A magyar identitástudat ereje Marosvásárhelyen – 600 ember a Lovasíjászon

Az Eurázsia Kincsei Egyesület a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Szent László Serege Egyesület szervezésében megtartott filmbemutatón 600 magyar vett részt Marosvásárhelyen.

Végre – A lovasíjász Marosvásárhelyen is!

Már mindenütt vetítették Székelyföldön és már több más erdélyi városban is, csak éppen Marosvásárhelyen nem. Pedig ahol talán a legnagyobb szükség lenne rá! De Kaszás Géza filmje szeptember 24-én aztán mégiscsak megérkezett dr. Bernády György palotájába, a marosvásárhelyi Kultúrpalotába.
kulturpalota-marosvasarhely
Egy csodálatra méltó emberről, méltó módon készült nagyszerű film, egy méltó helyre. Mert a szervezők is úgy gondolták, hogy egy ilyen fontos emberről készített, ilyen magvas mondanivalójú, fontos üzenetű film bemutatását illik városunk legpatinásabb, legrangosabb helyén megrendezni.
kassai

Már csak az volt a kérdés, Marosvásárhely közönsége hogyan viszonyul az alkotáshoz, és megtölti-e a nézőteret?

Már jóval a rendezvény kezdő időpontja előtt kiderült ez is: Az Eurázsia Kincsei Egyesület, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Szent László Serege Egyesület szervezésében megtartott filmbemutatóra és a Kaszás Géza, a film ötletgazdája és rendezője, valamint Koszta Zoltán bőrpáncélkészítő, bőrműves részvételével megtartott közönségtalálkozóra a város magyar közössége érdeklődés szempontjából jelesre vizsgázott. A Kultúrpalota nézőtere színültig megtelt, az összes ülőhelyet (több mint 600-at) elfoglalták. Lelkesítő volt a látvány és biztató az üzenete: Mégiscsak van Marosvásárhelyen egy számottevő réteg, akit foglalkoztat ősei hagyatéka, hagyományai, közösségének sorskérdései, és mindaz, amit Kassai Lajos, illetve a róla készült film üzen.

A filmben nemcsak a lovasíjászatról, mint sportról tudhattunk meg fontos alapinformációkat, hanem arról is, hogy milyennek kell lennie a lovasíjásznak, a harcosnak, meg egyáltalán az embernek. Ezen kívül nagyon fontos elhallgatott dolgokat történelmi gyökereinkről is. A filmből megismerhetjük Kassai Lajost, a ma hősét, egy élő igaz példaképet, aki megmutatja, mit jelent az akarat, a kitartás, rámutat a közösségi szellem fontosságára, a közösségre, mely nélkül nincs boldogulás. A film hatása a jelenlévőkre leírhatatlan volt. Az alkotást az előadás végén a nézők a székekből felállva hosszú-hosszú percekig zúgó vastapssal jutalmazták.

A vetítés előtt az érdeklődők megcsodálhatták Koszta Zoltán bőrműves, a színpad előtt kiállított bőrsisakjait, bőrpáncéljait, alkarvédőit, fegyveröveit, íjtartó és vesszőtartó tegezeit, lófejvértjeit, szügyellőit és egyéb lószerszámait, tarsolyait, pénztárcáit, stb., majd a vetítés után ő maga is megszólalt, munkájával kapcsolatos kérdésekre válaszolva.
010
Kaszás Géza filmrendező a forgatás és a szerkesztés kulisszatitkaiba is beavatott, beszélt Kassai egyéniségéről. Kiemelte ennek és az ilyenfajta filmek közösségben, tehát együtt megtekintésének fontosságát. Rendkívül fontos és hiánypótló, lélekébresztő gondolatai mély hatást gyakoroltak a jelenlévőkre. Kaszás Géza beavatta a közönséget egyik jövőbeli filmkészítési tervébe is, amit szintén hatalmas érdeklődéssel és reménységgel várunk. A rendező is hatalmas tapsot kapott, úgy tűnt, mintha a taps soha nem akarna abbamaradni, noha akkor már egy több mint négy órás rendezvényt tudhattunk magunk mögött.

A rendezvény örökké emlékezetes marad. Köszönet érte minden résztvevőnek, meghívottainknak, Kassai Lajosnak, Kaszás Gézának, Koszta Zoltánnak, a lelkes és nagyszámú közönségnek, a rendezvény támogatóinak és az elhivatott és áldozatkész szervezőknek, hogy létrejöhetett és egy ilyen nagyszerű közösségi élmény részesei is lehettünk mindnyájan ezáltal.

(HVIM Marosvásárhely – Székelyföld nem Románia – SZKR)