Keresztényüldözés: vörös fénybe öltöztek a világ épületei

Világszerte több mint 260 millió keresztényt ér hátrányos megkülönböztetés és üldöztetés, erre emlékeztet a “vörös szerda”. Az akcióhoz négy kontinens számos országa csatlakozott.

Vérvörösbe öltözött szerdán számos épület, köztük a bécsi Hofburg, hogy a Szükséget Szenvedő Egyház nevű nemzetközi segélyszervezet akciójának keretében felhívja a figyelmet a keresztényüldözésre – számolt be a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség.

A vörös szerda nevű esemény keretében világszerte több ezer katedrálist, templomot és középületet világítanak meg vörös fénnyel, hogy megemlékezzenek a vallásuk miatt veszélynek kitett több millió keresztényről. Wolfgang Sobotka osztrák házelnök elmondta: idén úgy döntöttek, hogy a Hofburg parlamenti üléseknek otthont adó részét is kivilágítják. A lépést Gudrun Kugler, a kormányzó Osztrák Néppárt emberi jogi szóvivője kezdeményezte.

“Világszerte keresztények milliói vannak kitéve fenyegetettségnek, hátrányos megkülönböztetésnek és üldöztetésnek” – húzta alá Sobotka. “Teljesen elfogadhatatlan, hogy az emberek vallásuk miatt váljanak erőszak és elnyomás áldozatává” – tette hozzá. Elmondta, hogy Ausztriában több mint ötven épület vesz részt a kezdeményezésben.

Világszerte mintegy 260 millió keresztényt ér hátrányos megkülönböztetés és üldöztetés. Vallásgyakorlásukat hatvan országban akadályozzák, közülük 14-ben súlyosan csorbul a szabad vallásgyakorlás elve. Tavaly 4136 keresztényt gyilkoltak meg a hitük miatt.

  • A vörös szerdát 2015-ben rendezték meg először.
  • Az idei eseményen négy kontinens számos országa vesz részt.
  • Egyebek között a brazíliai Rio de Janerióban található Krisztus-szobrot és a pozsonyi várat is kivilágítják.

(Infostart.hu és Magyar Kurír nyomán Szent Korona Rádió)

 

Irak a keresztények hazatérésével építené újjá az országot