Ukrán Nemzetbiztonság: Hiba volt leszerelni az atomfegyvereket

Nem először merül fel magasabb körökben a nukleáris fegyverkezés gondolata Ukrajnában. Ezúttal az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Hivatal (RNBO) titkára mondta ezt.

Olekszandr Turcsinov nincs egyedül ezzel a véleménnyel, például Julija Timosenkó, börtönt is megjárt volt miniszterelnök üvöltötte lehallgatott telefonjába pár éve, hogy atomfegyverrel akar minden oroszt megölni.
Turcsinov azt mondta, hogy „Azt a következtetést tudom csak levonni, s lehet, hogy ez sokaknak nem fog tetszeni, de történelmi hiba volt az atomfegyverzetünk leszerelése. Azok a biztonsági garanciák, amiket Ukrajna kapott, még annak a papírnak az árát sem érik, amire azt leírták.”, majd megjegyezte, hogy országa egy jó ideig nem lehet még a NATO tagja.

Timosenko

Mint ismeretes, Ukrajna önhatalmúlag jelölte ki területét, a kiszakadó területeken nem volt népszavazás, hogy mely országhoz akarnak csatlakozni, noha első pillanatától demokratikusnak mondta magát Ukrajna.

Kiválásakor jelentős mennyiségű fegyverzetet örökölt a Szovjetuniótól, gyakorlatilag Oroszország után a második legnagyobb hadsereggel rendelkezett. Örökölt többek között TU-160-as stratégiai bombázókat és nukleáris fegyvereket is. Az 1994-ben aláírt Budapesti Memorandumban garantálta az Egyesült Királyság, Oroszország és az Amerikai Egyesült Államok, hogy garantálják területi integritását és önállóságát, amennyiben leszereli nukleáris fegyverzetét. Ezen dokumentum létéről először az ukrajnai (polgár)háború idején kezdtek szállingózni hazai fórumokon pletykák, amit a hazai baloldal, illetve a Nyugat izomból összeesküvés-elméletnek és orosz propagandának bélyegzett, de maga Petro Porosenko szinte napra pontosan két éve hivatkozott ezen dokumentumra.

Timosnko és Turcsinov régi ismerősök a politikában

Ukrajna nem csak több teljes hadseregre való fegyverzetet örökölt, hanem a szovjet ipar egy jelentős részét is, így repülőgép- harckocsi- és rakéta gyárakat is. Utóbbiból a hadászati kategóriából is jutott, így történt, hogy Észak-Korea Ukrajna segítségével fejlesztette ki legújabb föld-föld rakétáit. Korábban pedig első repülőgép hordozóját vette onnan Kína.

Hogy mit kaphatott Ukrajna Észak-Koreától, az igen pikáns és érdekfeszítő kérdés, igazán kellemetlen lenne egy ilyen gyenge lábakon álló ország kezében egy ilyen erős fegyver.

Vanek úr