Két típus is feltámadt a bolgár légierőben

Újra aktív a SzU-25 és a C-27J típus a bolgár légierőben. Mindkét típus alkatrész hiány miatt lett leállítva. Ez elsősorban pénzügyi, másodsorban politikai okok miatt történt.

A csatarepülőkhöz Oroszországtól kellene (elsősorban) alkatrészeket beszerezni, illetve rajta keresztül a szükséges karbantartásokat elvégezni. A harcászati teherszállítók, melyekből összesen három darabot vettek, tavaly estek ki a munka frontjából. Két darabot alkatrészhiány miatt kellett félretolni, mert lejárt a gyártói támogatás, amit a vevő nem hosszabbíttatott meg, a harmadik példány pedig egy balesetben megsérült. Egyesekben felmerült, hogy ezekre a példányokra le kellene csapnia hazánknak.

Jól láthatóak a pilótafülke alatt az önvédelmi berendezések a két bolgár Spartanon

Pár éve nyugdíjazták az utolsó MiG-21 Biszeket, így vadászként a MiG-29 egyedül maradt, de ezen típus alatt is rezeg a léc. Részint a típus konstrukciós hibái, részint mert orosz típusról van szó egy NATO tagnál, részint az általános pénztelenség miatt kifejezetten alacsony volt a hadrafoghatóságuk, sőt egy időben a bolgár pilóták megtagadták a típuson a szolgálatot, arra hivatkozva, hogy az elavult. Hosszú huzavona után úgy tűnik Oroszországgal fogják javíttatni, a típusváltást pedig elodázzák.

Vanek úr