“Pedig én pontosan céloztam!” – Elméletek a II. János Pál pápa elleni merénylet hátteréről

1981. május 13-án egy muszlim merénylő tört II. János Pál, polgári nevén Karol Wojtyla életére. Az elkövető neve és élete ismert, valódi indítékai kevésbé. Jelen cikkemben magát az esetet, az érintettek szerepét, és az ezekkel kapcsolatban napvilágot látott feltételezéseket mutatom be.

Szerda délután volt. A római Szent Péter téren tartott általános kihallgatáson a pápa épp a fatimai Máriáról készült beszédet mondani. Több tízezer ember állt a korlátok mögött, amikor megjelent a Szentatya nyitott terepjárója. 17 óra 19 perckor öt tompa dörrenés hallatszott: a 9 mm-es Browning lövedékei a pápát, és két turistát találták el. János Pál személyi titkára, Stanislaw Dziwisz karjaiba rogyott, de arcán nem volt félelem.

A Gemelli klinikán végrehajtott ötórás műtét pozitív eredménnyel zárult, a pápa életben maradt. A golyó(k) nem értek létfontosságú szervet, de hordozójuk három és fél liternyi vért vesztett. A professzor, Francesco Crucitti szerint száz esetből 99-nél halálos lett volna a lövés.

A pápa azt kérte a kórházban, hogy adják át neki a harmadik fatimai titkot tartalmazó borítékot, mely az évtizedekkel korábban, ugyanezen a napon (május 13-án) írt fatimai látomást tartalmazta a pásztorgyermek, Lúcia nővér tollából. A levél előre megjósolta a merényletet, a pápa legalábbis magára ismert benne.

A támadás híre megrázta a világot és a közvéleményt. A tettes a török Szürke Farkasok terrorszervezethez tartozó, egész Európában körözött Ali Agca volt. A biztonságiak azonnal elfogták, majd a bíróság életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte.

Mai napig senki sem tudja biztosan, miért adta a fejét gyilkosságra. A történet kapcsán számos megnyilvánulás, közlemény, tézis kering és keringett médiában. Lássuk ezeket.

1-2. verzió
Megbízó: KGB és a bolgár titkosszolgálat

Ali Agca vallomásai több esetben is ellent mondanak egymásnak. Egyszer azt állította, hogy ő Jézus reinkarnációja, és isteni parancsra tette, amit tett. Később a bolgár titkosszolgálat szerepéről beszélt. Ennek alapján 1985-ben négy férfit tartóztattak le, akik mindent tagadtak, így ejtették a vádat. Felmerült az is, hogy Agca Rómában a Bolgár Népköztársaság katonai attaséjával és egy török maffiózóval, bizonyos Oral Chelikkel együtt tervezte meg a merényletet. A fegyvert is Chelik szerezte be. Az állítólagos terv szerint a lövésekkel egyidejűleg Agca segítője robbantani fog, majd a pánik és zűrzavar közepette mindketten a bolgár nagykövetség épületébe menekülnek.

A végső megbízó a KGB lett volna, amely azért bízta rá a szervezést a bolgárokra, mert a fokozódó nemzetközi feszültség, és az egyre jobban kiéleződő lengyel belpolitikai válság miatt nem óhajtott direkt módon részt venni az összeesküvésben.

Agca ugyanakkor elutasította a vádat, mi szerint segítője lett volna. Ez egy fénykép alapján vetődött fel, amin egy férfi látható fegyverrel a kezében, miközben keresztülfut a tömegen. A büntetőperben nem nyert bizonyítást, hogy volt-e második merénylő a helyszínen.

Messzire vezető szálak

A merényletre szánt vérdíjat Saral Atalay kezelte, akit 1984. március 28-án Budapesten, a Kruzslák Béla utcai benzinkútnál fogtak el egy előre eltervezett tettenérés során (a Szürke Farkasok Bulgáriából költözött át Magyarországra a gyilkossági kísérlet után). “Felfedte, hogy 12 éve a nyugatnémet titkosszolgálat beépített ügynöke, és elsősorban kábítószerügyek feldolgozására használták.”

“Ezzel kapcsolatban az egyik nyugatnémet adó interjút is készített vele, amit állítólag a „Szürke Farkasok” árulásnak minősített, ezért halálosan megfenyegették. Azonban tagadta, hogy a „Szürke Farkasok” tagja lenne, valamint Magyarországra érkeztét követően megszakította kapcsolatát a nyugatnémet bűnügy rendőrséggel”.

A szervezet egyik plakátja:

Atalay nem került börtönbe, hamis okmányokkal még idejében elhagyta az országot, akárcsak a főnöke, Oflu Ismail. Oflu később visszatért hazánkba; különös részlet, hogy egy 1986-os jelentés szerint a Gyöngyszem eszpresszóban felajánlotta egy bizonyos “Basá”-nak, hogy

“működjenek együtt a Budapestre történő fegyvercsempészésben, mivel erre itt igény van és jelenleg a legjobban fizető üzlet”.

3. verzió
Megbízó: Agostino Casaroli bíboros, államtitkár

2010-ben Agca azt állította, hogy a merényletet Agostino Casaroli bíboros, államtitkár, a Vatikán akkori, kelet-európai diplomáciai kapcsolataiért felelős egyházi vezetője rendelte meg. Szerinte a Szentszék célja az volt, hogy a tettet a kelet-európai titkosszolgálatok nyakába varrja, és ezzel gyöngítse a kommunista rendszert.

Agca a török állami televíziónak adott interjújában azt is elmondta, hogy a megbízás szerint a pápa hasára kellett céloznia. A nagy tekintélyű bíboros 1998-ban elhunyt.

A kommunisták álláspontja

Bárki is mozgatta azokat a bizonyos szálakat, tény, hogy a lengyel pápa már kezdettől fogva szúrta a Szovjetunió szemét. A 16. század óta egyszer sem fordult elő, hogy ne olasz származású főpap üljön Szent Péter trónján, mindemellett ő a vasfüggönyön túlról érkezett a Vatikánba.

Már krakkói érsek korából ismert volt erős antikommunizmusáról, majd a megválasztása után nyilvánosan többször is szimpátiáját fejezte ki a lengyel Szolidaritás mozgalom égisze alatt elinduló liberális reformkövetelések iránt.

Az akkori magyar sajtó álságos módon együtt érzett a világ híveivel, és elítélte a merényletet. Íme néhány idézet különböző újságcikkekből:

“Minden érző, tisztességes ember megdöbbenéssel és felháborodással fogadta az elvetemült merénylet hírét.”  (Népszava, 1981. május 15.)

A kommunista propaganda szerint “szélsőjobboldali”, “újfasiszta” terrorcselekmény történt:

„Hála az orvosok szakértelmének, a 61 éves II. János Pál erős szervezetének és – talán nem is olyan kis mértékben – a szerencsének, Mehmet Ali Agca török fasiszta gyilkos terve nem sikerült, és a pápa hamarosan teljes mértékben kiheveri a sérülést” (Képes Újság)

Ez a legutóbbi, teljesen megmagyarázhatatlan és megindokolhatatlan merénylet mutatja a leginkább, mennyire elszabadult a terrorizmus pokla – amely alatt a szélsőjobboldal, az újjáéledő fasizmus táplálja a tüzet a nemzetközi imperializmus ösztönzésével. És talán ez a merénylet lesz az, ami felnyitja az emberek szemét szerte a világon, hogy hol keressék a népek, a béke, a nyugalom ellenségeit, s arra ösztönöz mindenkit: kiáltson megálljt az újfasisztáknak, a terroristáknak, a népek ellenségeinek.” (Ország-Világ)

Maga a merénylő „az iszlám testvériség ellenségének és a kapitalizmus egyik jelképének” nevezte a pápát.

János Pál 1983 karácsonyán (illetve már előtte is kétszer) megbocsátott Agcá-nak, aki megbánta tettét, és a következőt kérdezte: „Hogyhogy nem halt meg? Én pontosan céloztam, és az a lövedék halálos volt…” A pápa azt válaszolta, hogy a golyót a Szűzanya keze térítette el.

A fatimai Madonna

Karol Wojtyla már fiatal korában is kiemelten foglalkozott a Madonnával, akit védőszentjéül választott. A merénylet után egy évvel, fatimai zarándokútján egy őrült spanyol szerzetes, Juan Maria Fernandez y Krohn akarta megkéselni, aki egészen abszurd módon szovjet ügynöknek nevezte őt. 1985-ben felállíttatta a fatimai Madonna szobrát a Vatikánban, és a Szűzanyának ajánlotta a sínylődő Kelet-Európát.

Utószó

Agca a börtönévei alatt áttért a katolikus hitre. 2000-ben a Szentatya közbenjárására hazatoloncolták, ahol még 10 évet töltött börtönben egy újságíró korábbi meggyilkolása miatt.


2014 decemberében virágcsokrot vitt az addigra szentté avatott egyházfő sírjához, később pedig többször is jelezte, hogy találkozna Ferenc pápával.

Bármi is az igazság tettének valódi okával kapcsolatban, azt a mai napig homály fedi.

Forrás:

Horn Gyula, Budapesten dőzsölő török maffiózó-terroristák és a pápa elleni merénylet ‘vörös’ háttere – www.pestisracok.hu
Amikor a KGB meg akarta gyilkolni II. János Pál pápát – www.pestisracok.hu
Börtönévei alatt áttért a katolikus hitre II. János Pál pápa merénylője – www.mult-kor.hu
Lelkipásztorrá szeretne válni II. János Pál merénylője – www.mult-kor.hu
Hogyhogy nem halt meg? Én pontosan céloztam! – mondta a merénylő II. János Pál pápának – www.vasarnap.hu
II. János Pál merénylője találkozna Ferenc pápával – www.777.blog.hu
Máig sötét homály fedi a II. János Pál elleni merényletet – www.origo.hu
A Vatikán tervelte ki a II. János Pál elleni merényletet Agca szerint – www.origo.hu
A második merénylő, aki II. János Pál pápa életére tört – www.rubicon.hu

(Rózsa András – Szent Korona Rádió)

Elhalasztják az Eucharisztikus Kongresszust – Ferenc pápa nem jön idén Magyarországra

Ferenc pápa a gender-elmélet ellen – a németországi “katolikusok” lázadnak

Kerecsen – Magyarország egyik legrégebbi íjászboltja és íjászlőtere
– A Szent Korona Rádió támogatója (X)