Már Füzesabonyban is medvét kaptak lencsevégre

Felvidékről egyre több medve jön át hozzánk – szaporodnak a medve-észlelések csonkahonban is.

Bejárta a sajtót a Nógrád megyében lencsevégre kapott medve híre, és hasonló port vert a Pétervásárán szombat éjjel levideózott példány is. Bár a gyors mozgású állat valószínűleg már messze jár, ideje megbarátkoznunk a gondolattal: medvével az északi erdőségekben is összefuthatunk.

A Börzsönytől a Mátrán át a Tarna-vidékig, de akár a Bükkben is lehet számítani a medve felbukkanására – reagált a hírekre Lantos István, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakembere, hozzátéve: a nagy területigényű állat egy éjszaka alatt hatalmas távolságokat képes megtenni. Bakó Csaba, a Nógrád Megyei Kormányhivatal vadászati szakügyintézője kiemelte: a párzási időszakban, mely ezekre a hetekre-hónapokra esik, az állatok a szokottnál is nagyobb területet barangolnak be – így több eséllyel bukkanhatnak fel a lakott területek közelében.

Míg a somoskőújfalusi medvét fényes nappal, kőhajításnyira az utolsó telkektől, az erdőszélen kapták lencsevégre, addig Pétervásárán az éjszakai órákban, a település központjában bukkant fel a termetes vad, mely az autót megpillantva azonnal menekülőre fogta. Másnap reggel egy környékbeli tanyán medvenyomokat fedeztek fel – ezek valószínűleg ugyanattól az állattól származnak.
Megkerestük a videó készítőjét, egy bükkszenterzsébeti lakost, aki hajnali három óra körül épp munkába tartott Pétervásárán keresztül. – Nem akartam sokáig kergetni szegényt, de kollégám szerint egészen a szomszéd falu, Erdőkövesd határáig szaladt a medve, majd eltűnt az erdőben. – Suha Mihály szerint most az egész környék erről beszél, de a videó vegyes érzelmeket keltett: egyesek félnek, mások szenzációnak tartják, hogy a faluközpontban tette tiszteletét a hegyvidék legtekintélyesebb nagyvada.

Eged István, Pétervására polgármestere, egyben a Fehér Kő Vadásztársaság elnöke elmondta: az esetet követően hivatásos vadászt küldtek a nyomok felderítésére.

– Bár a Petőfi utcán vették videóra, a medve Kossuth úton érkezett, és arra is menekült vissza az erdő felé – vázolta a szakember. – A nyomok és az észlelések alapján viszont az sem kizárható, hogy két fiatal állatról van szó, akik tapasztalatlanságból keveredtek a lakott területre.

A polgármester hozzátette: az esetet követően megtették a szükséges hatósági bejelentéseket, ám a medve ritka és védett faj lévén, a megfelelő tájékoztatáson kívül nem tehetnek többet a lakosság védelmében.

Felvidék számos hegyvidékén elterjedt és gyarapodó faj az utóbbi időkben egyre újabb területeket foglal el, tekintet nélkül az ember szabta határokra – így növekedhet évről évre a magyarországi medveészlelések száma.

Ritkán támad emberre

A medve nem játék – tartja a székelyek közismert mondása, ám a szakirodalom leszögezi, hogy a faj példányai nem tekintenek zsákmányként az emberre és ha tehetik, messze elkerülik az erdőjárókat.

Jóllehet, Erdély egyes vidékein jellemzővé vált, hogy a medvék az ember környezetében kutatnak táplálék után, ám a Szlovákiából hozzánk tévedő egyedekre ez egyáltalán nem igaz.

Ha az erdőben medvével találkozunk, fontos, hogy igyekezzünk feltűnés nélkül távozni. Ha mégis észrevesz, akkor se meneküljünk, hangoskodjunk – csendesen hátrálva hagyjuk el a területet. Ha a medve utolér, magzatpózban, fejünket és nyakunkat takarva maradjunk mozdulatlanok.

Olvasónk Füzesabonyból küldte szerkesztőségünknek kedden a videót, melyben egy medve szalad az úttesten a város közepén.

Címlapon a somoskőújfalusi észlelés fotója.

Még több kép a HEOL.hu-n.

(Heol, Index nyomán Szent Korona Rádió)