Szerbia modernizálja a haderejét – van-e ingyen ebéd?

Jugoszláv gyártmányú M-84

Még előző nándorfehérvári látogatásán Vlagyimir Putyin személyesen ajándékozott 4 akkumulátort Szerbiának, miután ezek hiánya miatt a megmaradt 4 MiG-29-esük egyike sem volt már repképes, Szerbiának pedig állítólag nem volt ezekre pénze.

Déli szomszédunk a nyáron megvett két Mi-17 után folytatja a forgószárnyas park bővítését, kilenc darab H-145M-et rendelt az Airbus Helicopterstől, leánykori nevén az Eurocopter EC-145 katonai változatából. A szerb fél szerint mind katonai, mind rendőrségi feladatokra használni fogják majd a helikoptereket. Sajnos az ár és a benne foglalt ellenszolgáltatás részleteit nem hozták nyilvánosságra.

Fejlődik a merev szárnyú flotta is.
Még előző nándorfehérvári látogatásán Vlagyimir Putyin személyesen ajándékozott 4 akkumulátort Szerbiának, miután ezek hiánya miatt a megmaradt 4 MiG-29-esük egyike sem volt már repképes, Szerbiának pedig állítólag nem volt ezekre pénze.

Szerbia és Montenegro színeiben. Soknak tűnik, de ez is csak 10 példány – valamikor talán újra lesz ennyi.

Most egy kicsit nagyobb előrelépés történik, Oroszországtól ajándékba kapnak hat darab MiG-29-est. Nevezetesen 1db együléses 9.12A-t és 2 db 9.51-es jelzésű gyakorló változatot, azaz UB-t, amilyenek eddig is szolgáltak náluk, ezeken felül újdonságként még 3db 9.13-as típust. Utóbbiak elektronikai ellentevékenységre is alkalmasak. A MiG-eket frissen állították le, ugyanis az eredeti alakulatukat SzU-30 Sz-re fegyverzik át.

Ezen felül kaphatnak 30-30 darab BRDM-2 -t és T-72Sz harckocsit, melyek szintén feleslegessé váltak.

Az ajándékoknak azonban van egy feltétele.

A leselejtezett hat vadászon kívül Szerbia a meglévő négy MiG nagyjavítását és modernizációját is Oroszországtól kell megrendelje – egyes források szerint a páncélosokét is. A MiG-ek viszont igen modern berendezéseket is kaphatnak, Zsuk-ME radart és R-77 aktív vezérlésű légiharc rakétákat. Ezekre szükség is lesz, hiszen az eredeti radar már megjelenésekor sem volt valami acélos, a korábban rendszeresített R-27-es közepes hatótávolságú rakéták a tapasztalatok alapján csak ballasztnak valók, R-73-ast pedig jó ideje nem fényképeztek szerb MiG-en, a készültségi szolgálatot, már amikor 29-es adja, a MiG-21 -től örökölt R-60-al látják el. Nincs szó viszont további fegyverekről, esetleges célzókonténerről, vagy az ősöreg, festőbrigádos 1,7 TDI F Astra módjára kormoló RD-33 típusú hajtóművek cseréjéről, melyek alacsony élettartama igen sok munkát ad a földi személyzetnek.

Napjainkban. A javadalmazás mindössze két R-60.

Ha nyélbe ütik az üzletet, az további 14 évet jelenthet a flottának, ami valljuk be, nem sok, viszont talán kivonhatják a MiG-21MF-eket, és kevesebb felé oszlanak majd meg az erőforrások.
Új gépekre Szerbiának mindenképpen szüksége van, ahogy a csőd szélén táncoló MiG irodának is. Az viszont, hogy Szerbia mennyire jár jól az üzlettel elég kétséges, hiszen haldokló rep.ipara újabb megrendeléstől esik el, és az ajándék páncélosoknak is megvolna a haza megfelelője.

Otthon viszont megpróbálják a politikusok eladni a népnek, miszerint Oroszország ajándékba ad olyan gépeket, melyek a magyar Gripenekkel egyenlő képességűek a védelmi miniszter-helyettes szerint, bár azt nem részletezte, hogy mégis miben volnának azok, de a lényeg, hogy Oroszország megvédi a testvéri és baráti Szerbiát és Horvátország (talán Gripen C/D) és Románia (felújított F-16) is azért vesz új vadászokat a szerb propaganda szerint, mert megijedtek tőlük.
Minden esetre Szerbia pár éve még 1-2 századnyi új, korábban Szíriának gyártott, de eddig le nem szállított lopakodó (nem tudni, ezt honnan szedték…) MiG-29M2 -ből vettek volna meg egy-két századra valót, Sz-300-as légvédelmi komplexum kíséretében, amellyel “Mélyen Magyarország felett is le tudják lőni a támadó NATO gépeket”.

 

Vanek úr