Megszólaltattak egy 18 ezer éves hangszert

A hangszert a tolousei múzeumban tárolták immáron 90 éve, eddig nem keltette fel különösebben a kutatók figyelmét, ugyanakkor most a város egyetemének szakemberei felkértek egy kürtművészt, hogy szólaltassa meg.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió HunDub oldala >>>
Csatlakozz!

Maga a hangszer egy csigaházból kifaragott kürt, melyről egészen eddig az volt a kutatók elképzelése, hogy csak egy sima állati maradvány. A leletre az 1897-ben felfedezett Marsoulas-barlangban találtak rá 1931-ben. A barlangot a jégkor végi magdaléni-kultúra tagjai használták.

A nagy méretű, emberi fejnél is nagyobb csigaház csúcsa letört, és 3,5 centis átmérőjű lyuk tátong a helyén, ez keltette fel a kutatók gyanakvását, mivel itt a legvastagabb a csigaház héja, tehát véletlen folytán innen egészen nehezen törhet le egy darab is.. A ház túlsó végén szintén olyan nyomokat találtak a kutatók, amelyek emberi kéz munkája nyomán keletkezhettek csak. A maradványt számítógépes tomográfia segítségével is megvizsgálták, és ekkor kiderült, hogy a belső válaszfalainak egyikét is kilyukasztották. A csigaházat ugyanazzal a hematit (vas-oxid) tartalmú festékanyaggal, s ugyanolyan módon dekorálták ki, mint a barlangot.

Ahhoz, hogy bebizonyosodjon a feltételezés, miszerint a csigaház hangszerként szolgált, a kutatók felkértek egy kürtöst, hogy próbálja megszólaltatni a házat: a muzsikus sikerrel járt, C, cisz és D hangokat tudott előcsalni az őskori hangszerből! A csigaház végén szervesanyag-nyomokat is találtak, így feltételezhetően az őskori muzsikus valamiféle fúvókát is beilleszthetett itt a házba.

(National Geographic és TRT World nyomán Szent Korona Rádió)

Jézus keresztjének egy darabját találhatták meg Csehországban

Különleges avar kori temetőt tárnak fel Csákberényben (videó)

13. századi falazatot és útrészletet tártak fel Esztergomban (videó)