A hitgyüli szerint az adócsalás ügyesség – Őrizetben egy szegedi szektás

Letartóztatta a Kecskeméti Járásbíróság a 250 millió forintos áfacsalással gyanúsított Joób Mártont és közvetlen munkatársait. Szanka Ferenc, a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője a 24.hu megkeresésére közölte: az ügyben eljáró nyomozási bíró a főügyészség indítványának megfelelően elrendelte a cég vezetőjének és két közvetlen munkatársának a 30 napos letartóztatását. A többi gyanúsított letartóztatásáról várhatóan csütörtök délután döntenek.

Joób Márton nemcsak a Hit Gyülekezetének oszlopos tagja, de a szegedi polgármester, Botka László bizalmasa is, az önkormányzatban pedig család-, szociálpolitikai és sportért felelős tanácsnok is. A 2018-as választáson az MSZP és a Párbeszéd közös országgyűlési képviselőjelöltjeként indult Csongrád megye 2-es körzetében (Szeged), ám alulmaradt a fideszes B. Nagy Lászlóval szemben.

A főügyészség a szegedi baloldali önkormányzati képviselő és hét férfinak a letartóztatását indítványozta az ügyben. A megalapozott gyanú szerint fiktív számlázással közel 250 millió forintos hátrányt okoztak a költségvetésnek. A szórólapterjesztéssel foglalkozó – a bűnszervezet tetején álló szegedi székhelyű – gazdasági társaság a 2013 és 2017 vége között valós gazdasági esemény nélküli számlákat fogadott be fiktív számlák kiállítására létrejött cégektől. A számlázási lánc tetején álló cég a szórólapterjesztést négy megyében folytatta, jellemzően be nem jelentett alkalmazottakkal.

A költségek fedezésére, valamint az áfafizetési kötelezettségének csökkentésére három különálló számlázási láncot alkotó cégcsoporttól fogadott be fiktív számlákat. A számlázási láncban levő cégek kizárólag a fiktív számlák kibocsájtására jöttek létre, és a láncok legalján olyan gazdasági társaságok álltak, amelyek vagy nem teljesítették adóbevallási kötelezettségüket, vagy ha tettek is bevallást, az adót már nem fizették meg. A bűncselekményt megvalósító tevékenység leplezése végett a fiktív számlákat kiegyenlítették, de a számlakibocsátásért járó jutalékok levonása után a fennmaradó összeget visszajuttatták a szegedi cég vezetőjéhez. Az őrizetbe vett gyanúsítottak között a számlázási láncok tetején álló cég vezetője, azaz Joób, valamint a szórólapterjesztést koordináló területi vezetők, és a fiktív számlázó cégeket biztosító személyek vannak. Az eddigi adatok szerint a költségvetést ért vagyoni hátrány összege meghaladja a 250 millió forintot.

A nyomozás során gyanúba keveredett a bűnszervezet tetején álló cég vezetőjének másik, építőipari tevékenységgel foglalkozó cége is. Valószínűsíthető, hogy az is fogadott be fiktív számlákat, mintegy hárommillió forint adótartammal. A főügyészség szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt indítványozta a gyanúsítottak letartóztatását. A nyomozás során beszerzett adatok szerint ugyanis a gyanúsítottak egy része az eljárásról való tudomásszerzést követően megpróbált eltüntetni bizonyítékokat, és a rájuk nézve kedvezőtlen vallomást tevő személyt megpróbáltak rábírni arra, hogy változtassa meg a vallomását. És az eljárás során hamis nyilatkozattal próbáltak kivonni a bizonyítékok köréből olyan adathordozókat, amelyek terhelő adatokat tartalmaznak rájuk nézve.

A Hit Gyülekezete szerint az adócsalás ügyesség

A letartóztatott képviselő apja, Joób István korábban a Hit Gyülekezete szegedi első embere volt egészen eddig az ügyig, azóta ugyanis lemondott. Az Amerikai Népszavát jegyző, korábbi hitgyülis Bartus László szerint Németh Sándor és Joób István között ellentét feszült az utóbbi önállósága miatt. A Hit Gyülekezete felelősségéről pedig ezt írja:

“Ennek különös súlya van most, mivel Joób Márton 11 gyermek édesapja, és a család nagy bajba kerül, ha az apát letartóztatják és börtönbe is kerül. Mindezt úgy, hogy Németh Sándor és a Hit Gyülekezete sokat profitált Joób Márton sikereiből és szegedi politikai karrierjéből is. Az áfacsalást pedig, ha valóban elkövette, a Hit Gyülekezetében elfogadott hamis tanítások nyomán érezhette elfogadhatónak, mert Németh Sándor a bibliai Gedeon példázatán keresztül mindig azt tanította, hogy az adócsalás ügyesség, az “ördög lopása” elől megszerzett pénz. Adják a pénzt inkább Istennek (Németh Sándornak), ne az adóhivatalnak. Ilyen tanítások és elvárások után a legszívtelenebb módon hagyták magukra azokat, akik lebuktak és börtönbe kerültek.”

(Elemi.hu nyomán Szent Korona Rádió)

Lebukott Németh Sándor: Hazudott a lelkésszé avatásáról

Kerecsen – Magyarország egyik legrégebbi íjászboltja és íjászlőtere
– A Szent Korona Rádió támogatója (X)