Újabb használt MiG-ek Szerbiának

Belarusz hivatalosan is átadott négy MiG-29 típusú vadászgépet Szerbiának, katonai segítségnyújtás keretei között.


Az átadó ünnepélyes keretek között történt Fehéroroszországban, Baranavicsiben, a szerb védelmi miniszter, Aleksandar Vulin vezetésével február 25.-én, számol be a Defence Blog.
“Most már elmondhatjuk, hogy van 14 MiG-29-ünk, amiről 2012.-ben álmodni sem mertünk.” Majd hozzátette, hogy erre az adományra nagy szüksége volt Szerbiának, valamint külön kihangsúlyozta, személyes kapcsolata fontosságát Aleksandar Lukasenkó államelnökkel.

Vörös szőnyeg, ünnepség. Valószínűleg nem a két MiG a legfiatalabb a képen.

Majd jött a lényeg, Andrei Fedin, a technikai segítségnyújtás tervezésének és koordinálásának központi irodájának vezetője megjegyezte, “A belarusz-szerb kapcsolatok erőteljesen fejlődnek. A két védelmi minisztérium megosztja a legjobb gyakorlatait széles körű tevékenységekben. A fehérorosz hadsereg kész arra, hogy segítse a testvéri Szerbia védelmi képességeinek növelését. Átadjuk ezeket a MiG-29-es repülőgépeket, és reméljük, hogy csak gyakorlatok és ünnepségek során szállnak fel.”A nagyjából harminc éves frontvadászok korszerűsítése és nagyjavítása az 558. Légijárű Javító Üzemben lesz végrehajtva.

Nem kell azonban félteni a Belarusz légierőt, hogy felszerelés nélkül maradna, sőt. Már rendszeresítették a JAK-130-as típust, mint új sugárhajtású kiképzőgépet, valamint, noha a nyugati szankciók hátráltatták az átadást, idén már megérkezhet az első négy az összesen megrendelt (új gyártású) 12 SzU-30SzM vadászbombázó közül.

SzU-30SzM, Kazah színekben

Vanek úr

Kapcsolódó:
Két MiG-29 érkezett Szerbiába
Szerbia modernizálja a haderejét – van-e ingyen ebéd?