Izrael célzott gyilkosságai

Izrael titkos fegyvere – A Moszad

Aziz Asbar-t, a szíriai tudóst autóbombával ölték meg Masyafban. Ez azonnal felkeltette a média figyelmét, és sokak azonnal Izraelre mutattak. Túl sok nyom támasztotta alá az elméletet, hogy Asbar meggyilkolása mögött a Moszad állhat.

A szír tudós fontossága, csakúgy, mint az általa vezetett kutatóközpont – amelyet lebombázott Izrael – azonnal olyan okokként lettek azonosítva, melyek alapján azt feltételezzük, hogy az izraeli szolgálatok tüntettek el titokban egy kellemetlen ellenfelet. Asbar különösképpen az iráni rakétaprogramhoz való kötődése miatt tartozott az utóbbi kategóriába.

Izrael – mint általában – most sem tagadta az ellenfelei által felhozott vádakat. Egy ideje a zsidó allám ezt a politikát követi. Ezt azért teszi, hogy ellenségei ne lehessenek biztosak semmiben, ugyanakkor, hogy erőt mutasson a világ felé. A többi országnak és a többi titkosszolgálatnak azt kell hinnie, hogy a Moszad keze bármeddig elér és bárhol bármilyen ellenségével szemben képes csapást mérni.

Asbar halála csak a legutóbbi epizód abból a kétes megítélhetőségű sorozatból, amellyel az izraeli titkosszolgálatot vádolják. És ahogyan az Al Monitor emlékszik, ez a gyilkosság két másikra emlékeztet, amellyekkel szintén a Moszadot vádolták: A Hezbollah katonai parancsnokának, Imad Mugniyafnak meggyilkolása, ami 2008 februárjában Damaszkuszban történt. Valamint a szír tábornok, Mohamed Suleiman, akit ugyanezen év augusztusában Tartousi otthonában gyilkoltak meg.

Mugniyah meggyilkolása

Mugniyah meggyilkolását tartják a Moszad egyik legmerészebb akciójának. Őt úgy tartották számon, mint “arcnélküli embert”. A Hezbollah-vezető – akit a libanoni hazafias szervezet alapítói között tartanak számon – évtizedekig élt úgy, hogy a világ nem tudta arc alapján beazonosítani. Csak egy fotó volt róla 1985-ből, és csak nagyon keveseknek volt alkalma személyesen találkozni vele.

Mugniyah temetése

Mugniyah minden éjjel máshol aludt, mert tisztában volt vele, hogy az Egyesült Államok és Izrael célkeresztjében van. Egy szünet nélküli embervadászat ért véget 2008-ban, amikor felrobbantották az autóját Damaszkusz központjában. Ez egy komplikált művelet volt. Miután megtalálták a helyet, ahol aludt, beazonosították az autóját, robbanóanyagot erősítettek rá (vagy egy másik elmondás alapján a libanoni vezető autója mellett parkoló autóra). Egyetlen szervezet sem vállalta magára az akciót, és éppen ez az, ami miatt mindenki a Moszadra gondol.

Az izraeli szolgálatok ebben az esetben tagadják érintettségüket, de az Egyesült Államok titkársága kiadott egy nagyon gyanús és cinikus közleményt: “nélküle szebb hely lett a világ”. Így hangzott Sean Mc Cormacknak, a titkárság szóvivőjének kommentárja.

Suleiman meggyilkolása

Muhammad Suleiman meggyilkolása ellenben kifejezetten a szír kormányt támadta. A média szerint a szír tábornokot, aki Bashar al-Assad közvetlen munkatársa volt, fején és nyakán találta el egy mesterlövész, miközben vacsorázott a tartousi házában a tenger mellett.
Ebben az esetben is, a megölt ember fontossága kiegészülve a művelet precizitásával azonnal a Moszadot juttatják eszünbe. Néhány forrás úgy beszél Suleiman-ról mint a miniszterelnök legfőbb biztonsági tanácsosáról. Más források szerint ő volt a kapocs a szír hadsereg és a Hezbollah katonái között. Később, 2010-ben, a Wikileaks nyilvánosságra hozta az amerikai biztonsági szolgálat egy táviratát, amely Suleiman-t “katonai beszerzés és stratégiai fegyverekkel kapcsolatos elnöki tanácsadóként” definiálta.

Végül, a The Intercept közzétett egy kutatást – hála Edward Snowden vallomásának – amely utalást tett arra, hogy az amerikai titkosszolgálat olyan izraeli kommunikációt észlelt, amely megerősíti, hogy ez a gyilkosság a zsidó állam titkosügynökeinek munkája volt. Ezek a dokumentumok az említett amerikai honlapon hozzáférhetők. Az indítékot abban a tényben kell keresni, hogy Suleiman vezető szerepet tölthetett be a szíriai atomprogramban.

És nem meglepő, hogy egy évvel korábban, Izrael egy illegális akció keretében felrobbantotta a Deir Ezzor reaktort. Éppen ezért sokan úgy látják Asbar halálát mint tökéletes ismétlését a tíz évvel ezelőttinek, amely Tartousban történt.

Mahmoud al-Mabhouh megölése

Ahogy korábban is írtunk róla – a Hamasz magasrangú vezetőjével, Mahmoud al-Mabhouhval Dubai-ban végeztek. Ennek a gyilkosságnak különlegessége, hogy kifejezetten Párizsból vezényelték le az izraeli szolgálatok, és ezért az egyik leglármásabb és talán a legkevésbé sikeres művelet volt a Moszad részéről.

A palesztin vezető gyilkosai pont a francia fővárosból induló Air France járattal érkeztek Dubaiba, és a biztonsági kamerák felvették őket a gyilkosság helyszínén. Ebben az eseben a rendszer hibája nyilvánvalóvá vált. Az Emirátusok rendőrsége nyilvánosságra hozta a gyilkosok fényképeit, hatékonyan mutatva be az egész világnak az izraeli titkosszolgálat műveletét.

Az ügynökök a reptéren

 

A gyilkosságok újonnani megsokasodása

Több, mint két év telt el Yossi Cohen igazgatókénti beiktatása óta. Ebben a két és fél évben az izraeli szolgálat nagy nyomás alatt állt az ilyen típusú akciók miatt. Amióta Benjamin Netanjahu kinevezte Cohent, a Moszad növelte a célzott gyilkosságainak számát, és ez úgy tűnik, hogy teljesen szándékos.

Az egyik első Izraelhez kapcsolt művelet Mohamed Zoari megölése volt. A mérnök és drón-szakértő Zoari miután elmenekült Tunéziából, a Hamasz Kasszam-brigádjához csatlakozott. Két támadó Sfax-ban lőtte agyon a férfit, akik semmilyen nyomot nem hagytak csak egy-egy boszniai útlevelet. A Hamasz azonnal a Moszadot vádola a gyilkosságért. Izrael – mint mindig – sem el nem ismerte sem nem tagadta a vádat, de a Védelmi Miniszter, Avigdor Lieberman kommentálta a drón-expert halálát: “bizonyára nem nyert volna béke Nobel-díjat…”

Ez év januárjában (2018) egy másik gyanús támadás történt. Ez alkalommal Izrael egy másik ellensége volt a robbantás célpontja: Mohamed Hamdan, Hamasz aktivista. Szidón központjában a járdán a palesztin vezető autója mellett robbant a bomba, de a férfi túlélte a támadást. Sokak szerint nem ő volt a célpont, hanem a testvére, Osama, aki az egyik legfontosabb funkcionárius a Hamaszban. De ez lehetett akár egy mindkettejüknek címzett figyelmezetetés is.

Áprilisban egy újabb gyilkosság történt. Ekkor egy Hamaszhoz kapcsolható palesztin kutató halt meg, Fadi Mohammad al-Batsh, akit Kuala Lumpurban, Malajziában két motorbiciklis ölt meg. Az Al Monitor szerint a kutató a “Precízió Projekt”-en dolgozott, ami egy ballisztikus rendszer terve lehetett, a Hezbollah, Irán, Szíria és a Hamasz megbízásából.

Irán – Izrael figyelmének középpontjában

Izraelnek hosszú évek óta egy célja van: megoldani, hogy Iránt gyengítse, elszigetelje, a támogató szervezeteket, országokat leválassza róla. Illetve,  ne legyen nukleáris fegyvere. Az iráni atomprogram Netanjahu gondolatai középpontjában áll. És – ahogyan az amerikai Politico magazin megírta – a Moszad szintén elkezdett egy programot, melynek keretében likvidálják az Ajatollah atomprogramjában részt vevő tudósokat.

Most, ez azt jelenti, hogy ha egyszerűen összekötjük a pontokat, mintha egy hatalmas puzzle darabjait egyesítenénk, akkor az összes gyilkosságnak van egy közös pontja. Kivétel nélkül minden megölt személy Izrael ellenségeinek katonai képességeit növelte volna. Katonai vezetők, kutatók, mérnökök: bármelyikük érezhető hatalmi előrelépést nyújthatott volna a zsidó állam ellenségei számára. És valamennyien olyan körülmények között haltak meg, hogy azt lehet feltételezni, hogy ez a Moszad műve.

Nyíltan, ahogy minden magára valamit adó titosszolgálat műveletei esetében, anonimnak kell maradniuk. Egyik gyilkosság mellett sincs aláírás. De érdekes, hogy a gyilkosságok ezen eszkalációja saját akciók, amikor Izrael megkapta a jóváhagyást arra az Egyesült Államoktól, hogy a lehető legnyagyobb nyomást fejtse ki Iránra, csakúgy ahogyan szabad kezet kapott a Hamasz elleni akcókhoz is. Netanjahu és Cohen nyilván sokkal inkább biztonságban érzik magukat.

https://it.insideover.com/politica/omicidi-mossad-israele.html
http://www.occhidellaguerra.it/omicidi-mossad-israele/

Kapcsolódó:

A Moszad árnyéka Párizsra vetül

(Szent Korona Rádió)