Pentagon: Kicsinálunk, ha orosz fegyvert veszel!

Pofátlan zsarolólevelet kapott a török védelmi miniszter az Egyesült Államoktól; ha Oroszországtól fegyvert mernek venni, embargó alá vonják Törökországot.

Több éves politikai perpatvar tetőfoka ez. Talán 2013.-ig nyúlik vissza, amikor is Törökország először kínai légvédelmi rendszerek vásárlása mellett döntött. Később amerikai nyomásra aztán visszamondták az üzletet, lévén az USA is érdekelt volt a maga rendszerével, de másodjára sem sikerült Törökországnak a világ önjelölt igazságosztója kedvére tenni. Így történt, hogy az orosz Sz-400-as rendszer lett a befutó.
Közben egy másik szálon futó történet részeként Törökország is csatlakozott a JSF programhoz, amelynek terméke az F-35 lett. Nem is akárhogy! 100 példányra, egyéb járulékos tételekre (hogy érezzük az arányokat, Bulgáriára mostanában 8-10 F-16-ost próbálnak ráerőltetni), és részegységek helyi gyártására is szóló szerződés köttetett, ahogy az illett a NATO egyik legnagyobb haderejét fenntartó tagállamától, és a közel-keleti kalandozások lehetővé tevőjétől.

A két szál végül összefutott, és úgy néz ki, hogy Törökországnak, illetve az Erdogan-adminisztrációnak választania kell.

Impresszív sor török F-16-okból

Amennyiben Törökország a saját pénzén olyan légvédelmi rendszert vásárol, amilyet akar, nem csak hogy a teljes F-35 programból dobják ki őket, egyéb embargók is bekövetkeznek, valószínűleg más fegyvereket sem vehetnek, illetve adhatnak el (mert az Egyesült Államok ezt megtiltja majd), minden török katonát kiutasítanak az USA területéről, magánszemélyek és szervezetek számláit zárolhatják, illetve foglalhatják le vagyonukat, valamit azzal is fenyegetik Törökországot, hogy “levágják” a SWIFT rendszerről, azaz lehetetlenné teszik a nemzetközi banki átutalásokat. Azaz olyan helyzetbe akarják hozni, mint Iránt.

Itt két dolgot meg kell jegyezni még röviden. Egyrészt van egy olyan vetülete a dolognak, hogy a Fehér Ház és a Pentagon azt sem igazán tűrné el, hogy Törökországon gáz- és kőolajvezetékek fussanak Európába úgy, hogy abban orosz vagy esetleg iráni nyersanyag van, pláne ha nem is gyakorolhatnak felette ellenőrzést. Másrészt óriás húzás a NATO egyik öklét leírni és átkényszeríteni az “ellenséghez”. Biztos betölti majd ezt az űrt Görögország és Grúzia.

Alább pedig a legfrissebb ultimátum:

Röviden, egy kezdő három soros bájolgás után rá is térnek a lényegre. Tudják, hogy már ki is küldtek embereket Oroszországba tanulni. Ha nem állítják le azt a programot, akkor elbúcsúzhatnak az F-35-től. Sem repülőgépet nem kapnak, sem kiképzést rá, sem dokumentációkat. Többé semmilyen megbeszélésen nem vehetnek részt ezzel kapcsolatban. Állításuk szerint az Sz-400-as rendszer veszélyezteti az F-35-öt.
Itt nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy egyik napról a másikra teljesen elavulttá és fölöslegessé teszi a típust, mert úgy lőnék le, mint a vadkacsákat, de kiszivároghatnak adatok, amik valamelyest megkönnyítik a típus érzékelését, esetleg annak kommunikációjának zavarását. Ebbe azért kicsit belerondít, hogy a szomszédos Szíriába azt visz Oroszország, amit akar…

Az utolsó bekezdésekben ennél is tovább mennek, itt már a NATO-s részvétel sajnálatos ellehetetlenüléséről van szó, mert Törökország “túlfüggene” Oroszországtól, és ezzel csak maguknak ártanának, pedig Donald Trump igazán nyitott arra, hogy kereskedjen a két ország, de így sajnos Oroszországhoz hasonlóan ők is szankciók elé néznek.

 

Vanek úr