Szentjánosbogár rajzás – egy megnézhető program

Mesebeli fények, világító csodalények: júniusban indul a szentjánosbogár rajzás!

Szeretitek a különleges programokat? Nem csak gyerekeknek kínál izgalmas esti programot a szentjánosbogarak rajzása, a felnőttek is ugyanannyira el tudnak merülni a csodálatos, zöldes fénnyel világító bogarak látványában.

Tartsatok most velünk, ismerjétek meg azokat a helyeket, ahol megnézhetitek a mécsbogarak rajzását! A különleges esemény minden év június második felében látható, Szent Iván éjjeléhez közeli időpontban. Tehát június 24-e körüli napokban érdemes felkeresni a helyszíneket.

Itthon arborétumokban, erdőkben, nemzeti parkokban tekinthető meg a jelenség. Szinte mindegyik helyszínen van túravezetés. Lényeges, hogy a bogarak csak a meleg, szép esti időben figyelhetők meg, ezért mindig tájékozódjunk az adott hely elérhetőségein, mielőtt útnak indulnánk. A túrák korlátozott létszámban elérhetők, időben kell jelentkezni. Sok helyen már online is lehet regisztrálni a programra.

Szentjánosbogár, a júniusi éjszaka fénye

Egyre szélesebb körben válnak ismertté, mégis sokan vannak, akik nem ismerik a szentjánosbogarakat. Világszerte mintegy 2000 fajta él, mindegyik képes világítani. A hímek és a nőstények jelentősen eltérően néznek ki. A világítás párzási időszakukra jellemző, a nőstények nem tudnak repülni, ezért így jelzik hollétüket a hímek felé. A hímek is világítanak, miközben keresik a nőstény társaikat.

Ez a rajzás mesebeli látványt nyújthat számunkra.

Hogyan világítanak?

Az egész folyamat kémiai úton megy végbe, egy luciferin nevű anyag okozza a világítást. A jelenséghez víz, oxigén és luciferin szükséges.

Szentjánosbogár rajzás 2017 – helyszínek:

1. Alcsúti Arborétum

Az első arborétum, ahol esti séták indultak a bogarak csodálatos fénytáncának megfigyelésére. Kezdetben családias hangulatú, néhány fős program volt, az évek során vált egyre népszerűbbé. 2015-ben már 12000 főt vonzott a látványosság. Ebben az évben az év rovara lett hazánkban a Nagy szentjánosbogár. Az arborétumban idén június 17-étől indulnak túrák, kb két héten át elérhetők.

A túrák szakvezetéssel, 20:15, 20:30 és 20:45-kor indulnak. A séta során választ kaphatunk a szentjánosbogárral kapcsolatos összes kérdésünkre. Vihar esetén az arborétum zárva tart, a túra elmarad. Fotózni csak vaku nélkül lehet, kutya, macska, kisállat nem vihető be a parkba.

Hol van az Alcsúti Arborétum?

Cím: 8087 Alcsútdoboz, Alcsúti utca

Az Alcsúti Arborétum szentjánosbogár túra időpontjai:

2017.06.17-től két héten át minden nap: 20:15, 20:30, 20:45-kor indul.

Jegyárak:

Felnőtt belépő: 2000 ft
Diák, nyugdíjas: 1000 ft
3 éves kor alatt a részvétel ingyenes

Elérhetőségek: +3622/353-219

További információ: http://www.alcsuti-arboretum.hu/

2. Agostyáni Arborétum

Tatán idén is megrendezik a Csodalámpák névre keresztelt eseményt a június 16-17-ei hétvégén. A vezetett túra20:30-kor indul, a park esti programja 20:00-tól veszi kezdetét. Az érdeklődők meghallgathatják az esti erdő madarait és remélhetőleg a szentjánosbogarak zöld fényi is megcsodálható lesz. Az Agostyáni Arborétum nem régi arborétum, eredetileg fatermesztési kísérleti céllal jött létre. Az arborétum azonban mindenképp megér egy sétát, a gyönyörű táj, két tóval, székely kapuval igazán szép látványt nyújt.

Hol van az Agostyáni Arborétum?

Cím: 2835, Tata

Megközelíthetőség: Az arborétum Agostyán község határában található, megközelíthető gyalogosan, kerékpárral, autóval és tömegközlekedési eszközökkel, az út Tatától mindössze 8 km.

Az Agostyáni Arborétum Csodalámpás túra időpontjai:

2017.06.16-17. között 20:30-kor indul

Jegyárak:

Felnőtt belépő: 600 ft
Diák, nyugdíjas: 400 ft
Az arborétum 6 éves korig ingyenesen látogatható

Elérhetőség: +3634/316-733

További információ: http://verteserdo.hu/

3. Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont

Királyrét közkedvelt kirándulóhelynek számít fényes nappal is. A Börzsöny kirándulásainak legnépszerűbb kiindulási pontjává vált. Most az iskola egy esti programra invitál bennünket. A túra 2-3 órás, így inkább nagyobb gyerekekkel ajánljuk. Nem csak a szentjánosbogarak szemet gyönyörködtető násztáncát nézhetik meg az érdeklődők, de megismerkedhetnek az erdő többi éjszakai lényével is. A látogatóközpontban egy kiállítást is meg lehet tekinteni, amely a Börzsöny állatait mutatja be. A túrára előzetesen regisztrálni kell.

Hol van a Királyréti Erdei Iskola?

Cím: 2624 Szokolya – Királyrét 0442/3

A Királyréti Erdei Iskola szentjánosbogár túra időpontjai:

2017.06.17-06.25-ig, 19:30-kor indul

Jegyárak:

Teljes áru belépő: 2000 ft
Kedvezményes/családi belépő: 1000ft

Elérhetőség: [email protected]

További információ: https://www.facebook.com/pg/kiralyretilatogatokozpont/about/?ref=page_internal

4. “Szentjánosbogarak nyomában” Tettyén

“Szentjánosbogarak nyomában az éjszakai parkerőben” – Útvonal: Tettye tér – Dömörkapu – Misinatető – Északi-Rotary – Bányász út – Mandulás.

Táv: 10 km
Szintemelkedés: 310 m

A túra időpontja: 2017.06.23.

Elérhetőség: +3630/270-2670

További információ: http://baranyatermeszetbarat.hu/index.php/naptar/912

5. Eplényi Libegő szentjánosbogár túrák

Ahogy tavaly, idén is megrendezik a nagy sikerű szentjánosbogár túrákat az Eplényi Libegőnél. Akár egész napos program lezárásaként is megtehetjük az esti sétát, ahol megcsodálhatjuk a szentjánosbogarak cikázó fényeit. Az Eplényi Libegő számos egyéb gyermekprogrammal várja egész nap a látogatókat.

Ez a túra azért is egyedi, mert libegővel viszik fel a csapatot az Ámos-hegyi kilátóhoz, innen indul a kirándulás. (Fel is lehet túrázni a hegyre, de akkor időben kell elindulni). A túrák alatt a vezető szívesen válaszol a szentjánosbogarakkal kapcsolatos kérdésekre. Előzetesen jelezni kell, ha részt szeretnénk venni a túrán.

Hol van az Eplényi Libegő:

Cím: 8413 Eplény, Malomvölgyi út 1.

Az Eplényi Libegő szentjánosbogár túrák időpontjai:

Június 17-25. között

Jegyárak:

Libegővel:

Felnőtt – 2200 ft/fő
Gyerek – 2000 ft/fő

Libegő nélkül (ez esetben időben fel kell túrázni a hegyre)

Felnőtt: 1000 ft/fő
Gyerek – 800 ft/fő

Elérhetőség: +3670/425-7674

További információ: https://www.eplenyilibego.hu/

6. Diósjenői Erdei Szabadidőpark

Mécsbogarak nyomában címmel rendezi meg a szentjánosbogár leső túráját a szabadidőpark. A park kedvelt a turisták körében, tanösvény, játszótér, állatsimogató is színesíti a helyszínt. A program célja az is, hogy a résztvevők minél többet tudjanak meg az itthoni élővilágról, erdőkről, természeti kincseinkről. A sétákra kiránduláshoz alkalmas ruhában érdemes öltözni. A mécsbogár sétára előzetes jelentkezés szükséges.

Hol van a Diósjenői Erdei Szabadidőprak:

Cím: 2643 Diósjenő, Erdészet

A Diósjenői Erdei Szabadidőpark szentjánosbogár túra időpontja:

2017.06.24, 20:30-kor indul

Jegyárak:

Felnőtt belépő: 900 ft
Gyermek (3-18 év): 700 ft
Családi belépőjegy (2 felnőtt, 2 gyermek): 3300 ft

Elérhetőség: [email protected]

További információ: http://www.erdeikirandulasok.hu/kirandulokozpont/temanapok

7. Soroksári Botanikus Kert

A budapesti botanikus kert egy egész napos programmal köti össze az esti csodabogár lesést. A nap folyamán színes programok várják a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt. Lesz tűzugrás, vezetett túra és este 21:00-kor indul a csapat, hogy megnézze a káprázatos szentjánosbogarak nászát. A sétára a helyszínen lehet regisztrálni, külön díj ellenében látogatható.

Hol van a Soroksári Botanikus kert?

A Soroksári Botanikus Kert megközelíthető a 166-os autóbusszal Budapest Pestszenterzsébet Városközpontból vagy Pestszentimre Dózsa György úttól. Személyhépkocsival a Soroksári út – Soroksár, Hősök tere – Templom utca – Vecsési út útvonalon, valamint az M0-ás autópálya felől.

A Soroksári Botanikus Kert szentjánosbogár túra időpontja:

2017.06.24., 21:00-kor indul

Jegyárak:

A botanikus kert felnőtt belépője: 500 ft
gyermek, nyugdíjas: 300 ft
A túrára plusz díj kerül felszámításra, a jegyinformáció később lesz elérhető

Elérhetőség: [email protected]

További információ: http://sorbotkert.hu/

+1 Epöli szentjánosbogár éjszakai túra

Az epöli búcsú alkalmából, Szent János iránti tiszteletből rendezik meg. A végére hagytuk, mert ez a túra felkészült, gyakorlottabb túrázóknak való. A táv 12 km, a helyszín Epöl és környéke, éjszaka. Izgalmakban nem lesz hiány, és reméljük, hogy a szentjánosbogarak világító fényei is feltűnnek majd az erdőben. A túrára fejlámpát, vízálló cipőt, kullancsriasztót érdemes vinni.

Hol van Epöl, honnan indul a túra?

2526 Epöl, Komárom-Esztergom megye. Gyülekező: Epöl templom előtti keresztnél.

Az epöli szentjánosbogár tóra időpontja:

2017.06.23., 21:45-kor gyülekező, 22:00-kor indul

További információ: https://www.facebook.com/epolkozseg/