PSZH vásárlási lázban a szomszédság

Pandur-beszerzések Ausztriában és Csehországban is.

A Pandur harcjármű-családot még az 1980-as években fejlesztették ki Ausztriában, az osztrák Steyr-Daimler-Puch cég által. Később, akár csak a Románia által is rendszeresített Piranha gyártóját, a MOWAGOT, ezt a vállalatot is megvette a General Dynamisc.

Egy tömzsi osztrák 6×6-os Pandur

Az alapmodell azóta jelentősen továbbfejlesztett változatából, Pandur II, rendelt Ausztria 34 darabot. A korábbi Pandur I-ből 71et tartanak szolgálatban. Bár nem volt túl bőbeszédű a közlemény, valószínűleg a 6×6-os kerékképletű, tisztán csapatszállító kivitelben. Az üzlet értéke 105 millió Euró, azaz 32,5 milliárd Forint.

Ausztriával szemben Csehország a 8×8-as kerékképletet helyezte előtérbe, és nem egy beszerzési sorozat eleje, hanem folytatása lesz. Már rendelkeztek 107 darabbal, melyek közt megtalálható volt műszaki mentő, sebesült kihordó, gyalogsági harcjármű 30mm-es gépágyúval és izraeli Spike páncéltörő rakétákkal a RAFAELtől. Ezen rakéták lelkes vásárlójaként Romániát is tisztelhetjük, többek között az IAR-330 típusú helikoptereiken is rendszeresítették.

Tiszteletet parancsoló a 30mm-es gpu. és a két Spike tűzereje

Ezúttal 20 járműről van szó, 6 parancsnoki és 14 harctéri kommunikációs állomás képében. Másfél év alatt az ár majdnem a kétszeresére hízott, 2,1 milliárd cseh Koronájába fog kerülni az államnak, ami körülbelül 24 milliárd Forint. Ehhez hozzátartozik, hogy Csehország külön megvette a gyártás jogát is, a Tatra állítja elő a páncélosokat, akár exportra is.

Vanek úr

Kapcsolódó:

Páncélosokkal erősít Románia