Letiltották a magyar Gripeneket

Újabb futóműhiba Kecskeméten! Szerencsére most a pilóta jószántából hagyhatta el az épségben kényszer leszállított vadászt, de a teljes flottára azonnal repülési tilalmat rendeltek el.

A Magyar Nemzet (Zord Gábor) értesülései szerint a két évvel ezelőtti széria kevés híján folytatódott egy rosszkor rossz helyen lévő futómű akna ajtó miatt. A lemez valahogyan akadályozta az egyik futómű becsukódását, míg nem hál’ Istennek a hidraulika rendszer mégis csak erősebbnek bizonyult.

Akkor, két éve, egy repülőgép pilótahiba miatt túlfutott, rommá tört (Igazából a mai napig nem hozták hivatalosan nyilvánosságra az esemény okát…) Caslavban, majd nem sokkal később egy másik behúzott futókkal kényszerült leszállni műszaki hiba miatt, a katapultálni kényszerülő pilóta pedig egy másik műszaki (gyártási?) hiba miatt olyan gerincsérülést szenvedett, ami miatt le kellett szereljen.

Szerencsére most a pilóta épségben hagyhatta el kényszer leszállított vadászgépet, de a teljes flottára azonnal repülési tilalmat rendeltek el.
Sem a hiba pontos okáról, sem arról nincs hivatalos információ, hogy Magyarország felett mely ország lát el légirendészeti feladatot, sőt hivatalosan még meg sem történt ez az esemény.

Vanek úr

Kapcsolódó:
A cigánylány gyémántgyűrűje
Légierőlködés – Első rész