Finnország ellenzi Izrael a nyugati part annektálására való törekvéseit

Korábban hírt adtunk róla, hogy a finn Amnesty International teljes mértékben ellenzi Izrael agresszív terjeszkedő politikáját; az ügy újabb fordulatot vett, ugyanis Finnország külügyminsztere bejelentette, hogy az ország teljes mértékben az izraeli agresszió ellen van. 

Finnország kijelentette, hogy ellenzi Izrael állam terjeszkedő politikáját, melynek célja a megszállt Nyugati Parton lévő palesztin területek bekebelezése. Finnország szerint ez a lépés ellentétes a nemzetközi joggal.

A finn parlament ,,Palesztin barát bizottságának,, elnöke Veronika Honkasalo tett fel kérdést a parlamentben Pekka Haavisto finn külügyminiszter számára az izraeli kormány terjeszkedő politikájával kapcsolatban. A finn külügyminiszter válaszában kijelentette, hogy Finnország ellenzi ezt a fajta területszerző, megszálló politikát.

Haavisto beszédében kijelentette, hogy Finnország mint az Európai Unió és a nemzetközi közösség tagja nem ismeri el Izrael részének a megszállt Nyugati Partot, sőt semmilyen más területet, melyet Izrael 1967 után szállt meg.

A finn külügyminiszter szerint a két félnek el kellene fogadnia az 1967-es határokat.

Szerinte más országoknak is így kellene tennie, hiszen a Nyugati Parton lévő területek bekebelezése sérti a palesztin nép önrendelkezési jogát, melyet a nemzetközi jog értelmében tiszteletben kellene tartani.

Az Európai Unió külügyminisztereinek nagy része szintén felszólította Izraelt a terjeszkedés leállítására. Ezzel kapcsolatban pedig párbeszédre hívták az új izraeli kormányt.

(Orientalista.hu nyomán Szent Korona Rádió)

Nemzetipolo.hu – 23 éve, tisztán magyar alapanyagokból készült hazafias ruházat
– A Szent Korona Rádió támogatója (X)