Nagy lehetőség, elszalasztjuk?

Két külön szálon futó történetet lenne érdemes összefűzni és elvarrni, mind a kettő az Airbus Helicopterstől, korábbi Eurocoptertől ered.

Az első szál Romániába göngyölődött. Románia évtizedekkel ezelőtt rendszeresítette az IAR-330 névre átkeresztelt SA-330 Pumát, ezt régebben is érintettük már. A brassói gyár a gyártás leállása után javítóbázisként üzemelt tovább.

Még 2015-ben született egy magállapodása Romániának, mely szerint újra gyártás is zajlani fog Brassóban, mégpedig a jelentősen korszerűsített, azóta H215 névre keresztelt változat képében. A felek megállapodtak abban, hogy Románia amennyiben helikoptert vesz, ezt a típust választja, és helyben gyártatja le.
Az alapkő letétele megtörtént, azonban a román megrendelés elmaradt. Ezt az Airbus Helicopter vezérigazgatójától lehetett megtudni, aki nem győzte kidomborítani, hogy milyen csalódott. Leszögezte, hogy a gyár felszerelése, fejlesztése csak aláírt megrendelés után kerülhet sor. Románia azonban inkább a Bellel írt alá szándéknyilatkozatot 45 helikopterről, de a brassói gyár felszerelését is szeretnék.

Koros, de jól felszerelt Pumák

A másik szál pedig hazánkban tekeredik. Benkő Tibor hónapokkal ezelőtt kijelentette, hogy a Magyar Honvédségnek 40 darab új forgószárnyasra van szüksége. Ez elég nagy előrelépés, hiszen a fogalmatlan Hende Csaba még azt ígérte, hogy első ciklusa végére egyel több bevethető helikopter lesz, de ez sem igazán jött össze neki, ellenben a Mi-24 kikopott, a fegyverzetét pedig eladták.

Benkő szavainak súlyát egyébként az adja, hogy a közelmúltban megszületett a megállapodás 20 darab H145M-ről, amivel a mennyiség fele meg is van. Megj.: A fentebb említett nyilatkozatban a vezér, Bruno Even azt mondta, hogy a magyar gépek leszállítása prioritást élvez. A szovjet gépek viszont hamarosan végkép kifutnak, így elvileg 18 újabb forgószárnyas kellene. Itt lehetne igazán kiénekelni a sajtot Románia szájából.

A mentők leendő kilenc EC-135-je, és a két honvédségi AS-350, a 20 H145M-el már szép mennyiség, érdemes volna nagyobb ipari hátteret kiépíteni és logisztikailag is kedvező lenne a közepes kategóriát is ebből a forrásból intézni, de úgy, hogy a gyár Magyarországon épüljön meg, elhalászva a piacot és a befolyást is Románia elől. Igaz, számunkra a kicsivel nagyobb H225 jobban megfelelne, ezt is meg kellene tárgyalni.

Ez a rajz segíthet eligazodni az olvasónak

Ezzel egy mozdulattal lenne Magyarország komolyabb, Románia pedig komolytalanabb ügyfél, lennénk önállóbbak karbantartás terén, és a harmadik félnek történő beszállításokat is Magyarország zsebelhetné be. Kérdés, hogy ezt „pártunk és kormányunk” felismeri-e, akar-e és tud-e élni ezzel a lehetőséggel, vagy a hagyományosan opportunista Románia mégis felülkerekedik ezen a téren?

Vanek úr

Kapcsolódó:
Egyik szemünk nevet: eldőlt a helikopterbeszerzés?