A lehető legnagyobb terjedelmű fegyvercsomag az új helikopterekhez

Kezdhetjük szokni a látványt?

A lehető legnagyobb terjedelmű fegyvercsomag az új helikopterekhez

Jó látni, hogy ezúttal nem mertek kicsik lenni a döntéshozók. A Magyar Honvédséghez kerülő H145M-ek a HForce fegyverrendszer 3-as változatát kapják.

A HForce egy moduláris fegyverrendszer, amellyel az Airbus Helicopters állítása szerint minden katonai célú helikopterük ellátható. Ez azért előnyös, mert ugyan azok az alkatrészek és ismeretek kellenek más-más típusokhoz is, valamint ugyan azok a fegyverek.

Esetünkben a hármas módozat pedig azt jelenti, hogy 70MM-es lézervezérlésű rakéták is bevethetőek lesznek, amelyek nem meglepő módon jóval nagyobb valószínűséggel találják el a célt, mintha nemirányított rakétáról lenne szó. Sajnos mindenre ez sem megoldás, komolyabb páncélosok ellen ennél is komolyabb rakéta kellene. Feltéve, ha megvan a szándék arra, hogy ezekre a gépekre háruljon a harckocsi vadászat feladata is, illetve van-e forrás erre, erre később térünk vissza.

H145M infracsalizása a Bakonyban -Mirkó istván

A szegényes kormányzati kommunikáció még így sem nevezte meg a fegyver típusát, és azt is csak találgatni lehet, hogy esetleg az új szerzemények a MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred támogatására lennének-e leginkább, de nem kizárólagosan hivatottak, minden esetre a különlegeseknek általában jobban megfelelnének, mint a Mi-8/17-es páros, azok pedig maradhatnak inkább az egyéb szállítási feladatoknál, lévén, hogy a H-145M maximális felszálló súlya a Mi-17 hasznos terhelése. Legalábbis egy ideig ilyesmi lehet a felállás, hiszen a szovjet-orosz típusok már sokáig nem tarthatóak üzemben. A Mi-17 nagyjavított példányai további 6 évet kaptak. A sárkányok igen korosak már, ezért az alábbi lehetőségek adottak: A hat év lejártával kivonják őket. Ez esetben vagy eltűnik a közepes szállítóhelikopter számunkra, mint kategória, vagy más példányokat szereznek be, akár Mil, akár mondjuk Airbus terméket. Lehetőség továbbá, hogy úgy döntenek, hogy tovább repültetik a meglévő Mi-17-eket egy újabb nagyjavítással. Amennyiben az lehetséges.

Korábban, a kormány egyik szócsövének betudható Magyar Idők azt írta, hogy a H415M közepes helikopter és a meglévő szovjet-orosz típusokat hivatott felváltani, azonban legutóbb, immár helyesen, könnyű helikopternek nevezték. Lehet, hogy csak jobban utána nézett időközben a szerző, de az is elképzelhető, hogy így készítik elő egy közepes méretű típus beszerzésének hírét, amiről már szólnak itthon mendemondák. Ez jó eséllyel szintén az Airbus Helicopters terméke lenne, remélhetőleg a korábban EC725, ma H225M Caracal amely a Super Puma alapján készült. Egy halvány remény így van, hogy józan ésszel döntenek és több méret kategória fog rendelkezésre állni.

Egy Caracal

Visszatérve, a H145M esetében nem szabad elfelejteni, hogy nem egy klasszikus értelemben vett harcihelikopterről van szó, noha páncélozott ugyan. Ma már egy igazi harcihelikopter is komoly veszélyben van a különböző körszerű kézi légvédelmi rakéták és gépágyúk miatt. A korszerű szemlélet azt diktálja, hogy nem elviselnie kell a légvédelem találatait, hanem annak hatósugarán kívül kell maradjon, ez pedig hatványozottabban igaz a mi leendő típusunkra. Amennyiben harckocsi elhárítást is rájuk bíznának, valószínűleg a már Romániában is rendszerben álló, Lengyelországban pedig hamarosan gyártásra kerülő izraeli Spike lenne a befutó. Romániában ráadásul a H225M korai elődjének, az SA330-nak helyben gyártott példányaira integrálták, így nem ismeretlenek az Airbus előtt.

Szomorú tény azonban, hogy jelenleg a katonai helikoptereink egyáltalán nem rendelkeznek irányított rakétafegyverzettel. A Mi-24-hez való páncéltörő rakétákat ugyanis még a második Orbán-kormány idején szép csendben kivonták.

Vanek úr

Kapcsolódó:
Egyik szemünk nevet: eldőlt a helikopterbeszerzés?