Helikopterek, MiG-ek jönnek, mennek

Csak ez a két P változatú repült itthon, a másik négy nem

Közép-Európa kis országainak még kisebb hadereinél erre a hétre kijutott a fejleményekből.

Egykori északi országrészünkbe a héten megérkezett az első két példány a 2015 tavaszán megrendelt kilenc darab UH-60-asból. Jövőre újabb két gép érkezik, a fennmaradó öt pedig 2019. folyamán. Az üzlet értéke mindennel együtt 261 millió $, a jelenleg hadrendben lévő Mi-17-eseket váltják ki.

UH-60

Idehaza megérkezett a szolnoki RepTárba a 05-ös oldalszámú MiG-29-es. A vadász 1993-ban érkezett Magyarországra államadósság fejében, és botrányos módon 1996. decemberében repült utoljára, mindössze 215 repült órával. Ennyit jobb helyeken egy év beletenni egy vadászba.

Ha már pazarlásnál tartunk, a legutolsó fejlemény a Mi-24 nagyjavítás ügyében, hogy első körben 6 darab Mi-24P megy ki Oroszországba. Az igazi kihívás ott van ezen ügyben, hogy ebből kettő úgy négy, a másik négy darab kb. 20(!) éve nem repült utoljára, és természetesen nem a gyári előírások szerint tárolták ezeket, hanem lényegében a dzsindzsásban rohadtak.
Várhatóan semmiféle korszerűsítésen nem fognak átesni.

Csak ez a két P változatú repült itthon, a másik négy nem

Még délebbre haladva pedig MiG-29-esek érkeznek. Szerbia „hamarosan” hadrendbe állítja. Szerbia ingyen kap használt, leállított 29-eseket Oroszországtól, cserébe kifizeti azok modernizációját.
Utóbbiról itt olvashatnak bővebben: Szerbia modernizálja a haderejét – van-e ingyen ebéd?

Vanek úr