12 ukrán tengerész került orosz fogságba

A szimferopoli bíróság (Krím-félsziget) 2 hónapos előzetes letartóztatásáról döntött az ukrán hadsereg azon 12 tagjával kapcsolatban, akiket a hét elején fogott el az orosz FSZB a kercsi tengerszorosnál.

Csoportosan elkövetett, tiltott, erőszakos vagy erőszakkal fenyegető határátlépés címén hat évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetőek az orosz törvények szerint.

Az orosz fél szerint a határsértés nem is a Krímhez tartozó felségvizeken, hanem azokon történt, amik még a félsziget Oroszországhoz való csatolása / csatlakozása előtt is orosznak számított, míg Ukrajna mindezt tagadja.

Nem csak tengerészek, az SZBU, azaz az Ukrán Biztonsági Szolgálat két emberét is rajta találták azon a három hajón (két ágyúnaszád és egy vontatóhajó), amelyeket az FSZB hihetetlenül hangzik, de több, mint egy napos kergetőzés után fogott el.

A Jani Kapu nevű vontatóhajón talált fegyverek

Az esetről a napokban egyre több dokumentum, és némi hamisítvány látott napvilágot. Ilyenek az egyik orosz fedélzeti felvételek, melyeken többek közt az látható, hogy az ukrán vontatóhajónak nekiütköznek orosz kollégáik. Itt jegyezzük meg, hogy egy vontatóhajó életében a kisebb ütközések szinte mindennaposak, jobban kell bírja, mint egy naszád. Egy másik felvétel az orosz résztvevők gazdag, választékos szókincséről tesz tanúbizonyságot, mintha Mucsi Zoltán írta volna a szöveget, melyben kifejtik; meggyőződésük, hogy a hadseregnek/haditengerészetnek kellene megoldania az elfogást.

Az ukrán fél megjelentett egy hanganyagot, amelyen állítólag az orosz rádiózás hallható. Ez azt sugallja, hogy az oroszok “emberrablását” maga Dimitrij Medvegyev és Vlagyimir Putyin irányítja élőben.

Habár sokáig nem akarták, erről árulkodik az egyik fedélzeti felvétel, valamint a valószínűtlenül hosszúra nyúlt hajsza, végül célzott lövéseket kellett leadni az egyik ukrán hadihajóra. Ennek következtében egy fő súlyosan, legalább ketten pedig könnyebben megsérült.


Az üldözés miatt a Kercsi-szorosban az orosz hatóságok egy időre leállították a hajóforgalmat. Teherhajót is használtak blokádként.

Végezetül jöjjön pontokba szedve még pár tény:
– Korábban haladtak már át ukrán hadihajók a szorosban, igaz azok betartották az áthaladás szabályait. Minden áthaladó orosz kíséretet kap.
– A Kercsi-szorost átívelő híd elleni terrortámadásról fantáziáltak ukrán politikusok annak átadását követően, nevezetesen robbanószerrel megrakott hajókkal.
– A Krím-félsziget elcsatolása után az ukrán hatóságok orosz halászokat fogtak el már nemzetközi vizeken és börtönöztek be, mondván tiltott határátlépést követtek el a már orosz kézen lévő félszigetről kihajózva.
– Több, mint 900 hajó legénységét akarják az ukrán hatóságok eljárás alá vonni, mert ukrán engedélyek nélkül kötöttek ki a Krím-félszigeten.

Vanek úr