Vármegyések üzentek a környezetromboló dánoknak

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom felvidéki tagjai megelégelték, hogy dán sertéstelepek veszélyeztetik Csallóköz ivóvízbázisát és keserítik meg a helyi lakosok életét. Egyértelmű üzenetet küldtek a nyugati befektetőknek, akik pöcegödörnek használják Felvidék magyarok lakta területeit.

Dánia vezető szerepet tölt be Európában az állattartás terén, elsősorban a sertéstenyésztésre helyezik a hangsúlyt. Az ipari méreteket öltött állattartásnak azonban van egy kellemetlen hozadéka, mellyel a nyugati ország egyre kevésbé tud megküzdeni, mégpedig a keletkező sertéstrágya. A több tízezres állatlétszámú telepek ontják magukból a hígtrágyát, melyet a mezőgazdasági területekre kijuttatva tudnak hasznosítani.

De mit csináljon egy nyugati ország, akinek nincs elég mezőgazdasági területe, viszont annál több pénze van? „Természetesen“ irány kelet! Ott nincs hiány se termőföldből, se korrupt politikusokból. Így esett, hogy Csallóköz messze földön híres termőföldjeit szépen lassan felvásárolták a dán befektetők és sorra húzzák fel rá a sertéstelepeket. Mindig akad pár készséges polgármester, aki némi „biztatás“ után helyet biztosít az ilyen beruházásoknak. Csakhogy az ilyen fejlesztéseknek általában a helyiek isszák meg a levét, pontosabban szívják a szagát.

Ennek legjobb példája a Nagykeszi lakott területeitől pár száz méterre létesített telep, mely egész évben trágyaszaggal árassza el a falut. Ennek következtében az ingatlanárak lecsökkentek, több lakos pedig egyszerűen elköltözött. Így tette tönkre egy maréknyi ember érdeke egy egész falu életét.

A telepek kapcsán azonban nem a szag a legnagyobb gond. Sokkal veszélyesebb, amit nem érzünk, és nem látunk, mert a lábunk alatt szivárog a mélybe. Az ilyen mennyiségű hígtrágya rendkívüli módon veszélyezteti az ivóvízbázist és a felszíni vizeket.

A vármegyések korábban nyilatkozatban ítélték el a dán befektetők azon gyakorlatát, hogy a környezeti terhelésüket ide exportálják. Felszólították a Dan Slovakia Agrar vállalatot, hogy csökkentse telepein az állatlétszámot és álljon el a Gúta mellé tervezett újabb telepének építési szándékától.

Mivel a vállalat továbbra is figyelmen kívül hagyja a környék lakosainak akaratát, új, egyszerűbb üzenetet küldtek nekik:

DSA! VIDD HAZA A SZARODAT! – DSA! TAKE YOUR SHIT HOME!

Remélhetőleg kellően egyértelmű az üzenet ahhoz, hogy megértsék, Csallóköz nem lesz senki pöcegödre! A HVIM Felvidék plakátjai egyszerre jelentek meg minden érintett csallóközi településen: Gútán, Eklipusztán, Nagykeszin, Nagymegyeren, Alistálon és Csilizradványon.