Elbonthatják a máig fel nem tárt ávós kínzókamrákat, sósavas kádat rejtő székházat

A Köztársaság téri, egykori MSZP pártszékház sötét titkot rejt. A teret ugyan átnevezték II. János Pál pápa térre, az MSZP pedig eladta az épületet, de mai napig nem tárták fel, hogy hova vezetnek a lefalazott csigalépcsők. Pedig szemtanúk beszámolói, és egy ’90-es évekbeli dokumentumfilm alapján is pontosan megállapítható lenne, hogy hol és mit kell keresni. Lehet, hogy Horn és Gyurcsány pulpitusa mögötti, elfalazott csigalépcső sósavas kádhoz és darálóhoz vezet?! Az is könnyen lehet, hogy nem is tudjuk meg soha az igazságot. Az MDP székházát ugyan megostromolták és elfoglalták 1956-ban a szabadságharcosok, de akkor sem találták a titkos kazamatákat, de most nyugodt körülmények között lehetne vizsgálódni, ha lenne rá politikai akarat.

Képzeljük el, hogy mi lenne, ha kiderülne, hogy létezett egy pincebörtön, ahova a nyilasok zsidókat hurcoltak el, és ott kínozták őket, majd a holttesteket eltüntették? Nem nehéz kitalálni: miniszteri szinten foglalkoznának a kérdéssel, hogy kiderítsék az igazságot. Ha nem lennének bizonyítékok, nem lenne meg a savas kád és a daráló, akkor vinnének oda egyet, majd később elismernék, hogy csak szemtanúk beszámolóira alapozzák az egészet, de ezek valóban léteztek. A túlélők hirtelen előkerülnének, könyveket töltenének meg a történetükkel. Egy író még Nobel-díjat is kapna az erről szóló könyvéért és természetesen készülne belőle film is. Azonnal megvenné az állam az épületet, hogy múzeummá alakítsák, itt lenne Magyarország sokadik “túlélő” múzeuma. Hallgatnánk, hogy bűnös nép a magyar. Eközben milliós kártérítéseket ítélnének meg a túlélőknek és hozzátartozóiknak, illetve minden hónapban lenne róla egy megemlékezés.

Ezzel szemben itt van a Köztársaság téri pártszékház. Senkit sem érdekel, hogy vannak ott lefalazott részek a mai napig. Senkit sem érdekelnek a szemtanúk beszámolói a darálóról, vagy éppen a savas kádról. Történészek “képtelenségnek” nyilvánították  – ennyi bőven elég is volt. Nem kell oda menni és kiverni egy-két falat az egyébként használaton kívüli épületben. Elképesztő az egész, pedig igaz.

Erről szól a most májusban a Youtube-ra feltöltött, ’90-es években készült dokumentumfilm. Talán ez az utolsó mementó és a rejtélynek ez is csak a felvetése. Azonban úgy tűnik, hogy soha nem fogjuk megtudni az igazságot. Ugyanis az MSZP eladta a székházát, sokáig üresen állt, hajléktalanok költöztek be és drogtanya lett belőle. Valószínű, hogy elbontják az egészet. Az egyik épületszárnyat már el is bontották, de a főépület még áll, a lefalazott csigalépcsőkkel együtt. Ha elbontják az egészet, akkor elbontják a kommunista terror egyik bizonyítékát is. Egy emlékhelyünk vész el, ami segítene megérteni a múltunkat, segítené talán a bűnösök elszámoltatását. Utóbbit nyilván nem akarják egyesek… Ez lenne a valódi terrorháza.

Ajánlatos végignézni a dokumentumfilmet. 1 óra 44 perc 19 másodperctől hangzik el, hogy volt ott egy daráló az egyik szemtanú szerint, utána pedig a befalazott csigalépcsőről van szó, amit lehet is látni.

(Szent Korona Rádió)