Különleges módon emlékeztek ’56 hőseire a vasi vármegyések

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Vas megyei tagjai az 1956-os forradalom kitörésének évfordulójára készülve egy napos feszített tempójú munkával rendbe hoztak egy rendkívül elhanyagolt állapotú kis emlékparkot a vasi megyeszékhely belvárosának peremén. A rendbetételt követően, az évforduló eljöttével pedig már méltó körülmények között helyezhették el a helyszínen az emlékezés koszorúját.

Szombathely belvárosának egyik rejtett zugában nagyjából tíz esztendővel ezelőtt magánkezdeményezésre jött létre egy trianoni emlékhely, mely az évek során folyamatosan bővülve egyfajta kis méretű emlékparkká nőtte ki magát. A park területén évről évre újabb és újabb, a magyarság újkori történetének legnagyobb hőstetteihez és tragédiáihoz kötődő emlékművek “bukkantak fel”.

Az emlékpark az elmúlt években gazdátlanná vált, aminek nyomai mind látványosabban mutatkoztak a park állapotán. A területet felverte a gaz, több helyen nem kívánt fák, bokrok jelentek meg, a táblák megkoptak, elkoszosodtak, néhány műtárgyon szándékos rongálás jelei is mutatkoztak, a helyet pedig ellepte a szombathelyi proletárok által elhajigált szemét.


A munka szemétszedéssel kezdődött, majd a nem kívánt növényzet, és a kövezetre rakódott talaj eltávolítása után a tisztítás, meszelés, és a feliratok felfrissítése következett. Végül néhány dísznövényt is elültettek az emlékparkban. (Ezek közül egyet napokon belül kitéptek. Csak remélni tudjuk, hogy nem kizárólagosan a rongálás szándékával!)


A HVIM Vas megyei tagjai a munkálatokat követően már méltó helyszínen róhatták le tiszteletüket az 1956-os hősök előtt. A koszorúzásra és a megemlékezésre a park területén az 1956-os hősöknek emléket állító tábla előtt kerítettek sort. Ennek keretében elhelyezték a szervezet által készíttetett koszorút. A meghitt hangulatú megemlékezést a Magyar Hiszekegy soraival zárták.

(64 – Szent Korona Rádió)

Egy vármegyés lány tisztelgése az ’56-os hősök előtt

Lázadj a modern világ ellen! Toborzó videó a harcos közösségbe

Mindszenty bíboros a kommunizmusról