Gesztusból, pénz nélkül, az USA miatt veszünk hét darab BlackHawk helikoptert

UH-60M

Kampány van, nem ez a prioritás a költségvetésben, és különben is azért veszünk lengyel gyártmányú Black Hawkot, mert az USA-val is jóban kell lenni, de a lengyelekkel is. Hét darab szállító helikopterről beszélünk, ami azért gond, mert egyrészt ez sem elég semmire, másrészt a harcihelikopter képességek is hiányoznak a rendszerből, de erről már senki sem beszél.

A Magyar Nemzet több, egymástól független forrásból is úgy értesült, hogy lengyel gyártmányú Sikorsky Black Hawk helikopterekkel történik majd meg a magyar légierő korszerűsítése. Úgy látszik, hogy Orbánék ismét nem szakmai alapon, a Magyar Honvédség igényeihez szabják a beszerzést, hanem, ahogy a Gripen-fiaskónál is, újra diplomáciaként, mutiyzásként, de nem honvédelmi kérdésként tekintenek a beszerzésre, és most az a fő szempont, hogy nem akarják újra magukra haragítani az amerikaiakat.

A kormány állítólag már elhatározta a vásárlást, így jövő év elején végre lezárulhat a jó ideje húzódó helikopter-mizéria egy része. Mint ismeretes óriási hiány van a forgószárnyasokból, de nemcsak szállítóhelikopterek hiányáról, hanem harcihelikopterekéről is szót kell ejtenünk, ugyanis utóbbi legalább annyira fontos, hanem fontosabb, mint az előbbi. Egy harcihelikopter lehet korlátozottan szállító is, mint például az elhanyagolt, tönkrevert Mi-24-es flotta is, de egy szállítót nehezen lehet és nagyon korlátozzan földi egységek támogatására használni.

A Magyar Nemzetnek több forrás is megerősítette a vásárlási szándékot, egyik fideszes informátoruk szerint pedig Donald Trump győzelmének tükrében “logikus lenne” az elhatározás, amiből jól látszik, hogy csak és kizárólag ismét a diplomácia vezérli őket.

“A Lengyelországban gyártott Black Hawkoknak saját lajstromszáma van, így hivatalosan nem is számítanak amerikai típusnak, de természetesen mindenki annak tekinti őket. Vagyis, ezzel a megoldással egyszerre tennénk egy gesztust lengyel és amerikai barátaink felé is”- mondta a lapnak a névtelen megszólaló, majd hozzátette:

“Olyan konstrukciót választunk majd természetesen, hogy a választásokig egy fillért se kelljen fizetnünk, mert most nem ez a prioritás a költségvetésben.” Értjük? Nincs is rá pénz, meg amúgy is fő szempont a diplomácián túl az, hogy választások jönnek.

A beszerzéssel az eddigi V4-es trendhez is igazodnánk, mivel eddig Lengyelország, Szlovákia és Csehország is ilyen típusú helikopterekkel igyekezett lecserélni az elavult gépparkját.

A lap információi szerint nálunk hét darab Black Hawk beszerzése jöhet szóba, a légierő-korszerűsítési program a kiegészítőkkel, a személyzet kiképzésével és más tényezőkkel együtt 170-340 milliárd forintba is kerülhet.

Emlékezetes: 2001-ben, a vadászgép-beszerzések idején az utolsó pillanatig az amerikai F16-os tűnt befutónak, az első Orbán-kormány azonban egy hirtelen váltással mégis a svéd Gripenek mellett döntött, ezzel nem kis mértékben felbosszantva és elidegenítve az amerikaiakat. Úgy tűnik, most inkább arra koncentrálnak, hogy ezt a “hibát” helyrehozzák, és ismét ne szakmai alapon döntsenek, hanem annak alapján, hogy hogyan tudunk ismét jó latorként megfelelni az USA-nak. A honvédelem meg köszöni szépen, de szépen, lassan elhal.

SZKR