A változás és a rotor szele fúj Szolnokon

A felújított Mi-24-es harci helikopterek érkezése a szolnoki bázisra már a változás szelét hozzák magukkal. Nyolc példány érkezett. Vajon merre tovább?

Komoly késedelmet szenvedett a felújítás és a szállítás, körülbelül fél évet. Állítólag annyira nehéz volt a helyzet, hogy még múzeumi reduktort is kellett kiküldeni, hogy valahogyan helyre pofozhatóak legyenek a helikopterek. A késés is az általános műszaki állapotnak tudható be, noha a szolnokiak állítása szerint végeztek állagmegóvást, még hajtómű indításokat is.

Az már biztos, hogy a harmadik négyes, négy V már nem megy ki Oroszországba, nyolc Mi-24-es újíttattak fel, és kissé korszerűsítettek is. 2V és 6P kapott még időt. A P változatúak mind NDK örökségből származnak, 4 ezek közül korábban sosem repült magyar színekben, németben is csupán 200, esetleg 300 órát, azaz még bejáratósak így, harminc évesen.


Az Echo TV készített egy riportot a szolnoki bázis parancsnokával, Koller József dandártábornokkal. Tőle megtudhatjuk, hogy a szeptember közepén leszállított négy helikopter azóta több, mint 300 repült órát teljesített. Ez azt jelenti, hogy átlagosan nagyjából egy-egy órát repülhetett eddig a négy forgószárnyas, naponta!

Korábban “huhogás” tárgya volt többek között az is, hogy pilóta sem lesz ezekre, ezzel szemben a dandártábornok azt mondja, hogy olyan pilóták repülik ezeket, akik korábban is repülték a típust. Ez, és a fentebb írt intenzitás rímmel arra, ahogyan korábban a két ex légimentő AS-350 másfél év használat után nagyjavításra szorult.

Noha “legfőbb feladatuk a szárazföldi csapatok támogatása”, eddig nem tudni arról, hogy rendelkezésre áll-e irányított páncéltörő rakétafegyverzet. Ez a 9K114, azaz Sturm a mi esetünkben.
Erre mindenképp szükség van, hiszen enélkül nem beszélhetünk igazi harci helikopterről. Hovatovább ennél még többre is szükség lenne, korszerűbb önvédelmi és tűzvezető rendszerre például. Azonban ez már nem fért bele az így is 20 milliárd forintos összegbe. Vagy talán a hátralévő még néhány évbe.

Belefért viszont immáron 36 új helikopter (Vajon ember lesz-e elég?) az Airbustól, korábban Eurocoptertől.

A H-145M-ek első példányai még idén megérkeznek, és egyelőre úgy tűnik, hogy mind a 20 megérkezik 2020 végéig bezáróan. Ezek, a később érkező H225M-ekkel egyetemben már a jelen elvárásainak megfelelően műszerezettek, felszereltek. Keserű momentum azonban, hogy harckocsi elleni fegyverzetről ezek esetében sincs hír. Itt elsősorban a kisebb H-145M jöhet képbe, annak ellenére, hogy nem kimondottan harci helikopterről van szó. A páncéltörés egy fontos szegmense a szárazföldi csapatok támogatásának, és itt szerepet kell, hogy kapjon a helikopter is, így növelve a saját rugalmasságot, illetve gyarapítva azokat az irányokat, azokat a lehetőségeket, fenyegetéseket, amivel egy esetleges ellenségnek számolnia kell. Ez viszont legjobban korszerű és kellő mennyiségben rendelkezésre álló harci helikopterrel végezhető el.

A fent említett videó megtekinthető itt:

Vanek úr