Miért a H225M a logikus döntés?

Régen nem látott következetességről tett tanúbizonyságot a tegnapi napon, derült égből villámként lecsapó hír, hogy Magyarország újabb 16 db katonai helikoptert rendelt. Név szerint H225M a típus.

A brazil haditengerészet színeiben

Hogy mi olyan logikus ebben?
Az, hogy az év közepén megrendelt H145M-el együtt az Airbus Helicopters (korábban Eurocopter) terméke, egyszerűséget jelent a logisztika terén, hiszen így egy forrásból megoldható az alkatrész utánpótlás. Emellett két külön méret- és teherbírás kategóriát képviselnek, egymást kiegészítve. Félő volt, hogy a további helikopter beszerzés csak ígéret, úgy pedig több szempontból veszteség érte volna a Magyar Honvédséget, lévén a H145M jóval kisebb a Mi-8-ascsaládnál. Azonban a H225M fogja a szovjet közepes forgószárnyasokat váltja.Szerencsére funkcionálisan is helyébe tud lépni, nem csak papíron, szemben a sokak által esélyesnek tartott UH-60-al. Egyedül a hátsó, nagyméretű rakodónyílás hiánya lehet majd zavaró, hátráltató, bár ez az amerikai típusnál sem adott.

A pilótafülke

Felszereltségét tekintve túl is lép a szovjet-orosz típusokon. Ilyen az önvédelmi, a kommunikációs és a navigációs rendszer. Ez nem teljesen a francia-német típus erénye, mint inkább a mindenkori magyar vezetésnemtörődömségének a mutatója, hiszen a meglévő Mi-8 és Mi-17-esek is lehetett volna modernizálni, de „jó ez ide falura” hozzáállással megelégedtek az 1980-asévek színvonalával.

Tekinthetjük a fegyverzetet is felszereltségnek. A magyar H225M-ek (először gépeltem le ezt a szóösszetételt, még szokni kell) szintén a HForce rendszert kapják. Ugyan azok a fegyverek lesznek használhatóak mindkét típuson, ugyan úgy lesz továbbfejleszthető. Igazából ez sem olyan nagy újdonság, ugyanis akár az NDK Mi-8-ai esetében, itthon is lehetőség lett volna akár irányított páncéltörőrakéták alkalmazására, mert a szükséges kábelezés megvolt a gépekben. Igaz, itt is van egy korszaknyi lépcső.

Változások az eredeti Pumához képest az évtizedeken keresztül

Örvendetes továbbá, hogy ezúttal is tisztességes darabszámnak nézünk elébe, ez évtizedekig nem volt szokás.

Remélhetőleg az üzemeltetési kultúra is rendeződik, és hangárokról is gondoskodnak, hiszen valószínűleg 20, vagy akár 30 évig is ezekkel a gépekkel kell majd számolni, ahhoz pedig igen drágák, hogy ezeket is „hagyják a napon rohadni”.

Vanek úr

Kapcsolódó:
A lehető legnagyobb terjedelmű fegyvercsomag az új helikopterekhez