Cionisták, oligarchák, nepotisták fogságában – Az USA budapesti külképviseletéről Cornstein távozása kapcsán

Hogy mennyire vesznek komolyan egy országot, megnyilatkozik abban, kit, milyen tehetségű, milyen súlyú embert delegálnak a vele diplomáciai kapcsolatban lévő államok külképviseleteik élére. Diplomáciai képzettség és tapasztalat híján a delegálásnak két oka lehet, melyek nem zárják ki egymást: szívességképpen vagy hála gyanánt pozícióba helyezni valakit, illetve olyan embert ültetni a nagyköveti székbe, aki majd mintegy végrehajtóként funkcionálva kiszolgálja a delegáló érdekeit. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége az utóbbi negyed században a kontraszelekció és az amerikai érdekekkel nem is mindig párhuzamosítható cionista lobbi melegágya volt.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége élén Charles H. Thomas 1994-es távozása óta a két ideiglenes ügyvivő (Mark André Goodfriend 2013-2014 és David Kostelancik 2017-2018) kivételével nem állt képzett diplomata. Azaz az utóbbi kicsit több mint negyed században a budapesti amerikai nagykövetek kizárólag politikai kinevezettek, (bankárok, jogászok, üzletemberek) voltak, akik posztjukat mintegy hitbizományként kapták meg, és országunkban gyakran helytartóként viselkedtek. No de hogy lesz a világ vezető hatalmának budapesti nagykövete egy görög-amerikai ingatlanmágnás, egy illinois-i televíziós producer, vagy egy New York-i zsidó ékszerkereskedő?

A kinevezések okai között előkelő helyen áll a nepotizmus. Nepotizmusnak nevezzük, amikor a politikai döntéshozók olyan módon osztják el a pozíciókat, hogy a felkészültebb, alkalmasabb jelöltekkel szemben a rokonokat és barátokat részesítik előnyben. Uncle Bert, azaz George Herbert Walker, aki 2003-2006 között George W. Bush kinevezettjeként irányította az amerikai diplomáciát magyar földön az idősebb George Bush unokatestvére volt. Szintén az ifjabb Bush nevezte ki April H. Foley-t (2009-2009), akivel egyetemi barátnőjeként bizonyára sok közös élményben osztoztak. Részben ebbe a kategóriába sorolható a most távozó David Cornstein (2018-2020) is, aki ugyanannak az 1904-ben alapított New York-i elit klubnak a tagja, mint Donald Trump, és jó barátja az elnöknek.

Az oligarchia arisztotelészi értelemben azok uralmát jelenti, akik nem kiválóságuk, hanem pénzük révén kerültek pozícióba. A pénz itt elsősorban a kampányok finanszírozása szempontjából játszik szerepet, a hivatal, a pozíció pedig egyfajta hála szerepét tölti be. Eleni Tsakopoulos Kounalakis (2010-2013) görög-amerikai ingatlanmágnás, demokrata politikus, jelenleg Kalifornia alkormányzója Barack Obama kampányának támogatójaként nyerte el a budapesti nagyköveti tisztet. Colleen Bell (2014-2017) illinois-i származású televíziós producer szintén Obama kampányát finanszírozó gyűjtésével vívta ki pozícióját. Cornstein ebbe a kategóriába is befér, mivel Trump kampánya idején anyagilag is támogatta a Hillary Clinton ellenében létrehozott Stop Her Now (Állítsuk meg most) nevű szervezetet.

A cionista lobbi erejét mutatja, hogy 1994-2020 között, David Cornstein lemondásáig 8 nagykövet és 2 ügyvivő vezette az USA budapesti külképviseletét, akik közül az interneten fellelhető adatok szerint 4 volt (főként közép- és kelet-európai) származású zsidó. Donald M. Blinken (1994-1997) németországi, Nancy Goodman Brinker (2001-2003) amerikai, Mark André Goodfriend (2013-2014) magyarországi, David Cornstein (2018-2020) pedig oroszországi és magyarországi zsidó felmenőkkel is rendelkezik. Az egyesült államok külképviseletei azonban a nagykövetek származásától függetlenül is markánsan képviselik a zsidóság érdekeit, monitorozzák a zsidósághoz fűződő attitűdöt.

Michael Ignatieff, a CEU rektora és David Cornstein, az USA budapesti nagykövete

No de röviden, mit érdemes tudni a mindhárom fenti kategóriába beillő David Cornsteinről? Oroszországból és Magyarországról származó zsidó migránsok sarjaként született 1938-ban New Yorkban. Szinte egész életében a new york-i üzleti életben tevékenykedett, elsősorban az ékszerkereskedelemben. Politikai tisztséghez akkor volt a legközelebb, amikor 2002-ben New York számvevőjének pályázott. A kampányát a Fidesz egykori tanácsadója, a szintén zsidó származású Arthur Finkelstein segítette és Donald Trump is támogatta ezer dollárral. 2004-től New York City olimpiai bizottságának elnöke volt, ebben a pozícióban sikertelenül próbálta megszerezni a városnak a 2012-es olimpia rendezésének jogát. Magyarországra érkezése előtt a new york-i modern centrista ortodox Park East zsinagóga elöljárója volt, melynek vezető rabbija a magyarul is folyékonyan beszélő Arthur Schneier, aki 2010-ben Orbán Viktortól a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést kapta meg.

Nagyköveti kinevezése előtti szenátusi meghallgatásán az amerikai-magyar kapcsolatok erősítését, az amerikai gazdasági érdekek érvényesülését, a demokratikus értékek előmozdítását, valamint az antiszemitizmus visszaszorítását nevezte céljainak. Kifejtette, szorosan együttműködne a zsidó szervezetekkel és más vallási közösségekkel, valamint a magyar kormányzattal annak érdekében, hogy a zsidó közösség biztonságban érezze magát. Első budapesti látogatása a CEU-ra vezetett, mely az egyetem és a kormány közötti konfliktus idején egyértelmű üzenetnek számított. Miután helyben meggyőződött az orbáni rendszer és a zsidóság összefonódásáról, és látta, hogy a magyar kormány milyen odaadással szolgálja ki a cionista érdekeket, a NER markáns támogatójává vált, de persze a helytartói utasítgatások sem maradtak el, például az LMBTQP+ lobbi védelmében. Szóval Goodbye, Mr. Cornstein!

(Index, Kuruc.info, aKibic.hu, 168óra, Szombat.org, Wikipedia nyomán Szent Korona Rádió)

Tovább nyalizunk Izraelnek – Szijjártó felszólította az EU-t, hogy működjön együtt a cionista rezsimmel

Egyetlen EU-s országként a magyar gyarmat is részt vesz a cionista, palesztinellenes törekvésekben

Egy harcos gondolatai a magyarországi iszlámgyűlöletről: a Fidesz és a Netanjahu-terv