Jessze-oltár, tanuszoda, történelmi pincesor – Gyöngyöspata másik arca

A Heves megyei Gyöngyöspatáról szinte már mindenki hallott Magyarországon. Az aktuálpolitikai események miatt a legtöbb embernek a helyi cigány közösség problematikus viselkedése, életmódja jut róla az eszébe. Kevésbé ismert, hogy maga a város egyedülálló történelmi, népművészeti, gasztronómiai és egyéb értékekkel rendelkezik, melyeket ugyancsak érdemes közelebbről megismerni. Álljon itt egy ezzel kapcsolatos, fényképekkel kiegészített összefoglaló a teljesség igénye nélkül.

Akkor és most

A település neve 2011-ben került bele a köztudatba, amikor is az időközi választások eredményeként a jobbikos Juhász Oszkár lett a polgármester. A nemzeti oldali hírek mind az ottani közéletről, bűncselekményekről, a magyarok és a cigányok közötti ellentétekről szóltak. Hazafias és liberális szervezetek egyaránt a helyszínre utaztak és támogatásukról biztosították a helyieket.

Megkezdődött a rendteremtés az új városvezető részéről. Az alkalmazott módszereket az érpataki modellhez kezdték hasonlítani. Azt reméltük, hogy a szebb jövő megteremtése a következő önkormányzati ciklusban is folytatódik, de Juhász csak néhány évig őrizte meg beosztását.

A Gyöngyöspata helységnév a médiában újra és újra előkerül. 2020 elején a nemzeti konzultáció kapcsán találkozhattunk vele, néhány hete pedig Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője készített riportot a városban kialakult helyzetről.

A római katolikus templom és az oltár

Gyöngyöspatának van egy másik oldala is, melyről a nyilvánosság nem, vagy csak kis mértékben szerzett tudomást. Itt többek között a helyi építészet kincseire gondolok.

A Kisboldogasszony-templom például kívül is, belül is szép látványt nyújt. Magas, négyszintes, nyolcszögletű tornyán faerkély fut körbe. A gótikus stílusú épület a 14. században épült egy, a tatárjárás idején elpusztult román kori templom helyén. A későbbi bővítéseket, átépítéseket követően a 15. század végére nyerte el mai formáját.

Egykor itt őrizték az ún. Nekcsei-bibliát, ami lényegében egy kétkötetes Szentírás. A könyvet egy királyi festő, Hertul mester festette Nekcsei Demeternek 1330 körül. A helyi születésű Nekcsei I. Károly tárnokmestere, a falu birtokszerzője és a templom kegyura volt. A helyi általános iskolát is róla nevezték el.

A 15. századi kántor kottáit és feljegyzéseit tartalmazó Patai graduálét jelenleg az Országos Széchenyi Könyvtárban őrzik. A kottáskönyv a zenetörténeti kutatás egyik legbecsesebb korabeli, magyarországi forrása.

A templom igazi különlegessége azonban nem más, mint a hatalmas, nyolc méter magas Jessze-oltár, mely lengyel művészek alkotása az 1650-es évekből. A teljes egészében fából faragott, gazdagon aranyozott páratlan főoltár Jézus családfáját szemlélteti. “Jessze, azaz Dávid király apja, oldalából kinövő fa ágai, a leszármazottakon keresztül elvezetnek Máriához és a gyermek Jézushoz, az ágak által körülölelt festmény pedig Mária születését ábrázolja. Az oltáron fekvő Jessze törzséből fa sarjad, ágain bibliai királyok, próféták – köztük Salamon és Dávid – dús aranyozású, festett szobrai fölött koronás Mária trónol, karján a kisdeddel” – olvasható a kisváros honlapján. A templom előzetes egyeztetés után tekinthető meg.

Négyszáz patai borospince

A “Hétsoros Pincefalu” már az avar korban is lakott volt, a szőlőtermesztés tényét pedig régészeti leletek bizonyítják. A gazdálkodás még a török hódoltság idején is folytatódott. A 16. századtól még egyes űrmértékeket is elneveztek a településről, például: patai icce, patai pint.

Egy összeírás alapján elmondható, hogy négy pincerendszer alakult itt ki: Vári pincék (melynek száma 140), Pipis-hegyi pincék (100), Kecskekői pincék (90), továbbá a legújabbak, az Alszögi pincék (70).

Gyöngyöspatán található a Mátrai Borvidék (valószínűsíthetően) legnagyobb borospincéje.

Sportélet

Jó hír a mozogni vágyóknak, hogy az iskola saját tanuszodával rendelkezik. Ezt bizonyára nem sok hasonló lélekszámú helység mondhatja el magáról (az itteni népesség száma mindössze 2668 fő).

A létesítmény szolgáltatásait bármely korosztály igénybe veheti. Aqua-fitness és úszásoktatás is elérhető, valamint szauna, szolárium és konditerem is üzemel itt. Az iskolát, így az uszodát is tavaly újították fel.

A Tóth Tanya néven működő lovarda szívesen fogad minden tanulni vágyó gyermeket és felnőttet. Lehetőség nyílik futószáras oktatásra, osztály- és tereplovaglásra.

Palóc hagyományok és a helytörténeti gyűjtemény

Gyöngyöspatán a hagyományos palóc népviselet használata is régre nyúlik vissza. Az első releváns ábrázolás 1861-ben jelent meg a Vasárnapi Újságban. A fiatal asszonyon bő ujjú ingváll, vállkendő, fején pántlikás főkötő, a legényen bő gatya, bő ujjú ing, többsoros gomb­bal díszített mellény és vállra vetett dolmány látható.

Bakó Ferenc, majd Cs. Schwalm Edit több mint ötven éve kutatják tervszerűen és szakszerűen a gyöngyöspatai népviselet darabjait és szokásait. A tárgyi emlékek némelyike a tájházban is megtalálható.

A jelenben ezen kívül a hagyományőrző együttes viszi tovább az örökséget, illetve minden nyáron hagyományos palóc lakodalmat tartanak a településen.


Egyéb történelmi érdekességek

  • A település az Aba nemzetségbeli Pata vezérről kapta a nevét
  • Itt vívta első csatáját Mátyás király 1460-ban
  • 1900-as évek elején még hat vízimalom működött Gyöngyöspatán

Gyöngyöspata – mint sok más település a történelmi Magyarország területén – felfedezésre vár. Reméljük, sikerült felkelteni kedves Olvasóink érdeklődését.

Forrás:

Juhász Oszkár, a Jobbik jelöltje Gyöngyöspata polgármestere – Heol.hu
Építészeti stíluskavalkád: a Kisboldogasszony-templom – Gyöngyöspata.hu
Iniciálék és palmetták: a Nekcsei Biblia – Gyöngyöspata.hu
Pályázatok: Foglalkoztatási együttműködés Észak-Hevesben – Gyöngyöspata.hu
Eredményes munkát végzett a patai központú praxisközösség – Gyöngyöspata.hu
Iskolánkról – Nekcsei.sulinet.hu
Zenetörténeti ritkaság: a Patai Graduálé – Gyöngyöspata.hu
Pata négyszáz pincéjéről – Gyöngyöspata.hu
Több, mint színcsere: közel 240 millióból újult meg Pata iskolája – Gyöngyöspata.hu
Tóth Tanya Facebook-oldal
A palóc népviselet és az élő néphagyományok – Gyöngyöspata.hu
A helytörténeti gyűjtemény – Gyöngyöspata.hu
Patai leg-ek és érdekességek – Gyöngyöspata.hu
Gyöngyöspata története – Patavár.hu

(Rózsa András – Szent Korona Rádió)

Nemzetipolo.hu – 23 éve, tisztán magyar alapanyagokból készült hazafias ruházat
– A Szent Korona Rádió támogatója (X)