oldala >>>
Csatlakozz!

Alább az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményét olvashatják:

A vízügy megtette a szükséges intézkedéseket, hogy a Szamoson érkező nehézfémszennyezés ne jusson ki a mederből.

Budapest, 2021. február 18. csütörtök. – Hajnali 1 órakor ért magyar területre Romániából a Szamoson érkező nehézfémszennyezés. A vízügy a zsilipek és csatornák lezárásával, a csóva útjának állandó követésével, a vízminta-eredmények folyamatos elemzése alapján gondoskodik arról, hogy a szennyeződést a mederben tartsa, az a lehető legkisebb mértékben juthasson élő szervezetbe. Az előreláthatólag szombaton Tiszalökig jutó anyag hígulásának mértéke várhatóan már olyan mértékű lesz, hogy a szennyezés megszűnik, az ártalmas komponensek mennyisége a határértékek alá süllyed.

Február 17-én szerda kora délután a Nemzetközi Riasztó Rendszeren (PIAC) keresztül a román fél arról értesítette az Országos Vízügyi Főigazgatóságot (OVF), hogy Románia területén bányameddőből származó nehézfémszennyezés érte a Szamost. Az emberi egészség, illetve a vizek és a természeti környezet megóvása érdekében az OVF főigazgatója a védekezési munkálatok összehangolására és vezetésére elrendelte az Országos Műszaki Irányító Törzs működtetését. Az érintett vízügyi igazgatóságok a területükhöz tartozó szakaszon értesítették a vízhasználókat a várható szennyezésről. A folyó mentén lévő zsilipeket és csatornákat azonnal lezárták, emellett a gátőrök a Szamos teljes szakaszán állandó és fokozott figyelőszolgálatot látnak el. A területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság a vízüggyel egyeztetve a határszelvényben felállította mobil laboratóriumát.

A Szamos folyón Csengernél vett első vízminta-eredmények azt mutatják, hogy az országot ma hajnali 1-kor elért szennyezés cianidot nem, ugyanakkor több nehézfémet (nikkel, cink, króm, réz) is emelkedett koncentrációban tartalmaz.
A Szamoson és a Tiszán a mintavételezés folyamatos, nyomon követjük a szennyezéscsóva hosszát és levonulását, elemezzük a sebességét, valamint a hígulását a Tisza- és Bodrog-befolyásoknál, a laboratóriumi eredmények segítségével pedig ellenőrizzük a terhelés mértékét. Az elsődleges cél, hogy a nehézfémek a mederből ne kerüljenek ki a hullámtérbe, illetve ne jussanak be a vízhasználatba, így a lehető legkisebb mértékben érjenek élő szervezetet.

Az előrejelzések alapján a szennyezés a Szamosból a Tiszán Vásárosnaményba feltehetően ma kora délután, míg Tokajba, illetve Tiszalökre február 20-án szombaton érkezik. Azzal számolunk, hogy a Bodrog magas vízhozama miatt a hígulás mértéke Tiszalöknél már olyan mértékű lesz, hogy a szennyezés megszűnik, az ártalmas komponensek mennyisége a határértékek alá süllyed. A laboratóriumi eredmények függvényében, amennyiben szükséges, a védekező intézkedéseket a Tisza további szakaszra is kiterjesztjük.

(OVF nyomán Szent Korona Rádió)

Óriási mennyiségű hulladék érkezik Románia és Ukrajna felől a Tiszán

A német földrajzi bizottság szerint Erdély és Románia nem egy régió