Több száz páncélost akar átvenni a következő években a szlovák hadsereg

A szlovák védelmi minisztérium június hatodikán hivatalosan is elindította közbeszerzést összesen 424 darab többfeladatú, páncélozott 4×4-es kerékképletű csapatszállítóra illetve különböző speciális felépítmények hordozására szolgáló bázisjárművekre. A Minisztérium 321 millió €-t különített el erre a célra.

Eredetileg 404 jármű beszerzése volt a cél 782,7 milliós értékben, majd hasonló kurtításon esett át, mint néhány hónapja az F-16-os csomag. A mintegy 60%-os forrásmegvonás ellenére +20 járművel emelték a darabszámot, amik a belügyi tárcához kerülnének majd. A védelmi minisztérium szóvivője, Danky Capakova, nem indokolta a drasztikus kurtítást, azonban elárulta, hogy a spórolás a beszerzendő egyéb rendszereket, mint például a fegyverrendszereket érinti majd, és csak az „alap modell” kerül majd megvásárlásra. Itt máris belefutunk egy ellentmondásba. Vajon teljesen ejtették a speciális felépítmények igényét például a felderítő, gránátvető, sebesültszállító, és csak beszékezett csapatszállítókat vesznek, vagy a 424 jármű bizonyos része félkészen, felépítmény nélkül érkezik későbbi befejezés reményében?

A Kerametal összkerekese

Mindenesetre az indulni kívánók ez év július második napjáig tehetik meg ajánlataikat, melyek valószínűleg a következők lesznek:

·         Aligator Master 2 a felvidéki Kerametaltól

·         Cobra II a török Otokartól

·         Mowag Eagle (USA, General Dynamics)

·         a szintén török és sokaknak itthon már ismerős Ejder Yalcin a Notul Makinától

·         újabb szlovák versenyzőként a Zetor-féle Gerlach

·         Patriot a cseh Excaluburtól

·         Arquus Sherpa, Franciaország

·         Perun, megint csak Csehország, SVOS Přelouč

Ha lesz győztes, jó eséllyel ezek közül kerül ki

A tervezet értelmében az első öt páncélost fél éven belül le kell szállítani a szerződés megkötésétől, és a teljes kontingenst 2024-ig, ezen kívül 20 év támogatást is elvár a tárca.

Elvárás továbbá, hogy ellenálljon kézifegyverek tüzének 7.62 × 54 mm-ig és alárobbantásnak 6 kg-nyi TNT-nek megfelelő robbanószer mennyiségnek.

Noha műholdas navigációs rendszerre, legalább egy hátranéző kamerára, beépített éjjellátó és hőkamera rendszerre, automata ködgránát vetőkkel összekötött lézeres besugárzás jelző rendszerre viszont igényt tartanak. Ezen kívül a járműveknek készen kell állniuk későbbi eszközök beszerelésére, mint például elektronikával működtetett fegyverrendszer, rádiók. Ez a későbbi bővítés, befejezés tervezésére utal, ugyanis nincs távirányítású fegyverzet a csomagban, azaz feltehetőleg a géppuska kezelője búvónyíláson fog kiállni, de meg kell legyen a helye a jövendőben távirányítású toronynak.

A pályázati felhívás műszaki követelményeit “érdekes módon” csak a Zetor terméke teljesíti. Az alábbi paraméterek betartása volt a gond: 5900 mm max. hossz, max. 2600 mm-es magasság, árokáthidalás 0,9 m-ig, 1,2 m-es gázlómélység, 30%-os oldaldőlés borulás nélkül.

A Zetor prototípusa

Több cseh, illetve szlovák fórumon is téma, hogy a beszerzések látványosan egy-egy hazai típusra vannak kiírva, melyeket egyébként kezdetlegesnek, barkácsnak, megbízhatatlannak tartanak és inkább vélik zsebtömögetésre alkalmasnak, mint katonai feladatok ellátására.

/Vanek úr – Patrióta/

Kapcsolódó:
Botrány szaga terjeng a szlovák hadseregben
Sólymok gyülekeznek Magyarország körül