A hagyomány velünk él – Megalakult a Magyar Kökpár Szövetség

Új sportegyesület jött létre Magyar Kökpár Szövetség néven, mely a kecskehúzás, másik nevén buzkasi lovas játékot eleveníti fel. Ez a sport szkíta, hun és türk hagyományok alapján került a Kárpát-medencébe, nomád harcosok űzték békeidőben. A szövetség bemutatkozó közleménye alább olvasható.

Megalakult a Magyar Kökpár Szövetség

Kökpár-kecskehúzás, más néven Buzkasi-Köböre-Kökbörü:

“A lovas nomád népek életében fontos tényező volt a folyamatos készültség, hogy területeiket és értékeiket megvédjék az idegen törzsektől. Békeidőben buzkasit játszottak, hogy ébren tartsák a harci tüzet…”

A perzsa eredetű, pontosabban kirgíz nevének fordítása: BUZ-kecske KASI-húzás. Mivel többségében török nyelvű népek játsszák, így helyes a játékra a törökök által használt kökpár, köböre vagy kökbörü megnevezéseket is használni. A kökpárt Belső-Ázsiában játsszák továbbá az iráni nyelvű tádzsikok, valamint Franciaországnak, az USA-nak és Magyarországnak vannak még csapatai.

Nagy képzettséget, erőt és kitartást igénylő lovas játék szkíta, hun, türk és magyar hagyományok alapján került a Kárpát-medencébe, amit a mai Magyarország területén a kunok, köböre/kekbere néven tartottak életben az Alföldön.

A kökpár egyfajta lovas rögbi. Csapatsport, amit eredetileg egy levágott kecskével, a mai nemzetközi versenyeken viszont inkább már egy azt helyettesítő 30-35 kiló közötti “formával”, műkecskével játszanak. A játékban azok a képességek hangsúlyosak, amik előnyt jelentenek a közelharc esetén, azaz fizikai erőnlét, a kitartás, a lóval való minél tökéletesebb összhang, a taktikai érzék és a jó csapatszellem.

Facebook-oldalunkhoz csatlakozva tudjátok nyomon követni a hazai és nemzetközi kökpár sport eseményeit, valamint izgalmas cikkeket és videókat láthattok majd a kökpár belső-ázsiai eredetéről, versenyzőiről és hagyományairól.

-Magyar Kökpár Szövetség-

Egy ide kapcsolódó, kellemes hangulatú videó Kirgizisztánból:

(Szent Korona Rádió)

Kerecsen – Magyarország egyik legrégebbi íjászboltja és íjászlőtere
– A Szent Korona Rádió támogatója (X)