Önjáró aknavetővel rukkolt elő a TATRA

Nemrégiben a teherautóiról és villamosairól nálunk is ismert TATRA harcjárművekért felelős részlege mutatta be a cég új, önjáró aknavetőjét.

A cseh hadsereg egy új támogató járművet keres, erre válaszul született meg a fent említett jármű, a Pandur II 8×8 kerékképletű helyi gyártású alvázán, 120mm-es aknavetővel. Utóbbit a Soltam Cardom szállítja.

Korábban már szó esett a típuscsaládról, erről itt olvashatnak. A pszh, parancsnoki jármű, kétféle felderítő, sebesültszállító és műhelykocsi változatok után ez a hetedik felépítmény azonos alvázon, ami nagyban megkönnyíti a logisztikát ahhoz képest, mintha különböző járműveken, hol egy Unimogon, hol ezen, hol azon lennének telepítve a rendszerek.

A beépített löveg 360°-ban körbeforgatható, a küzdőtérből, és a jármű külsejéről is képes tüzelni, egyébként egy tető védi az időjárástól. Maximális hatótávolsága 6,8 km, folyamatosan tüzelve négy másodperc sem telik el két lövés között, egyébként pedig fél perc tűzkésszé tenni, javadalmazása 50 lövedék.

Ha mindez nem lenne elég ahhoz, hogy leessen az állunk és csorogjon a nyálunk tudva azt, hogy a pár éve beszerzett 60mm-es aknavetőink a legmodernebb tüzérségi eszközeink és a BTR-eket talán valamikor lefestik, akkor elárulom azt is, hogy az aknavető teljesen automatizálható, egy digitális tűzvezető bővítő modullal alkalmassá tehető arra, hogy közvetlenül külső forrásból kapja a célkoordinátákat, kihagyva a jármű személyzetét.

Vanek úr