A Moszad árnyéka Párizsra vetül

A francia titkosszolgálatoknak van egy nagy problémájuk: Az, hogy a francia főváros a világ számos titkosszolgálati hálójának fővárosa, mintegy központja lett, amelyet a francia titkosszolgálat már nem képes ellenőrzése alatt tartani. Az izraeli tikosszolgálat, a Moszad is operatív központjának tette meg ezt a várost. Erre francia ügynökök mutattak rá a Le Monde napilapban „“L’ombre du Mossad plane sur Paris” című cikkben, amelyet „A Moszad árnyéka Párizsra vetül” címmel fordíthatnánk.

Párizs a világ titkosszolgálati központja

A francia újság tanulmánya szerint az utóbbi években Párizs az izraeli titkosszolgálat hatalmas színpadává vált. Egy magasrangú francia titkos ügynök Párizst „Moszad játszótereként” definiálta. „A kínaiak és az oroszok lennének az ellenfeleink, de ne feledkezzünk meg az izraeliekről és az amerikaiakról, akik nagyon agresszívan viselkednek.”

„A mi képességeink, hogy válaszoljunk az akcióikra erősen korlátozott, mivel ők rögtön diplomatakártyát húznak elő és azonnal a miniszterelnöki hivatalnál és a miniszterelnöknél panaszkodnak.” – mondta a titkoszolgálati tiszt. Majd azt is hozzátette, hogy Franciaország kezei meg vannak kötve, mivel Izraeltől függ „sok érzékeny ügyben”. Ez egy érdekes megközelítés, ami új fényt vet a francia és az izraeli titkoszolgálatok üzelmeire is, valaint a francia-izraeli kapcsolatokra, amelyek nyilvánvalóan nem annyira párhuzamosan alakulnak, mint amennire ez így tűnhet.

Mahmoud al-Mabhouh meggyilkolása

A Le Monde szerint az, hogy a Hamasz magasrangú vezetőjét, Mahmoud al Mabhouh-t megölték, egy példa a Moszad azon képességére, hogy mennyire zavartalanul tud működni Párizsban a francia szolgálatok figyelmeztése ellenére.

Természetesen Izrael soha nem erősítette meg, de nem is tagadta, hogy ő állna a gyilkosság mögött, de ez teljesen érthető. A szolgálatok soha nem fognak magukravállani egy ilyen akciót, inkább gyanút és félelmet ébresztenek az emberekben.

Ahogy a francia napilapnak sikerült megtudnia – a Moszad egy improvizált műveleti központot állított fel egy párizsi szállodai szobában, Bercy kerületben, innen segítve a műveletet Dubaiban, ahova két ügynököt küldtek egy Air France-járattal.

A parancsnoki központ tehát sem Jeruzsálem sem Tel Aviv, sem már európai főváros (sokak szerint Bécs), hanem kifejezetten a francia főváros, az izraeli szolgálatok „játszótere”. Ez egy olyan választás, ami kifejezetten nem tetszik a francia hatóságoknak. Párizs számára kifejezett kockázat, hogy esetleg a Hamász úgy vélje, hogy Franciaország áll a magasrangú palesztin vezető meggyilkolása mögött. Ez elfogadhatatlan a Közel-Kelet arab országainak a francia szolgálatokkal fenntartott hagyományosan jó kapcsolatára nézve.

Ahogyan Yedioth Ahronoth izraeli lapban említették, a francia hírszerzés elfogadhatatlan provokációnak tartja Párizs és a francia útlevelek Moszad ügynökök általi használatát.

Franciaország és Izrael – összetett kapcsolatok

A Le Monde cikke emlékeztet Franciaország és Izrael kapcsolatának összetettségére. Erős kapcsolat, ez bizonyos ugyanakkor nagyon komplex. Párizs jó kapcsolatot ápol a közel-keleti arab országokkal és az egykori gyarmatbirodalom országaival. Ez egy kettősséget okozott az izraeli szolgálatokkal való viszonyban: bűnpártolást valamint sok esetben távolságtartást is. De mivel az érdekek sosem ütköztek teljesen, a franciák muszlim világgal is jó kapcsolatot tudtak fenntartani.

Párizs középponti helyzete abban a tényben is rejlik, hogy ugyanolyan politikai környezet központja, amellyel Izraelnek is kapcsolatban kell állnia. Párizsban találkoznak a líbiai vezetők, hogy Jemenről, Szaúd-Arábiáról és az Egyesült Arab Emírségekről beszélgessenek. Ott vannak a fontos iráni kapcsolattartók és számos afrikai országgal kapcsolatos konferencia helyszínéül is szolgál. És Franciaország, Izrael történelmi szövetségese, számos billegő afrikai kormánynak nyújt menedéket és támogat a Perzsa-öböltől egészen a Szubszaharáig.

Ebben a játékban kihívást jelent a bűnrészesség, azaz hogy Párizs a Moszad könnyen használható eszközévé vált. Ezt furcsa játékot jellemzik a francia titkosszolgálati tiszt szavai, amelyeket az al Mabhouh-gyilkosság után Jeruzsálemnek mondott. A Moszad akkori vezetőjének, Meir Dagannak címzett szavak a következők voltak: „Barátok maradunk, de ami történt, annak van egy ára, amit meg kell fizetni.”

http://www.occhidellaguerra.it/mossad-parigi/

(Szent Korona Rádió)