Shihan Furkó Kálmán: “ma is csak a kitartóakból lesznek eredményes versenyzők”

8. danos mester lett Shihan Furkó Kálmán. A nyugállományú ezredesnek a kazahsztáni Asztanában ítélték oda az újabb mesterfokozatot.

Élete újabb jelentős állomáshoz érkezett Furkó Kálmán nyugállományú ezredes: a hatodjára megrendezett, súlycsoportos Shinkyokushinkai Világbajnokságon a World Karate Organization (WKO) illetékes tanácsa egyhangú döntéssel a 8. dan fokozatot adományozta a magyar harcművészeti élet egyik emblematikus alakjának. A tornát a múlt héten rendezték Asztanában, Kazahsztán fővárosában.

„Hagyományosan a világbajnokság idején tárgyalják meg az előterjesztések alapján, ki az, aki korban, munkásságban megérett arra, hogy övfokozatban előre sorolják” – mondta érdeklődésünkre Furkó Kálmán. „Stílusalapítónk, a néhai Masutatsu Oyama alkotta meg azt a fokozási rendszert, amit mi is a mai napig használunk: a 3. danig mindenki a saját hazájában vizsgázik, a 4. danért már egy európai bizottság színe előtt kell vizsgát tenni, utána pedig a világszervezet rendezvényein. Az 5. dan után már nem kell tevőlegesen beállni a sorba, és teljesíteni a vizsgaanyagot, viszont a kivárási idő továbbra is érvényesül. Én is kilenc évet vártam a 7. danom óta, az a kilenc év pedig változatlanul munkával telt.”

Furkó Kálmán ezzel Kenji Midori, Brian Fitkin és Howard Collins mellett a világszervezet mindössze negyedik olyan mestere, aki elérte a 8. danfokozatot. „Az ember minden övfokozatnak örül, de ez most természetesen nem azt jelenti, hogy innentől kezdve másként tekintek magamra” – mondta érdeklődésünkre. „Ugyanúgy teszem a dolgomat, és a klubban, illetve a világszervezetben egyaránt bőven akad tennivalóm nyugdíjasként is. Az akarattal ma sincs gond, és ezt nem lehet csak úgy abbahagyni: csinálni kell. A gyerekek oktatása, képzése terén különösen sok feladatom akad, hiszen az évtizedek során a karate is sokat változott: annak idején felnőttekre alakították ki az egyes stílusokat, ma azonban már a fiatalabb korosztályokon alapszik minden. Mindenesetre nagy örömmel tölt el, ha számítanak rám, legyen szó akár az elöljáróságról, akár a tanítványokról.”

Furkó Kálmán tapasztalatai alapján úgy látja: noha a világ változik, ma is sok, a harcművészetekre fogékony fiatal kerül a dojók közelébe. „A mi időnkben nem volt internet meg tablet, de akkor is voltak gyerekek, akik rádióztak, olvastak vagy mással töltötték a szabadidejüket. Vagyis akkoriban is léteztek érdeklődő meg nem érdeklődő gyerekek – ez nem változott, csak napjainkban már több lehetőség van, amivel a fiatalok el tudják tölteni a szabadidejüket akár hasznosan, akár haszontalanul. Ma is sok gyerek jár le az edzésekre. Van, aki hosszabb, van, aki rövidebb ideig marad, viszont abban sincs változás, hogy ma is csak a kitartóakból lesznek eredményes versenyzők. Ezért dolgozom.”

Furkó Kálmán 1972-ben ismerkedett meg a kyokushinnal, és egyike volt azoknak, akiknek köszönhetően az irányzat meghonosodott Magyarországon, majd a katonai kiképzésben is fokozatosan helyet kapott. A Shihan által kidolgozott szisztéma szerint a kemény kontakt karate tudásanyaga évtizedekig segítette a szolnoki alakulat akkori tisztjeit és altisztjeit a kiképzői munkában, a katonai szervezet harcászati kiképzésének megalapozásában. A katonai kiképzésben nyújtott elévülhetetlen érdemei mellett Furkó Kálmán válogatott versenyzők egész sorát nevelte, tanítványai bajnoki címek tucatjait nyerték el. A legendás kiképző több évtizedig tartó katonai szolgálatát 2001-ben, az akkori Bercsényi László felderítő-zászlóalj parancsnokhelyetteseként fejezte be. Idén januárban, hetvenedik születésnapja alkalmából a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetői, a Belügyminisztérium, a rendőrség, valamint a hazai karate- és sportélet képviselői, barátok és pályatársak köszöntötték Szolnokon.

(Honvédelem.hu nyomán A harc művészete – Szent Korona Rádió)